Az elég jó szülő – A szülők múltja

Nem kell tökéletesnek lenned. Légy elég jó szülő! Ez sem könnyű, egyáltalán, de legalább „enged” hibázni. Bruno Bettelheim erre hív bennünket Az elég jó szülő című könyvében. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg az író filozófiáját. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A könyv első fele a szülő-gyerek kapcsolatát próbálja meg leírni. Az utolsó téma a szülő gyerekkorának újrafelfedezése. 

A szülők múltja

 

A gyerekkor újrafelfedezése

„A legértékesebb, bár legkevésbé méltányolt tapasztalatok egyike, amelyben szülőként részesülhetünk, az a lehetőség, hogy gyermekünkkel való kapcsolatunk összefüggései között felfedezzük, újraéljük és megoldjuk tulajdon gyermekkori problémáinkat.” /Bruno Bettelheim/

Szerintem minden szülő kijelentheti, hogy sokat fejlődik az önismerete a gyerekekkel átélt élmények alapján. Szerintem egyikünk sem marad ugyanaz az ember miután gyereke születik és a gyereknevelés című kalandba belevág. A gyermekeink rengeteget fejlődnek az évek alatt, de mi is fejlődünk és véleményem szerint jobbak leszünk általuk, ha engedjük, hogy a helyzetek a legjobbat hozzák ki belőlünk.

kép: Pixabay

 

Bruno Bettelheim arra biztatja a szülőket, hogy merjenek szembenézni a gyerekkori sérelmeikkel, korai szakaszban szerzett sérültségeikkel. Hiszen ezeknek a segítségével jobban megérthetik gyermekük helyzetét, és talán bölcsebben járnak el az egyes szituációkban. Nem is beszélve arról, hogy közben fel tudják dolgozni azokat a dolgokat, amikkel eddig nem mertek szembenézni.

A szerző tehát nagyon érdekes oldalról mutatja be az olvasó számára, hogy miért is nagy jelentőségű a saját gyermekkorunk feldolgozása a saját szülő-gyerek kapcsolatunkban. Érdemes elolvasni!

A kapcsolat és a meseolvasás

Az elég jó szülő című könyv kitér arra is, hogy miért olyan fontos a gyereknek való meseolvasás. Leírja, hogy miért ne zavarjon bennünket, hogy a gyerkőc újra és újra ugyanazt a mesét kéri. Fontos megértenünk, hogy milyen súlya van a hallott mesének a gyermek érzelmeinek feldolgozásában, vagy akár üzenete is lehet számunkra.

A mesékkel kapcsolatosan figyelmetekbe szeretném ajánlani Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológiai című könyvét, amit nem olyan régen mutattam be Nektek. Nekem nagyon tetszik ez a könyv. Sok olyan témát vett fel, amire elsőre talán nem is gondoltunk. A szerző a meseolvasás fontosságát emeli ki, illetve, hogy melyek az értékes mesék. Igazán tanulságos!

A szülők múltja

A szülők múltja nagyban befolyásolja azt, hogy miért lettek azok, akik. A múltban történt események formálnak minket és sokszor talán meg is határoznak bennünket.

Eljön az idő, amikor szeretnénk elmesélni ezeket az élményeinket a gyermekeinknek. Bruno Bettelheim arra int, hogy nagyon körültekintően járjunk el ezekkel az információkkal. Mivel különböző helyzetekben különböző üzeneteket takarhatnak, amiket nem is akartunk igazából.

kép: Pixabay

 

A szerző egy példán keresztül mutatja a lehetséges hibákat, és így hívja fel a figyelmet a pozitív dolgokra is. Az esettanulmány egy igen szélsőséges példát mutat be az olvasóknak. Egy holokausztot átélt szülőről és gyerekéről olvashatunk. Szerintem azért jó ez a példa, bár tényleg eléggé szélsőséges, mert nagyon szemléletesen tudja bemutatni, hogy hol lehet elcsúszni.

„Óvatosan kezelni” – ez alatt azt értem, hogy alaposan meg kell fontolnunk, mi lehet a hatása elbeszélésünknek a gyermekre, és tekintetbe kell vennünk, milyen korlátozott az ő vonatkozási rendszere.” /Bruno Bettelheim/

 

A következőkben az ÉN kialakítása nagy témakörrel megyünk tovább. Elsőként az identitás megszerzésével foglalkozunk. Tarts velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy benned milyen érzelmeket kelt a kisgyermekkorod újrafelfedezése!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?