Testvérek féltékenység nélkül – Múlt és jelen

Adele Faber és Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az utolsó fejezet kitér a szülők saját gyerekkorukban szerzett benyomásaikra. Végül pedig egy csomó történet segítségével mutatják be a szerzők a módszer működését a gyakorlatban. 

Testvérek közötti jó kapcsolat

 

Megbékélünk a múlttal

Adele Faber és Elaine Mazlish arra a furcsa jelenségre lettek figyelmesek a csoportfoglalkozásokon, hogy az elhangzottak fényében a szülőkben megszólaltak olyan érzelmek is, amik azt segítették elő, hogy a saját testvérükkel felvegyék a kapcsolatot és a gyerekkori viszályokról beszélgessenek. Voltak olyan elbeszélések is, akik a saját öregedő szüleiknek rótták fel a testvér kapcsolattal való foglalkozás elhanyagolását. Elképesztő történeteket olvashatunk itt! Bennem mély érzéseket keltettek!

„Ugyanis, ha nem lettek volna ezek a foglalkozások, soha nem ültem volna le vele beszélgetni erről.” /egy anyuka a foglalkozásról/

Minden szempontból fontos, hogy megbékéljünk a múlttal és el tudjunk engedni bizonyos érzéseket. A szerzőpáros tapasztalata az, hogy egy-egy ilyen beszélgetés elképesztő ajándék és megkönnyebbülés. Felnőtt fejjel sok minden átértékelődik, és belátható, hogy anno a testvér sem élvezte a kialakult helyzetet.

kép: Pixabay

„Csodálattal hallgattam, hogy a testvérek képesek voltak újra kapcsolatba lépni egymással, és újra testvérként tudtak egymáshoz viszonyulni. Milyen elképesztő erő hajtja a testvéreket, hogy a sebeik ellenére is újra egymásra találjanak, és megpróbálják meggyógyítani magukat!” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A jó kapcsolat

A bemutatott csoportfoglalkozásokból és saját élettapasztalatainkból könnyen belátható, hogy a testvéri kapcsolatok témája kimeríthetetlen. Mindenkinek van újabb és újabb story-ja, problémája, amire jó lenne instant válasz. De sajnos nincs!

A Testvérek féltékenység nélkül című könyvnek nem az a célja, hogy könnyű és gyors megoldásokat adjon. A tanácsolt módszereket gyakorolni kell, be kell ültetnünk őket a mindennapokba. A megélt tapasztalat fogja meghozni a méltó gyümölcsöt.

„Szerintem nagyon fontos, hogy a kezdetektől jó érzéseket alakítsunk ki a gyerekekben egymás iránt. A gyerekeknek meg kell tapasztalniuk, hogy milyen jól is tudják érezni magukat a testvérükkel.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

kép: Pixabay

 

A könyv záró fejezeteiben további módszereket és gyakorlati tanácsokat kaphatunk arra, hogy jól kezeljük a rázós szituációkat a gyerekeink között. Legyen szó akár újszülött testvérről, vagy kamaszokról, vagy a dolgok feletti tulajdonjogról stb.

A legfontosabb pedig a kommunikáció! Teremtsünk alkalmat rá, hogy a testvérekkel külön-külön is töltsünk időt és a problémákat ne a szőnyeg alá akarjuk seperni, hanem családi megbeszéléseket tartva tűzzük őket napirendre.

„A testvérek közötti viszony képlékeny, örökké változik, alakul. A testvérek életük különböző szakaszaiban eltávolodnak vagy közelebb kerülnek egymáshoz. Képtelenség szülőként azt várnunk, hogy változatlan, szoros, szerető kapcsolat legyen a gyerekeink között. Viszont a testvérek közötti harmónia útjában álló akadályokat megfelelő módszerekkel és jóakarattal elgördíthetjük.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

 

 

Ezzel befejeztük Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyvet. A következőkben Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyve következik. Ez az egyik kedvenc könyvem a gyereknevelés témájában. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyv Hetedik és záró fejezeteiben olvasható.

Vélemény, hozzászólás?