A nevelés az élet szolgálata – I. kötet – Kentenich-pedagógia

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I kötetet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Az alapokra szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején!

Mit jelent a nevelés a Kentenich-pedagógiában?

 

A nevelés az élet szolgálata

„A nevelés legmélyebb értelemben semmi más, mint az élet szolgálata. … Az Életet kell szolgálnom, ami azt jelenti: egyrészt kedvező feltételekről kell gondoskodnom, másrészt az Életet akadályozó körülményeket és ellenségeket mindinkább távol kell tudnom tartani kis növendékemtől.” /Joseph Kentenich/

Uzsalyné Pécsi Rita írása szerint Joseph Kentenich pedagógiai rendszerének alapja az élet szolgálata, ami öt vezérgondolat mentén képzelhető el:

    1. Bizalom
    2. Eszmény
    3. Szövetség
    4. Kötődés
    5. Lélekmozgás

Az elmélet szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy szekér kerekének küllői. Egyensúlyban vannak, együtt forognak és mindegyik egy fontos súlypont.

„Legfőképpen a lélek neveléséről van szó. Kimondottan Ember- és Lélekbarát pedagógia ez. Abban szeretné segíteni az egyént, hogy a képességeit felismerje, értékelje és a lehető legjobban kibontakoztassa. A mérce az Ember, az ő legősibb szükségleteivel és különböző fejlődési szituációival. A jót, az eszményit mindenki saját magában hordozza, ezt kell felébreszteni, ösztönözni és megnemesíteni.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

A nevelt nevelő

A szerző felhívja a figyelmünket arra, hogy Kentenich-féle pedagógia „mindenfajta módszertani javaslatot megelőzve legfőképpen egy új nevelői személyiségtípust akar megformálni.” /Uzsalyné Pécsi Rita/ Ez azt jelenti, hogy a bajok okát először a nevelők személyiségében kell keresni. Joseph Kentenich gyakran idézet híres mondása „a száz ütés közül kilencvenkilenc a nevelőt illetné.” Ez azért nagyon érdekes, mert Joseph Kentenich magát elsősorban nevelőnek tekintette, vagyis ez a mondat tele van önkritikával is.

Egy fontos gondolat következik ebből: „minden téma alapja a „nevelt nevelő”, tehát minden az önneveléssel kezdődik.” /Uzsalyné Pécsi Rita/ Ezért van az, hogy az Első kötetben egy elég hosszú részt kapott a felnőttkor lélekmozgásainak bemutatása, hiszen fontos önismeretre tehetünk szert általa és érdemes tisztában lenni ezekkel.

 

Az érzelmi intelligenciáról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a nevelt nevelő kifejezésről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – I. kötet Bevezetőjében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?