A suttogó mindent megold – Problémamegoldás!?

Tracy Hogg: A suttogó mindent megold című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A Suttogó sok tanácsát megismertük már, rengeteg bővítést olvashattunk a korábbi könyvekhez (A suttogó titkai I és A suttogó titkai II). Az utolsó fejezetben egy összefoglalót olvashatunk a problémamegoldásról, amit alkalmazhatunk bármilyen gond esetén, és így mi is Minden megold Anyává és Apává válhatunk.

Éppen amikor azt hiszed, hogy minden rendben van … minden megváltozik!

 

A megkerülhetetlen törvény

Minden változik. Minden szülőt érnek meglepetések és semmi sem marad állandó.

„A gyermek fejlődése az egyensúly (a nyugalom) és az egyensúlyvesztés (a zűrzavar) egymással váltakozó időszakaiból áll.” /Tracy Hogg/

A problémamegoldás előfeltétele

A problémamegoldás előfeltétele, hogy jó kérdéseket tegyünk fel. Tracy Hogg oknyomozó kérdésekkel igyekszik a szülők segítségére sietni az egyes problémás területeken.

kép: Pixabay

 

Az életben sokszor vannak olyan esetek, ami megbénítják vagy kimerítik a szülőket, ilyenkor érdemes egy kicsit hátralépni, figyelni és elemezni. Erre találta ki Tracy a tizenkét alapkérdést, hogy megtanuljunk úgy gondolkodni, mint ő. 

Tracy elismeri, hogy lesznek olyan kérdések és válaszok, amik „bűntudatot fognak kelteni Önben, mert az Ön felelősségére világítanak rá. … Rágódás és önmarcangolás helyett inkább annak szentelje idejét és energiáját, hogy megértse, miért, majd próbáljon változtatni. Minden helyzet megoldható azzal, hogy visszatérünk az alapokhoz, feltéve, hogy tudjuk, mi a probléma.” /Tracy Hogg/

Fontos észben tartanunk, hogy „a gyors megoldások hosszú távon nem válnak be.” /Tracy Hogg/

A problémamegoldás tizenkét alapelve

 1. Keresse meg a probléma gyökerét vagy gyökereit!
 2. Döntse el, mivel foglalkozik először!
 3. Térjen vissza az alapokhoz!
 4. Fogadja el, amin nem tud változtatni!
 5. Gondolja végig, hogy hosszútávon megfelelő lesz-e ez a megoldás!
 6. Dédelgesse a gyermekét, ha szüksége van rá!
 7. Ön irányítson!
 8. Mindig Ön menjen a gyermekhez, ne őt hozza magához!
 9. Tartson ki a terv mellett!
 10. Legyen türelmes, kedves szülő!
 11. Törődjön önmagával is!
 12. Okuljon a tapasztalatokból!

A könyvben minden egyes pont részletesen le van írva. A végén pedig egy esettanulmányon keresztül mutatja be Tracy az egyes alapelvek alkalmazását.

kép: Pixabay

 

Búcsúzóul a ma már elhunyt Tracy Hogg a következő gondolatokkal köszön el tőlünk:

„Kiemeltem azokat a kérdéseket, amelyeket én is meg szoktam kérdezni, mielőtt kidolgozom a tervet. És megosztottam Önnel a földalatti páncélszekrényemben tárolt minden titkos stratégiámat. Ha mégis bizonytalan, foghatja a bolygók együttállására. Az biztos, hogy akármit csinálunk, akármennyire felkészülünk, néha egyszerűen nincs rá magyarázat, hogy miért bukik meg ma az a módszer, amely tegnap olyan jól bevált. Egyébként pedig, ha vár, garantálhatom, hogy hamarosan egy újabb, sürgősebb problémával találja szembe magát!” /Tracy Hogg/

 

Ezzel befejeztük Tracy Hogg: A suttogó mindent megold könyvét, amely összefoglalja és kiegészíti Tracy filozófiáját. A következőkben Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvével fogunk foglalkozni, ami a kisgyermekek altatásával foglalkozik egy másik nézőpontból, mint Tracy Hogg. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a problémamegoldási eszköztárral kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv Tizedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?