Drámamentes fegyelmezés – Viselkedéskezelés, viselkedésformálás

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés című könyv ahhoz ad nekünk útmutatót, hogy hogyan neveljünk és fegyelmezzünk úgy gyermekünket, hogy a jó szülő-gyerek kapcsolat alakuljon ki. Illetve, hogy hogyan támogathatjuk őt abban, hogy tartalmas és értékes életet éljen. Legutóbb a viselkedésformálás hármas megközelítéséről volt szó. Most pedig eljutottunk a könyv legfontosabb fejezetéhez, amiben a mindennapokban használtható viselkedésformálást segítő gyakorlati tanácsokkal ismerkedhetünk meg. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt találod. 

Viselkedéskezelés, viselkedésformálás

 

Önmagunk ellenőrzése

A Drámamentes fegyelmezés című könyvben arról olvashatunk, hogy mielőtt elkezdenénk a viselkedésformálást, előtte meg kellene állnunk egy pillanatra, azért, hogy tisztábban láthassunk, illetve nyugodtabban reagálhassunk.

„Az a dolgunk, hogy felnőttként viselkedjünk a kapcsolatban, és szülőként biztonságos és nyugodt menedékként tartsunk ki az érzelmi vihar kellős közepén. Az, ahogyan a gyermekünk viselkedésére reagálunk, nagymértékben meghatározza, hogyan alakul a jelenet a továbbiakban.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Daniel és Tina fegyelmezéssel kapcsolatos mondanivalójuk során többször kiemelik, hogy az általunk adott reakció akkor lesz valóban hatékony, ha hagyunk magunknak időt a lenyugvásra, a higgadt átgondolásra, az elmetudatosságra és a kapcsolódásra.

kép: Pixabay

 

„Nem kell bennragadnunk egy negatív tapasztalatban. Nem kell külső események vagy belső érzelmek áldozatává válnunk. Használhatjuk az elménket arra, hogy a segítségével mi irányítsuk az érzéseinket és tetteinket.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Azt gondolom, hogy sokszor ezt a feltételt a legnehezebb betartani. Az ember gyorsan felbosszantja magát és sajnos sokszor első indulatból reagál gyermeke viselkedésére. Ez velem is gyakran előfordul és törekszem rá, hogy elkerüljem és először mindig kapcsolódjak.

A szerzőpáros könyveinek elolvasása óta én magam az először kapcsolódj tanácsot tartom a leghasznosabbnak a saját szempontból. Mindenkit arra hívok, hogy próbálja ki. Eddig egyszer sem csalódtam.

Viselkedésformálást segítő stratégiák

„A fejezet további részében arra fogunk összpontosítani, amire az olvasó talán egészen idáig várt: konkrét, drámamentes formálási stratégiákra, amelyeket azután vethetünk be, hogy kapcsolatot teremtettünk a gyermekünkkel.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A könyvben nyolcféle viselkedésformálást segítő stratégiáról olvashatunk:

    1. Beszéljünk kevesebbet.
    2. Fogadjuk el az érzelmeket.
    3. Mondjuk ki, ne prédikáljunk.
    4. Vonjuk be a gyermekeket a fegyelmezésre.
    5. Alakítsuk a nemet feltételes igenné.
    6. Helyezzük a hangsúlyt a pozitívra.
    7. Kreatívan közelítsünk a helyzethez.
    8. Tanítsunk elmetudatossági technikákat.

Talán mondanom sem kell, hogy ez, a Hatodik fejezet a leghosszabb a könyvben, kicsit több, mint ötven oldal. Itt találhatóak azok a konkrét gyakorlati technikák és lépések, amik segíthetnek nekünk drámamentesen fegyelmezni.

Mind a nyolc startégiáról hosszan írnak a szerzők és mindegyiket életpéldákon keresztül mutatják be számunkra, hogy megértsük a javasolt és a kevésbé eredményesnek talált megoldások közötti különbséget.

kép: Pixabay

 

Igazán értékes rész ez a könyvben és számos hasznos tanáccsal lehetünk gazdagabban, ha szánunk rá időt és elolvassuk.

„Azt szeretnénk, hogy még akkor is, amikor a helyes és helytelen viselkedésről tanítjuk őket, mélyen legbelül tudják: mindig elismeréssel és tisztelettel fogadjuk az érzéseiket és tapasztalataikat. Amikor a gyerekek ezt érzik a szüleik felől még a viselkedésformálás során is, sokkal könnyebben fogják elsajátítani a szülők által kínált leckéket, ami azt jelenti, hogy idővel egyre kevesebb fegyelmezésre lesz szükség.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

A befejező fejezet következik a könyvben. Tartsatok velem, hogy bemutathassam Nektek a remény négy üzenetét!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?