Péntekre boldog család! – Hétfő – Kommunikáció

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Az egyes témákra szépen lassan fény derül. Ne felejtsük el a cél: a boldog családi élet! 

 

Hétfő – Kommunikáció

 

„Az ember képes fordítani a családi életén pusztán azáltal, hogy változtat a szavakon, amelyeket a szeretteihez intéz.” /Kevin Leman/

A helyes kommunikáció

Kevin Leman könyvében hasznos tanácsokkal lát el bennünket, hogy mire figyeljünk oda a gyermekünkkel való társalgások során. Alapvetően nem túl bonyolult feladatról van szó, megvalósítani viszont annál nehezebb. Hiszen emberek vagyunk, sokszor hibázunk és nem mindig gondoljuk át szavaink súlyát.

A Péntekre boldog család című könyvben a következő témákról olvashatunk a gyerekkel való kommunikációval kapcsolatosan:

    • véleményünk kinyilvánítása gyermekünk megszólalásaira, ötleteire
    • nyitottság gyermekünk véleményére
    • egyénre szabott kommunikációs forma alkalmazása
    • nonstop rendelkezésre állás

„Ki kell hát érdemelni, hogy bebocsátást nyerjen a világukba. Én pedig arra biztatom, hogy kapcsolódjon be a világukba, amennyire csak tud.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Hogyan segítheti a kommunikációt a születési sorrend elmélete?

A szerző szerint a helyes kommunikációs forma megtalálásában sokat segíthet a születési sorrend elmélete, hiszen ennek ismeretében könnyebb egyéni (nem kívételező) bánásmódot szem előtt tartani. A Péntekre boldog család című könyvben pontokba szedett javaslatokat olvashatunk arról, hogy hogyan kommunikáljunk az elsőszülöttekkel, középsőkkel és legkisebb gyerekekkel.

„A család minden tagja más-más beállítottságú. Ahhoz, hogy péntekre boldognak tudhassuk a családunkat, bele kell helyezkednünk egymás nézőpontjába, hogy az ő szemükkel lássuk a világot. Meg kell ismernünk és becsülnünk valamennyi családtagunk egyéni adottságait, hogy mindannyian becsesnek és különlegesnek érezzék magukat.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Nagyon hasznos találom ezt a részt, igazán értékes gondolatokat olvashatunk benne! Bónuszként a házaspárok is kapnak tuti tippeket Kevin Lemantól, hogy hogyan kommunikáljanak a hasonló vagy a különböző rangsorba született felek egymással.

 

Az ötnapos akcióterv második napja következik. A helyes időbeosztásról és a prioritások fontosságáról írok Neked a következő alakommal! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy neked mi a véleményed az egyénre szabott kommunikációról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?