Testvérek féltékenység nélkül – Veszekedés

Haladunk tovább Adele Faber és Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Sokak által talán legjobban várt téma a következik: a testvérharc. A szerzőpáros arra a kérdésre keresi a választ ebben a fejezetben, hogy hogyan avatkozzunk közbe hatékonyan!

 

Amikor a gyerekek veszekszenek

 

Testvérharc

Aki egynél több gyerekkel él egy háztartásban, az már számtalanszor megtapasztalhatta, hogy a gyerekek néha vagy gyakran összevesznek egymással. Mi van, ha ez már nem is csak civakodás egy játék felett, hanem egy vissza-visszatérő konfliktus, amire jó lenne valami megoldást találni, hogy visszaálljon a családi béke.

kép: Pixabay

 

A szerzőpáros szerint nagyon fontos megvizsgálni, hogy a szülő hogyan reagál arra, amikor a testvérek veszekednek. Sajnos vannak olyan reakciók, amik nem használnak. Sőt még ellenségesebbé teszik a légkört. Akkor pedig mit tehetünk?

„A szokásos válaszokkal csak azt érjük el, hogy a gyerekeink még frusztráltabbak lesznek, és ellenségesebben fognak egymáshoz viszonyulni.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Hatékony megoldás

Adele Faber és Elaine Mazlish szerint a leghatékonyabb megoldás, ha nem törekszünk arra, hogy állást foglaljunk a problémában, hanem a testvérekre hagyjuk, hogy elfogadható megoldásra jussanak. Legalább is ez az alapfelállás.

Ezt a tanácsot elképzelni könnyebb, mint a valóságban kipróbálni. De a könyvben szereplő sok-sok esettanulmány arról árulkodik, hogy működik. Nem kell nyertesnek vagy vesztesnek lennie a csatában. A szülőnek nem kell választania a gyerekei közül. A testvérek pedig sokszor elképesztően kreatív megoldásokkal képesek közös nevezőre jutni.

kép: Pixabay

 

A Testvérek féltékenység nélkül című könyvben négyféle megközelítéssel találkozhatunk. A megoldások a szerint vannak felosztva, hogy normál civakodásról, komolyabb dologról, veszélyesebb vagy veszélyes helyzetről van-e szó. Ezenkívül találunk egy részt, ami külön foglalkozik a komolyabban visszatérő stresszes problémákkal is.

Természetesen azt az írónők is elismerik, hogy ez a módszer nem működik egyik pillanatról a másikra, sőt nem is mindig működik. Előfordul, hogy a szülőnek végül bele kell avatkoznia. De az biztos, hogy így hosszú távon egy olyan légkört teremtünk és egy olyan tapasztalatot adunk a gyerekeink kezébe, amire lehet támaszkodni és építkezni rá később is.

„Megpróbálunk minél kevésbé közbeavatkozni, de amikor ez mégsem kerülhető el, akkor azon vagyunk, hogy amint lehet, háttérbe húzódjunk, és engedjük, hogy a gyerekek maguk oldják meg a problémát. Ez a legjobb módja annak, hogy felkészítsük őket az életre.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Hogy hogyan néz ki ez a módszer a gyakorlatban, arra számtalan példát találhatunk a könyvben. Érdemes átolvasni és megfogadni a tanácsokat!

 

A könyv záró fejezetei következnek. Összefoglalják az eddig leírtakat és a szülők múltjával is foglalkozik! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok milyen hatékony eszközök vannak arra, hogy a testvérek közötti civakodást leállítsa!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?