A nevelés az élet szolgálata – I. kötet – A felnőttkor lélekmozgásai

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I kötetben először a felnőttkor változásait mutatja be számunkra az életlétra segítségével. A szerző szerint azért fontos, hogy először a felnőttekkel foglalkozzunk, mert egy gyermeket csak fejlődésben lévő és fejlődésre kész felnőtt nevelhet. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

A felnőttkor lélekmozgásai

 

Személyiségünk állandóan változik

„Nem minden korszakban és nem minden életkorban rezdülünk ugyanarra.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Joseph Kentenich pedagógiai rendszerének alapja az, hogy nem állapotokra reagálunk és kész szabályokat, rendszereket alkotunk, hanem figyelembe vesszük a személyiség állandó változását.

„A hatékony nevelés tehát ennek a belső mozgásnak a megfigyelése, ösztönzése és szolgálata. Ez csak akkor lehetséges, ha „állandó érzékelő kapcsolatban vagyunk azzal, akit nevelünk.” (Joseph Kentenich)” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

A változási készség

Uzsalyné Pécsi Rita könyvében arról ír nekünk, hogy ha sikerült a belső mozgásokat megfigyelni, akkor ennek segítségével rövid-, közép- és hosszútávú nevelési célokat tűzhetünk ki.

„Minden életszakasznak megvan a maga nagyon jellegzetes életfeladata (különböző életszakaszokban különböző dolgokra vagyunk nyitottak), aminek teljesítésére az a periódus a legalkalmasabb.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A szerző szerint felnőttkorban különösen fontos a változási készség. Ezzel kapcsolatosan több kiemelendő gondolatot olvashatunk a könyvben:

    • „A növekedő gyereket csak egy szintén növekedésben lévő személyiség tudja vezetni.”
    • „A nevelő alapvető tulajdonsága tehát az önnevelés. Csak a „nevelt nevelő” tud nevelni.”
    • A nevelésben a tekintély nagyon fontos. A gyermeknek látnia kell maga előtt egy elöljárót, aki megtestesülése annak, akivé ő is szeretne válni.”

A felnőttkor átváltozásai

A nevelés az élet szolgálata – I. kötet Második részében megtalálhatjuk az életlétrát, ami a születés pillanatától kezdve bemutatja számunkra az életszakaszokat jellemző feladatokkal társítva.

„Az életünk előrehaladását fölfelé haladóan, mintegy létraszerűen is elképzelhetjük. Az egyes létrafokokhoz rendelt szakaszokkal részletesen fogunk foglalkozni. Először – mint ahogyan ez minden nevelési tevékenység esetén kívánatos –; kezdjük a munkálkodást magunkon!” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

A könyvben 15 éveskortól egészen a 75 év utáni időszakra mutatja be számunkra a szerző a legfontosabb lélekmozgásokat:

    • Késő ifjúkor
    • Belépés a korai felnőttkorba
    • Korai felnőttkor
    • A korai felnőttkor csúcsa
    • Átmenet a közép felnőttkorba
    • Közép-felnőttkor
    • Átmenet a késői felnőttkorba
    • Késői felnőttkor
    • Érett felnőttkor

Mindegyik pontról részletesen olvashattok a könyvben. Nagyon érdekes olvasmány. Én sok fontos gondolatot kaptam ettől a résztől. Izgalmas volt így látni a mögöttem és az előttem álló „feladatokat”. Véleményem szerint sok bölcs gondolatot és igazságot fogalmaz meg számunkra Uzsalyné Pécsi Rita, amin érdemes elgondolkodni és magunkkal vinni.

 

Az utolsó rész következik a könyvben. A csecsemő- és a kisgyermekkor életfeladait mutatom be Neked legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a felnőttkori lélekmozgásokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I. kötet Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?