Amit rosszul tudtunk a gyerekekről – Testvérkonfliktusok

Po Bronson & Ashley Merryman tudományos újságírók. Maguk is szülők. Az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvük hatalmas port kavart világszerte. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A testvérkonfliktusok megtudják keseríteni a szülők mindennapjait. Az állandó viták és a bíráskodás idegőrlő folyamat. Mi a testvérek közötti konfliktusok valódi oka? Erre a kérdésre keresi a választ a szerzőpáros könyvében 

Testvérkonfliktusok

 

A testvérkapcsolat

A kutatók megvizsgálták, hogy a 3 és 7 év közötti gyerekek naponta átlagosan mennyit veszekednek és ezek milyen súlyú konfliktusok. Elképesztő eredmények jöttek ki. Szülő legyen a talpán, aki bírja idegekkel ezt a tempót. Viszont nyugtasson meg minket az a tény, hogy minden család szenved ettől.

kép: Pixabay

 

„A gyerekek nem motiváltak arra, hogy kedvesen viselkedjenek a testvéreikkel, hiszen ők másnap is, harmadnap is ott lesznek, akárhogy összevesznek, míg a barátjukat el is veszíthetik. … A testvéri kapcsolat egy olyan viszony, amelyben a társas interakciókat legszélsőségesebb mértékben próbára lehet tenni. Nem kell elnyomni a haragot, míg az udvariasságot és a toleranciát nyugodtan mellőzni lehet.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

Hasonló benyomásokról írtam már Nektek a Testvérek féltékenység nélkül című könyv bemutatáskor. Úgy gondolom, hogy a testvér kapcsolatokban olyan cselekedeteket engedünk meg magunknak a testvérünkkel, amit más kapcsolatban nem mernénk megcsinálni, mert csak komoly veszteségek árán jöhetünk ki belőle. 

Ki lehet ezt nőni? Az Amit rosszul tudtunk a gyerekről című könyv szerint sajnos a megfigyelések azt bizonyítják, hogy nem. Az elején kialakult hangnem többnyire mindvégig megmarad. Talán ellenpéldát is tudunk hozni erre. Én szeretnék hinni abban, hogy ez nem törvényszerűség és erőfeszítések hatására lehet ellene tenni.

Mi a testvérek közötti veszekedések fő oka?

Bármennyire meglepő az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvben bemutatott kísérletek azt bizonyítják, hogy a szülők szeretetéért folytatott harc nem olyan fontos, mint ahogy azt sok könyv állítja. Számomra ez nagyon meglepő volt olvasni.

Azt azért a kutatók is elismerik, hogy a kistestvér születése nagy hatással van a nagyobb testvérre/testvérekre. Laurie Kramer megfigyelései alapján viszont a testvérek közötti helyes viselkedési minták tanulhatóak és taníthatóak. Vagyis szülőként a készségfejlesztésére kellene fektetni a hangsúlyt. Hogy pontosan mit jelent ez azt a szerzőpáros könyvéből kiderül.

kép: Pixabay

 

A kutatások azt találták, a tárgyi javakon való osztozkodás és a tulajdonjog tisztázása a legfőbb forrása a testvérviszályoknak. Valószínűleg ezt mi is alá tudjuk támasztani. Csak azt gondolhattuk, hogy ennek valamilyen mélyen aspektusa is van.

Mit tanulhatunk ebből?

A testvérkonfliktusokkal kapcsolatos megfigyelések arról tanúskodnak, hogy akkor járunk el helyesen szülőként, ha a testvérek közötti viszonyt újrapróbáljuk meg alakítani, hogy közelebb legyen a barátsághoz. A kutatók arra gondolnak itt, hogy szívesen legyenek együtt a gyermekeink, hiszen akkor a civakodásnak ára van, és elveszthetik egy fontos barátjukat. Ahogy az elején írtam, különben nincs meg a motiváció a jó kapcsolatra, hiszen a testvére holnap is ott lesz.

„A testvérek genetikailag összeláncolt cellatársak, akik azt sem remélhetik, hogy jó magaviselet esetén előbb szabadulhatnak. Nincs tehát, ami változásra ösztönözze őket.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

 

A következőkben a kamaszkori lázadásokról lesz szó! Tarts velem, és megtudhatod a felnőttel való vita a tisztelet vagy a tiszteletlenség jele!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy milyen tapasztalataid vannak a testvérkonfliktusokkal kapcsolatosan! Akár a saját testvéreiddel, akár a gyerekeid kapcsán érdekes lehet ez a kérdés.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?