Belső szabadság – Válás

Haladunk tovább Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A belső szabadság felé vezető úttal kapcsolatos témákról olvashatunk ebben a könyvben. Most a válás körüli problémákról, aggodalmakról és tanácsokról lesz szó.

 

A gyerekközpontú válás

 

Statisztikák

A statisztikák szerint a házasság kötések száma lecsökkent, a válások száma viszont jelentősen megnőtt. Hogy mi lehet ennek az oka, arról már több tanulmány készült. Ebbe most nem megyünk bele.

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamásnak is meg van a véleménye a válások gyakoriságáról. Szerinte a házasságokból hiányzik az a fajta elköteleződés, ami az esetleges nehezebb időszakokon átvinné a párokat. A házastársak sokszor nem látják be, hogy ha kitartanak és dolgoznak érte, akkor nem sokára kisüt a nap. Akkor is, ha most nem minden kerek. Ezt a jelenséget hívja a szerző a párkapcsolatban bekövetkező sivatagnak, ami után egy mélyebb szeretet következik.

„Akár megpróbálunk együtt maradni, akár a válás mellett döntünk, képesek vagyunk-e egymás iránt valami jóakaratot megőrizni, és együttműködni a gyerekek érdekében.” /Vekerdy Tamás/

A válás és a gyerekek

Azt talán mindenki belátja, hogy a gyerek számára az a legjobb, ha két egymást szerető ember neveli őt. A családi élet békés és harmonikus. Valószínűleg mindannyian ilyen tervekkel vágtunk neki a házasságnak és a gyerekvállalásnak. Sajnos az élet nem mindig úgy alakul, ahogy mi szeretnénk. Vekerdy Tamás azt tanácsolja, hogy ilyenkor ebből a helyzetből próbáljuk meg kihozni a legtöbbet.

A gyerekek általában nagyon megsínylik a válást. Főleg, hogy ha viharokkal teli időszakról van szó és a gyermekelhelyezés és a láthatás igazi háborút indít el a számára két legfontosabb személy között.

kép: Pixabay

 

„A szüleik válásában a világ egységének széttörését élik meg.” /Vekerdy Tamás/

A gyerekközpontú válással kapcsolatosan lát el bennünket tanáccsal Vekerdy Tamás a Belső szabadság című könyvében. Ilyenek például, hogy hogyan és mikor mondjuk el a gyereknek, hogy válunk, mit tegyünk, hogy meg legyen a gyermekünk életében a férfiminta is, illetve, hogy hogyan és mikor mutassuk be az új partnert.

Ezzel a témával kapcsolatosan szeretném figyelmetekbe ajánlani Gyurkó Szilvi: Rám is gondoljatok – A gyerekközpontú válás lépései című könyvet. Én még nem olvastam, de nagyon megfogott a címe és a téma, amivel foglalkozik. Szerintem érdemes lehet elolvasni, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

 

Arról írok Nektek legközelebb, hogy szülőként mit hozunk magunkkal a korábbi életünkből, és hogy milyen terápiára lenne szükség ahhoz, hogy elég jó szülők lehessünk! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, írd le gondolataid a fenti témával kapcsolatosan! Akár úgy, hogy te gyerekként hogyan élted meg szüleid válását? Vagy ha te túl vagy már egy váláson, akkor milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?