Születési sor(s)rend – Születési sorrend és a házasság

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvét. Nekem sokat adott ez könyv második olvasásra is. A születési sorrend alapmotívumaival már megismerkedtünk. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Most ennek a tudásnak a házaséletben való kamatoztatásáról lesz szó. 

A születési sorrend és a házasság

 

Párkapcsolati tanácsadás

Kevin Leman praxisa során rendszeresen foglalkozott házaspárokkal, akik kapcsolati konfliktusaik miatt keresték fel őt. Nem meglepő talán, ha a szerző mindig a születési sorrendben betöltött helyükről érdeklődött először. Szerinte ez az információ sokat elárul egy házasság alapfelállásáról és helyzetéről. Természetesen itt sem skatulyázásról van szó, hanem egy olyan alapinformációról, ahonnan érdemes kiindulni.

„A saját és hitvese születési sorrendből fakadó jellemvonásainak megismerése pusztán egy lépés afelé, hogy megtanuljanak harmonikusan és boldogan együtt élni.” /Kevin Leman/

A Születési sor(s)rend című könyvből megtudhatjuk, hogy a születési sorrend tekintetében vannak súrlódásmentesebb párosítások és kevésbé szerencsések. Persze tekintsük ezt kellő kritikával, emeli ki a szerző.

„A születési sorrend nem determinál semmit, pusztán előre jelez bizonyos probléma- és feszültségforrásokat, amelyekkel találkozhatunk vagy éppen magunk generáljuk őket. Nem az a lényeg, hogy hányadik gyerekként született Ön vagy a hitvese, mert az számít igazán, hogyan aknázzák ki a személyes erőforrásaikat, és hogyan birkóznak meg a gyengeségeikkel.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A szerző szerint, ha valaki még nem házas, akkor fontos, hogy megértse azt az alapelvet, hogy labilisabb házassághoz vezethet, ha valaki olyan társat választ, aki nem azonos szinten van a születési sorrendben, mint ő maga. Ez továbbra sem jelenti azt, hogy csak ez lehet a legüdvözítőbb megoldás.

„A jó házasságra nem születik az ember, azért tenni kell. Mindkét félnek karöltve kell munkálkodni azon, hogy figyelmes és gondoskodó támaszai legyenek egymásnak.” /Kevin Leman/

Párosítások

„Ne feledje, nincs kőbe vésve, hogy egy adott párosítás feltétlenül sikeres vagy épp boldogtalan házassághoz vezet! A születési sorrendből nyert információk csupán előrejelzések, amelyek segíthetnek a pároknak a kapcsolati nehézségeik kezelésében.” /Kevin Leman/

A Születési sor(s)rend című könyvben a különböző párosítások előnyeiről és hátrányairól külön-külön ír a szerző.

    • Elsőszülött plusz elsőszülött egyenlő hatalmi harc
    • Az elsőszülött számára a középső kész talány
    • Elsőszülött plusz legkisebb egyenlő mennyei boldogság (rendszerint)
    • Középső plusz középső: fő az egyetértés
    • Középső plusz család legkisebbje – határozottan előnyös párosítás
    • Legkisebb plusz legkisebb egyenlő káosz
kép: Pixabay

 

Mindegyik párosról hoz a szerző egy példát és szórakoztatóan írja le a problémáikat, illetve kidomborítja pozitívumaikat. Ezenkívül különböző tippekkel látja el az olvasókat arról, hogy hogyan lehet a kapcsolatukat jobbá tenni.

„Ha a születési sorrendről van szó, minden általában csak irányjelzés, nem kőbe vésett szabály. Más szóval ezek az általános útmutatások csupán valószínűsíthető tendenciákat jeleznek, de ez aligha jelenti azt, hogy a házasságunk sorsa a születési sorrendünkön áll vagy bukik.” /Kevin Leman/

 

A következőkben Kevin Leman gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsairól írok Neked részletesebben! Tarts velem és megosztom veled a születési sorrend elméletének sajátosságait a szülő-gyerek kapcsolatban!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok a születési sorrend tekintetében milyen párosítás alakult ki! Megköszönjük, ha leírod véleményedet ennek az előnyeiről vagy hátrányairól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyv Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?