Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I. kötet

kép: www.pecsirita.hu

Kulcs a muzsikához Kiadó, 2010

94 oldal

A szerző honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

A nevelés az élet szolgálata – I. kötet

 

A könyv elsősorban a szerző honlapján kapható. A könyvesboltok kínálatában csak ritkán megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő cím kiegészítések:

Az érzelmi intelligencia fejlesztése

A lélek mozgását kísérő nevelés

Felnőttkor, csecsemő- és kisgyermekkor

 

Fülszöveg (ugyanaz a szöveg szerepel minden kötet hátulján)
MIRŐL SZÓL EZ A SOROZAT?

Azokat a kérdéseket igyekszünk megválaszolni – Joseph Kentenich pedagógiájának alapján -, amelyek hosszú távon befolyásolják a személyiség formálódását. Pl. Mi is az érzelmi intelligencia, és miért fontos a fejlesztése? Hogyan nevelhető a kötődés és a döntésképesség, mely sérülése már népbetegséggé vált? Férfias fiúk – nőies lányok nevelése – aktuális ez még? Hogyan motiváljunk, hogyan értékeljünk? Valóban épít a kritizálás? Mi az apa funkciója a gyermek életében a mai felbolydult szülői szereposztásban? – és számtalan hasonló, minden szülőt és nevelőt nap mint nap foglalkoztató, feszítő kérdésekre kerül majd sor

Nem gyorstalpaló, nem kész receptek tárháza, inkább iránytűnek, szemléletformáló útmutatónak tekinthető. A legkülönbözőbb egyedi élethelyzetekben támaszt nyújtó kézikönyveket kívánunk közreadni, amelyek kinek-kinek a saját megoldásának megtalálásában segítenek. Keresztény értékrend, ember- és világkép formálta a tartalmakat, de miután “AZ” emberi lélek neveléséről szólnak – a csecsemőkortól a felnőttkoron át egészen az idős korig – bárki hasznonnal forgathatja, hiszen ezek a törvényszerűségek egyetemes érvényűek.

/Uzsalyné Pécsi Rita/

 

„Kipróbáltam, valóban működik!”

„Másképp látom a gyermekeimet és magamat is!”

„Bárcsak korábban hallottam volna! Mennyi bizonytalanságot helyre tett volna fiatal szülő koromban.”

„Ilyen szemlélettel tényleg a világ legnagyszerűbb lehetősége nevelőnek lenni!”

„Sok mindent megértettem. Talán már nem „barkácsolok” a nevelésben.”

„Csodálatos küldetés Isten munkatársává válni, és nagy biztonság, hogy Ő is velünk van.”

/Az előadásokon részt vevő szülők véleményéből/

 

Hívom a családokat a nevelés és az önnevelés nagy kalandjára.

Isten a gyermekek biológiai létét is a Szülők által hívta életre. A lelküket sem akarja nélkülük formálni. Küldetésük tehát a Teremtő társává válni, amikor Életet gondoznak! Ehhez azonban nem elég pusztán megtalálni a hatékony és korszerű nevelési módszereket, saját életünknek kell életet fakasztania.

„A nevelés az élet szolgálata” – vallja Joseph Kentenich, akinek a munkájára ez a sorozat épül. Életműve ebben a kihívásban egyedülálló és hiánypótló segítséget nyújt. „Pedagógiai rendszerében szóhoz jut a Lélek és minden haladónak mondható tudományos eredmény, sőt a mindennapok tapasztalatai is” – írja a most induló sorozat szerzője, Uzsalyné Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora, négy gyermek édesanyja, a Kentenich-pedagógia kutatója.

Kívánom, hogy ezt a mindennapi nevelési feladatokban útmutató segítségnek szánt kézikönyvet mindenkor örömmel és haszonnal forgassák a szülők és a nevelők. Egyben szeretettel kérem Isten áldását embert próbáló és páratlanul gyönyörű hivatásukra.

/Bíró László – az MPKP családreferens püspöke/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Uzsalyné Pécsi Rita 1961-ben született Pécsett. Négy gyermek édesanyja. Jelenleg Vácon él családjával. Saját elmondása szerint életének és munkájának mottója az, hogy „a nevelés az élet szolgálata”.

„Ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.” /Idézet szerző honlapjáról/

Uzsalyné Pécsi Rita – kép: www.pecsirita.hu

 

Azt gondolom (legalább is remélem), hogy sok magyar szülő ismeri Pécsi Rita nevét. Nekem személy szerint már kétszer volt szerencsém tőle előadást hallgatni. Kiváló előadónak és bölcs embernek tartom. Mindkét alkalommal sokat tanultam tőle és olyan gondolatokkal tértem haza, amik sokszor eszembe jutnak még ma is. Több lettem általuk.

Uzsalyné Pécsi Rita jelenleg a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója. Mivel a mi gyermekeink a Váci egyházmegyéhez tartozó katolikus oktatási intézménybe (iskolába és óvodába) járnak, ezért rendszeresen hallunk az igazgatónő érdemeiről, illetve „élvezhetjük” a nevéhez fűződő pozitív változások és változtatások eredményeit.

Könyvsorozat

Pécsi Rita A nevelés az élet szolgálata címmel hét darab könyvet írt. Ezek vékonyak, de igazán tartalmas könyvek, amik egymásra épülnek. Az Előszóból kiderül, hogy ezek a kötetek az előadássorozat szerkesztett változatai.

„Sokszor tapasztalhattuk, hogy „a hit hallásból ered”. Az előadás során létrejövő élő kapcsolat atmoszféráját biztosan nem lehet „papír alapon” közvetíteni, mindent nem is kívánunk leírni, mégis hasznosnak láttuk, hogy ilyen formában is felidézhetőek legyenek a gondolatok, és a tanácsok.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Személyes véleményem is az, hogy A nevelés az élet szolgálata című előadások valóban jobbak, de ez nem jelenti azt, hogy a könyvek tartalma ne lenne értékes.

Azt gondolom, hogy érdemes keresni az alkalmat és meghallgatni a szerzőnő előadását élőben vagy online. Ezenkívül több dvd is vásárolható tőle (online és helyszíneken is), amiken az előadásainak felvételei találhatóak.

Joseph Kentenich pedagógiai rendszere

„A nevelés legmélyebb értelemben semmi más, mint az élet szolgálata.” Ez a gondolat Joseph Kentenich atyától származik, aki a Schönstatt-mozgalom alapítója volt. Az általa kidolgozott pedagógiai rendszer és nevelési elvek adják Uzsalyné Pécsi Rita írásának alapjait.

„Az Életet kell szolgálnom, ami azt jelenti: egyrészt kedvező feltételekről kell gondoskodnom, másrészt az Életet akadályozó körülményeket és ellenségeket mindinkább távol kell tudnom tartani kis növendékemtől.” /Joseph Kentenich/

Az Előszóból megtudhatjuk, hogy Joseph Kentenich reform gondolkodónak számított és „messze megelőzve korát olyan irányt mutat[ott], amelyet a modern neveléstudomány, a fejlődéslélektan vagy az agykutatás teljes mértékben alátámaszt.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a szerzőnő közreműködésével létrejött egy pedagógus továbbképzés, ami a Joseph Kentenich-féle organikus pedagógiájára oktatja az érdeklődőket.

„Egy felekezetközi, keresztény értékrendű, (de világnézeti szempontból semleges környezetben is hatékony), érzelmi intelligenciára alapozó pedagógiai szemléletmód.” /Idézet a szerző honlapjáról/

A gyerekeink iskolájában több pedagógus elvégezte ezt a képzést és nagy örömmel, lelkesedéssel beszélnek róla. Számomra nagyon szimpatikus, hogy Uzsalyné Pécsi Rita nem csak előadja a véleményét, hanem tesz is azért, hogy a magyar oktatás változzon és a neveléstudomány fejlődjön.

Személyes vélemény

Feljebb írtam Nektek arról, hogy már korábban is találkoztam Uzsalyné Pécsi Rita mondanivalójával két előadás alkalmával. Ekkor tudtam meg, hogy vannak könyvek és dvd-k is tőle. Mikor belevágtam ennek a blognak az írásába mindenképpen szerettem volna ezekről írni Nektek.

Most sikerült sort keríteni rá, pedig már jó ideje meg vannak a könyvek a polcomon. Ahogy már írtam, összesen hét kötetről van szó. Szépen lassan mindegyikkel foglalkozunk majd. Szeretném, ha sikerülne átadnom Nektek a szerző filozófiáját, mert számomra szimpatikus, mély és bölcs gondolatokról van szó.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az egész mondanivaló vallásos gyökerekből származik, illetve maga a szerző is mélyen vallásos, így a könyvben szereplő gondolatok megfelelnek a katolikus egyház tanításainak. Isten tanítószándékról és az általa „küldetéssel felkent nevelőknek” szól.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem végig vallásos szöveget olvashatunk. Rengeteg fontos gondolat van a könyvben az érzelmi intelligenciáról. De az tény, hogy időről időre visszautal a szerző a keresztény tanításokra, értékrendre.

Hozzám közel áll a vallásosság, ezért ez nem volt számomra probléma olvasás közben. Viszont, ha számodra ez idegen, akkor vagy sikerül kellő nyitottsággal olvasnod, vagy ez a könyv sajnos nem Neked szól.

Ajánlás

Minden érdeklődő anyukának és apukának ajánlani tudom A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozatot. Magyar szülőként érdemes magyar szerzőktől is olvasni gyerekneveléstémakörében. Uzsalyné Pécsi Rita pedig szerintem legalább annyira kimagasló gondolkodó a témában, mint Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás vagy Kádár Annamária, hogy csak egy pár nevet említsek a magyar szerzők közül.

Ha még nem találkoztál a szerzőnő filozófiájával és szeretnél tőlem egy jó tanácsot, akkor először inkább egy előadást hallgass meg élőben vagy online. Nem azért, mert a könyvek nem elég jók, hanem az előadások jobbak. Uzsalyné Pécsi Rita retorikai képességei kimagaslóak és szerintem érdemes először megismerned őt, hogy kiderüljön, mennyire szimpatikus Neked a mondanivalója.

Viszont, ha már ismered a szerzőnőt és hallottál tőle előadást, akkor azért érdemes elolvasni a könyveket szerintem, mert feleleveníthetik a hallottakat, illetve általuk lehet igazán rendszerben látni az egész filozófiát.

Az első kötet

A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozat Első kötete a filozófia bevezetése után az érzelmi intelligenciáról szól, illetve a lélekfejlődés lépéseiről.

Megismerhetjük a Kentenich-pedagógia alapjait, aztán pedig az érzelmi intelligencia lényegéről, fontosságáról és készségterületeiről olvashatunk. Ezután a felnőttkor lélekmozgásaival foglalkozik a szerző életkorokra lebontva. Végül pedig a csecsemő- és kisgyermekkor életfeladatait veszi végig Uzsalyné Pécsi Rita négy egységre lebontva.

Tekinthetjük ezt a kötet egyfajta bevezetőnek is, hiszen lefekteti az alapokat, amire a többi kötet építkezhet.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A nevelésben ez azt jelenti, hogy a kisgyerek is teljes ember, csak kicsi, és más törvényszerűségek formálják, mint a felnőtteket. Nem olyan, mint egy gép, aminek egyenként készülnek az alkatrészei és azután illesztjük össze, hanem inkább a fa növekedéséhez hasonlítható. Amikor a csemete, akkor is él minden része, a gyökér, a levelek, az ágak stb., legfeljebb másféle törődést igényel, mint egy terebélyes felnőtt fa.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

A Kentenich-pedagógiáról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I. kötetről írt bejegyzések

A Kentenich-pedagógiaA felnőttkor lélekmozgásai
Az érzelmi intelligenciaA csecsemőkor- és kisgyermekkor életfeladatai