Belső szabadság – Spirituális nevelés

Vekerdy Tamás gyermekpszichológusi munkája során rengeteg gyerekkel és családdal találkozott. A terápiák, előadások során megfogalmazódott gondolatait szeretné velünk megosztani a Belső szabadság című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Most a spirituális nevelés lesz a téma. 

Spirituális nevelés

 

Spiritualitás

Rudolf Steiner szerint két nagy kísértő van a világban. Az egyik egy szellemi csábítás, a másik pedig tudományos. A szerző szerint nem szabadna hagynunk, hogy bármelyik véglet bekebelezzen bennünket. Meg kellene tudnunk maradni középen és gyerekeinket is erre kellene nevelnünk.

A spiritualitás azért nagyon fontos, mert befelé fordít. A mai világban nehéz megállni, pihenni és töltődni. A spiritualitás segít abban, hogy néha megpihenjünk, gondolkodjunk, meditáljunk, imádkozzunk. A személyiségünk fejlődéséhez erre nagy szükség van. A mai európai ember nagyon is iskolázottnak mondható. Természettudományosan józanok és kételkedőek vagyunk. Vekerdy Tamás szerint nagyon fontos lenne, ha nyitottak lennénk a spiritualitásra.

kép: Pixabay

Pedagógia és képmutatás

Sokat segít, vagy éppen rombol a gyermek világ felfogásán, hogy milyen beállítottságú felnőttekkel találkozik az élete során. A spiritualitás nem igazán tanulható dolog, ez egy belső folyamat. Viszont sokat számít, hogy ki próbál meg minket irányítani. Egy-egy rossz lépés, képmutatás egész életre elveheti a kedvünket az egész vallásosságtól. Viszont egy példamutató és hiteles szülő vagy pedagógus sokat segíthet azon, hogy valaki nyitott legyen a világ apró rezdüléseire.

„Biztos lehetek benne, hogy az én hitvilágom és erkölcsi meggyőződésem még akkor is átmenne, ha egyetlen szót sem mondanék ezekről a dolgokról. Az is átmegy, ami hiteles belőle és – fájdalom- az is, ami nem.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

A Belső szabadság című könyvben olvashatjuk, hogy a szerző milyen tanácsokkal látja el a szülőket a vallásos nevelést illetően. Vekerdy Tamás kifejti véleményét a nagy egyházak merev szabályairól, illetve arról, hogy beszéljünk-e a gyereknek a Mikulásról, a Jézuskáról és a húsvéti nyúlról stb.

„Rugalmas és spontán hozzáállást javasolok tehát, kevés magyarázattal és „hegyi beszéddel. … Kevés előírás, kevés formalitás, és minél több olyan alkalom, amikor az én önazonos, átélt viselkedésemet, vallásgyakorlatomat láthatja.” /Vekerdy Tamás/

 

A következőkben megyünk tovább a könyv következő fejezetére! Tarts velem, és megtudhatod Vekerdy Tamás milyen véleménye van a gender elméletről!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy neked milyen véleményed van a spirituális nevelésről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?