Nevelj az életre! – Legjobb barát és szövetséges

Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A valóságra nevelés elméletével megismerkedtünk már. A legutolsó fejezetnek azt a címet adta a szerző, hogy: Hogyan legyen gyermekének valóban a legjobb barátja. Azt gondolom, hogy a cím alapján egy érdekes téma következik, értsünk bármit legjobb barát alatt.

Hogyan legyen gyermekének valóban a legjobb barátja?

 

A mesterhármas

„Gondoljon vissza, ön hogyan érezte magát, mikor annyi idős volt, mint gyermeke? Mi miatt aggódott? Mi hozta zavarba? Mikor érezte magát kisebbrendűnek másoknál? Hogyan került kínos helyzetbe egy társasági baklövés miatt? Mi volt az a röpke megjegyzés az anyjától vagy apjától, amely egy csapásra felderítette egy rémes napját?” /Kevin Leman/

A Nevelj az életre! című könyv utolsó fejezetében arról olvashatunk, hogy a gyerekeknek nincs szükségük rengeteg tárgyi ajándékra. Nekik három alapvető dologra van szükségük, ami a szerző mesterhármasként nevezett el:

    1. Elfogadás – Minden gyereknek tudnia kell, hogy a szülei elfogadják őt.
    2. Összetartozás – Minden gyereknek szüksége van egy helyre, ahová tartozhat.
    3. Önbizalom – Minden gyereknek tudnia kell, hogy szülei bíznak a képességeiben.

„A gyermekei az ön kedvében akarnak járni. Szükségük van a biztonságot nyújtó szeretetére. Ha ismerik a szabályokat, és ön bízik bennük, akkor szabadon mozoghatnak a biztonságos keretek között. Az önnel való kapcsolatuk túl fontos lesz számukra ahhoz, hogy átlépjék a határokat.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

Kilenc alapelv

Kevin Leman könyve végén a szülő-gyerek kapcsolatra fókuszál. Szerinte ez a kapcsolat annyira fontos, hogy nem szabadna kockáztatni az elromlását.

„Gyermekének arra van szüksége, hogy a világon minden ember közül ön legyen az, aki mindig mellette áll, és támaszt nyújt neki. Ha magáénak tudhatja a támogatását, akkor magabiztosan veszi majd az élet hozta akadályokat, és ön büszke lehet rá.” /Kevin Leman/

Az, hogy a gyermekünk hosszú távon a szövetségesünk nemcsak egy idealista kép a szerző szerint, hanem valóban megtörténhet. Hogy hogyan? Kevin Leman szerint ennek kilenc nyerő módja van, amikről igazából eddig is szó volt. A tizenharmadik fejezetben azonban pontokba szedve, érthetően és világosan mutatja be nekünk a szerző a legfontosabb irányelveket, amikre épül a valóságra nevelés elmélete:

    1. Legyen figyelmes hallgatóság!
    2. Figyeljen oda a beszédstílusára!
    3. Plántálja el gyermekében a felelősségérzetet!
    4. Ne fukarkodjon a B-vitaminnal, vagyis a bátorítással!
    5. Tegye meg szövetségeseinek a természetes és logikus következményeket!
    6. Mutassa ki, hogy szereti őket!
    7. Állítsa fel a fontossági sorrendet!
    8. Tanítsa megfontoltságra őket!
    9. Tanítsa őket arra, hogy felelősséget vállaljanak önmagukért!

Mindezekről részletesen olvashattok a könyvben. Kevin Leman szerint ne ijedjünk meg a feladattól, hiszen egy gyönyörű szép katedrális sem egy nap alatt épült fel, hanem tégláról téglára építették. Ehhez pedig elengedhetetlen a biztos alap, ami a szerző szerint a valóságra nevelés filozófiájával megvalósítható.

„Ha követi a valóságra nevelés irányelveit, nem nyúlhat mellé, hogy gyermekeiből egészséges, kiegyensúlyozott embereket neveljen.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyvet, ami az utolsó volt az általam bemutatott Leman könyvek közül. A következőkben Varga Xénia: Átaludt éjszakák című könyvvel foglalkozunk. Tartsatok velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a kilenc alapelvvel kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Nevelj az életre! Tizenharmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?