Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2019

250 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Nyitott Akadémia – A biztonságos kötődés megalapozása

A könyv a Nyitott Akadémia honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

A fogantatásról ötéves korig

 

Fülszöveg

Minden szülő tisztában van azzal, hogy tudatosan és tudattalanul is nagymértékben befolyásolja gyermeke alakuló személyiségét. A modern neurológiai kutatások mára azt is egyértelműen bebizonyították, hogy ez a hatás az első néhány életévben a legerősebb. Egyre pontosabban látjuk, hogy a korai szülő-gyerek kapcsolat minősége közvetlen hatással van a gyermek későbbi énképére, érzelmi biztonságára, kapcsolatteremtő képességére – sőt, még a kognitív fejlődésére is.

Ennek megfelelően a kisgyermekkor legfontosabb feladata a szülő és a gyermek közötti érzelmi kötődés kialakítása. Bármilyen legyen is a kulturális, vallási és anyagi hátterünk, az iskolázottságunk, neveljük gyermekünket akár kétszülős családban, akár egyedül vagy mozaikcsaládban – a legnagyobb ajándék, amit adhatunk neki, az a biztonságos korai kötődés.

Ez szülőként elsőre talán ijesztő felelősségnek tűnhet, de e könyv célja az, hogy a kötődésre és az érzelmi szabályozásra vonatkozó tudás birtokában azt nyújthassuk gyermekünknek, amire valóban szüksége van. Az is kiderül, hogy a gyerekre való ráhangolódás egyáltalán nem igényel a szülő részéről makulátlan tökéletességet. Bőven elegendő, ha az elégséges mértékű ráhangolódás segítségével megadjuk neki a biztos érzelmi alapokat, ha megtanulhatja, hogy számíthat a megértésünkre és védelmünkre, illetve arra, hogy segítünk neki szabályozni az érzelmeit mindaddig, amíg erre önállóan képessé nem válik.

Noha a kutatások szerint a szülők saját kötődési típusa 75%-os biztonsággal bejósolja születendő gyermekük kötődési stratégiáját, ez egyben azt is jelenti, hogy van esélyünk tudatosan jobbat adni, mint amit hajdan esetleg mi kaptunk. A gyerekek ugyanis szuperanyák és -apák hiányában is kiegyensúlyozott felnőttekké cseperednek, ha szüleik többnyire érzékelik a ráhangolódás aktuális hiányát, és erőfeszítéseket tesznek ennek orvoslására.

Ruth Newton gyermekpszichológus egyedülálló pozícióból szólal meg a témában, hiszen kutatóként alapos ismeretei vannak a korai kötődés neurológiai hátteréről, ugyanakkor terapeutaként bőséges gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik. A szerző életkori szakaszonként tekinti át a korai kötődés és az érzelmi szabályozás legfontosabb kérdéseit, sok, a saját terápiás tapasztalatából vett példával, tipikus és rendhagyó fejlődési ívekről egyaránt.

Könyve ajánlott olvasmány minden kisgyermeket nevelő szülőnek és pedagógusnak, azoknak is, akik nem csupán gyakorlati útmutatásra vágynak, hanem szeretnék mélyebben megérteni a téma neurobiológiai hátterét is.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Ruth Newton csecsemő- és gyermekpszichológusként dolgozik Amerikában. Kutatásának főterülete a kötődéselmélet. Szerinte a szülő-gyerek közötti korai kötődés, kapcsolat minősége meghatározhatja gyermek agyi fejlődését, magáról kialakított képét és érzelem szabályozási képességét.

Ruth Newton – kép: www.newton-center.com

 

„A legtöbben már hallottak a korai kötődés elméletéről, amely mostanában olyannyira benne van a köztudatban. De azt talán nem mindenki tudja, hogy gyermekünk kötődésének minősége milyen szoros összefüggésben áll agyának és érzelmi szabályozásának fejlődésével.” /Ruth Newton/

Az általa létrehozott Newton Center az érzelmi kötődés neurológiai kutatására, megfigyelésére, oktatására és minden korosztály számára szervezett terápiák tartására specializálódott.

A honlapjukon olvasható:

„Küldetésünk: A gyermekek, felnőttek, párok és családok érzelmi biztonságának, növekedésének és boldogságának elősegítése.”

Személyes tapasztalatom

A biztonságos kötődés megalapozása című könyve a fogantatástól ötéves korig terjedő időszakról szól. A szerzőnek az a célja, hogy átadja a szülőknek azt a tudást, amik a neurológiai kutatások, terápiák során összegyűltek.

„Könyvem témája a korai szülő-gyerek kapcsolat fontossága, illetve az, hogy miként befolyásolja ez a kapcsolat az agy fejlődését, és hogyan tud az elég jó szülő biztonságos kötődés kialakítani és érzelmeit jól szabályozó gyereket nevelni.” /Ruth Newton/

A könyvet olvasva az a véleményem, hogy egy nagyon alapos, jól felépített és szeretettel teli írásról van szó. Engem teljesen magával ragadott a szerző stílusa. Nagyon tetszett az a fajta nyugodtság, ami a könyvből áradt. A szülői szeretet írásos megelevenítése az egyes fejezetekben megmelegedték a szívemet.

A neurológiai kutatások kifejezés senkit se rémítsen meg. Egyáltalán nem tudományos szakkifejezésekkel van tele ez a könyv, hanem közérthető módon bemutatott ismereteket kaphatunk. Ezeknek persze része a gyermeki agy különböző funkcióinak megismerése és fejlődésének bemutatása a fogantatástól öt éves korig. Ezekről tudni azért elengedhetetlen, mert így érthetjük meg legjobban a kötődéselmélet alapjait és a biztonságos kötődés hatását a gyermekünk agyi fejlődésére.

„Figyelemre méltó könyvében Ruth Newton csecsemő- és gyermekpszichológus, a korai kötődés elméleti és gyakorlati hátterének kiváló ismerője hatékonyan és kreatívan fordítja le a tudományos eredményeket a kisgyereknevelés gyakorlati terepére.” /Allan N. Schora – pszichológus/

Ruth Newton könyvében sok családot mutat be számunkra példaként az egyes elméleti rész után. Azt gondolom, hogy ezekből a történetekben magunkra ismerhetünk és megtanulhatjuk gyakorlatba ültetni az addig olvasottakat.

Számomra a legnagyobb tanulság A biztonságos kötődés megalapozása című könyvben a gyerekekre való ráhangolódás módszerének megismerése volt. Azt gondolom, hogy erre odafigyelve jobb szülő lehetek, illetve sokat segített abban, hogy felismerjem saját belső kötődési mintázataimat és azt, hogy ha szükséges, megpróbáljak rajtuk változtatni.

„A biztonságos kötődés kulcsa a szülő minél érzékenyebb ráhangolódása gyermekére.” /Ruth Newton/

Ajánlás

Találkoztam egy olyan véleménnyel, ami a legjobb könyvek között említi meg ezt az írást és minden szülőnek kötelező olvasmánnyá tenné. Ezzel maximálisan egyet tudok érteni, hiszen azon kívül, hogy megtanuljuk gyermekünket gondozni, ellátni és neveljük őket az évek során fontos megtanulnunk azt is, hogy hogyan alakítsunk ki velük már a legelejétől szoros, szeretetre és biztonságra épülő kapcsolatot.

„Ahelyett, hogy úgy tekintenénk a társas-érzelmi fejlődésre, mint ami harmadikként kullog a kognitív és a mozgásos fejlődés mögött, egy gyerek fejlettségének értékelésekor éppen ezt a területet kell elsődlegesnek tekintenünk, amely az egész későbbi fejlődés alapját jelenti.” /Ruth Newton/

Minden családnak és szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása című könyvet. Azt gondolom, hogy első gyermeküket váró szülőknek rengeteget adhat, hiszen érzelmi szempontból minden benne van, ami rájuk vár a következő öt évben. Illetve Ruth Newton tanácsait követve egy igazán pozitív útra léphetnek szülőként, megalapozva így a biztonságos kötődést gyermekükkel.

Emellett persze azoknak a családoknak is jó olvasmány lehet, ahol már van egy vagy több, akár öt évnél idősebb gyermek is. Lehet, hogy lesznek részek, amit ezek a szülők átugranak majd, de a kötődéselmélet, a pozitív ráhangolódás megismerése, és az érzelmi szabályozás megtanítása minden anyukának és apukának csak a javára válhat.

„Könyvem célja éppen az, hogy a kötődésre és az érzelmi szabályozásra vonatkozó tudás megosztásával segítsek a szülőknek érzelmileg stabilabb gyereket nevelni.” /Ruth Newton/

Mi mindent tanulnak meg a biztonságosan kötődő gyerekek?

Néhány példa a könyvben lévő felsorolásból:

    • Nagyon önbizalommal és önállósággal vágnak neki a felfedezésnek, mert tudják, hogy szüleik szükség esetén a segítségükre sietnek.
    • Képesek kölcsönös interakcióba lépni másokkal, mivel szüleiktől is kölcsönösséget tanultak.
    • Képesek empátiával fordulni mások felé, mert szüleiktől azt tanulták meg, hogy ha valaki hiányt szenved valamiben, a többiek a segítségére sietnek.
    • Társas készségek terén kompetensek, mert a szüleiktől azt tanulták meg, hogy lehetséges másokkal kölcsönös tiszteleten és odafigyelésen alapuló kapcsolatban lenni.
    • Képesek maguk szabályozni érzelmeiket, mivel szüleiktől is ezt látták.
    • Mindezek alapán azt tanulják meg magukról, hogy rátermettek, szeretnivalók, együttműködők és ügyesek.

A könyv felépítése

A biztonságos kötődés megalapozása című könyv három nagy részre osztható:

    1. A korai kötődés fontosságának bemutatása
    2. Az agy fejlődésének és működésének megismerése
    3. A biztonságos kötődés kialakítása, megalapozása életkori bontásban
       • Várandósság, szülés, újszülöttkor
       • Két hónapos baba
       • Négy hónapos baba
       • Hat hónapos baba
       • Kilenc hónapos baba
       • Egyéves baba
       • Másfél éves kisgyerek
       • Kétéves kisgyerek
       • Hároméves gyermek
       • Négyéves gyerek

Kis eltérésekkel minden életkori szakaszokat bemutató fejezet hasonlóképpen épül fel:

    • általános áttekintés
    • történet egy adott korú gyermeket nevelő családról
    • megismerhetjük az aktuális korra jellemző fejlődési mérföldköveket és új készségeket
    • tanácsokat kaphatunk ahhoz, hogy ebben az időszakban, hogy tudjuk a biztonságos kötődést kialakítani, megalapozni
    • a korábban megismert család történetének folytatása, aminek a végén jóra fordulnak a dolgok a terápia hatására
    • egy lista tele játékötletekkel, amiket egy adott korú gyermekkel lehet játszani
    • pár soros, rövid tanács a kisgyerekes szülők életének és párkapcsolatának pozitív befolyásolásához

Természetesen az életkori bontásoknál kiemeli a szerző, hogy itt is csak nagy átlagokról van szó és komoly eltérések esetén kezdjünk el aggódni és szakemberhez fordulni.

Azt gondolom, hogy átnézve ezt a felépítését könnyen felismerhető, hogy miért lehet ez a könyv minden szülő számára hasznos függetlenül attól, hogy hány éves éppen gyermeke. Hiszen az első két fejezetben megszerzett tudás után már könnyen kikereshetjük a nekünk szóló fejezeteket.

„A könyvet nem szigorúan csak elejétől a végéig lehet olvasni, de ha azzal a fejezettel kívánja valaki kezdeni, amely gyermeke jelenlegi életkorával foglalkozik, akkor is feltétlenül olvassa el előbb az első és a második fejezetet.” /Ruth Newton/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyereknek szüksége van arra, hogy a szülő segítsen neki szabályozni az érzelmeit mindaddig, amíg erre nem képes önállóan, vagyis el nem éri az önszabályozást. Amikor a szülő kellőképpen érzékeny és kiszámítható módon segíti gyerekét abban, hogy az optimális tartomány határain belül szabályozza értéseit, akkor a gyerek magabiztosabb, kompetensebben fedezi föl a világot és halad az érzelmi önszabályozás felé.” /Ruth Newton/

 

A korai kötődés fontosságáról fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy Ruth Newton gondolatait bemutathassam!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása című könyvről írt bejegyzések

 

A korai kötődés fontosságaÉletkori sajátosságok
Az agy fejlődése és működése