Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés

kép: Ursus Libris Kiadó

Ursus Libris Kiadó, 2015

307 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk:

Ursus Libris Kiadó – Drámamentes fegyelmezés

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

A káosz lecsillapítása és a fejlődő gyermeki elme integrált szemléletű gondozása

 

Fülszöveg

„Egy müzlistálka átrepül a konyhán, majd tej és gabonapehely fröccsen szerteszét a falon. A kutya berohan a kertből, és érthetetlen módon kékre van festve. Az egyik gyermekünk bántani akarja a kistestvérét. Ebben a hónapban most hívnak harmadszor az igazgatói irodából.

Mit teszünk?

Mielőtt válaszolnánk, felejtsünk el mindent, amit a fegyelmezésről tudunk. Felejtsük el, hogy szerintünk mit jelent ez a szó, és azt is, amit arról hallottunk, hogyan kellene a szülőknek reagálniuk, amikor a gyerekek olyasmit csinálnak, amit nem volna szabad. Inkább tegyük fel magunknak ezt a kérdést: Nyitott vagyok-e arra, hogy legalább elgondolkodjak a fegyelmezés egy másfajta megközelítésén?”

Ezekkel a mondatokkal kezdi új kötetét Daniel Siegel és Tina Payne Bryson, A gyermeki elme című nagy sikerű könyv szerzőpárosa. Ebben a művükben is az agykutatás legújabb eredményeire alapozva kínálnak a gyermek igényeire is érzékeny alternatívát a nevelési konfliktusok kezeléséhez. A Drámamentes fegyelmezés hatékony eszközt ad nemcsak a szülők, hanem a pedagógusok és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek kezébe is.

A szerzők ígérete szerint „a drámamentes fegyelmezési szemlélet nemcsak a közvetlen körülmények és a rövid távú viselkedés kezelésére összpontosít, hanem olyan készségek és agyi kapcsolatok kialakítására is, melyek hosszú távon hozzásegítik a gyermekeket ahhoz, hogy körültekintő döntéseket hozhassanak, és maguktól jól kezelhessék az érzelmeiket. Mindez azt jelenti, hogy egyre kevésbé lesz szükség a fegyelmezésre.”

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőpárosról

Daniel J. Siegel a Kaliforniai Egyetem professzora és az Elmetudatosság Intézet ügyvezető igazgatója. Számos előadást tart világszerte és több könyve jelent már magyarul.

Daniel J. Siegel – kép: drdansiegel.com

 

Tina Payne Bryson pszichoterapeuta és Daniel J. Siegel munkatársaként dolgozik az Elmetudatosság Intézetben. A legtöbb magyarul megjelent könyvben társszerzőként szerepel Daniel mellett.

Tina Payne Bryson – kép: www.tinabryson.com

 

Én egyáltalán nem ismertem őket korábban, nem is hallottam még a nevüket. Amikor elkezdtem foglalkozni az általuk írt könyvekkel, akkor több forrásból igyekeztem utánanézni a munkásságuknak és nagyon szimpatikusak voltak számomra. Ezért kifejezetten nagy érdeklődéssel fogtam neki a könyveiknek.

A könyvek

Daniel és Tina nevéhez köthető könyvek, amikkel kapcsolatosan könyvajánlóval készítek Nektek:

Ezek közül az utolsó az egyetlen, amin Daniel J. Siegel egyedüli szerzőként szerepel. A gyermeki elme című könyvvel legutóbb foglalkoztunk, most a másodikról lesz szó.

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

A Drámamentes fegyelmezés című könyv igazán figyelemfelkeltő és hangzatos címmel rendelkezik. Nekem is ez tűnt fel legelőször, és ezért vettem meg. Érdekelt a témája. Akkor még nem is tudtam, hogy ez a szerző második magyarul megjelent könyve. Ezért végül nem olvastam el addig, amíg A gyermeki elme című könyvvel nem végeztem.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a Drámamentes fegyelmezés című könyv nem tekinthető A gyermeki elme című könyv második részének, vagyis önmagában is megállja a helyét, de azért épít rá. Szóval A gyermeki elme elolvasása után jobban befogadhatóak és érthetőek voltak a nevelési tanácsok, de egyáltalán nem feltétele, hogy először ezt ismerjük meg.

A szerzőpáros többször utal a Drámamentes fegyelmezés című könyvben A gyermeki elme című könyvre, a végén pedig egy rövid betekintést és nyújtanak A gyermeki elme című könyv kezdő gondolataiba. Így azok, akik nem olvasták még, könnyen eldönthetik, hogy belefognak-e.

Ajánlás

Minden érdeklődő szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani a Drámamentes fegyelmezés című könyvet. A gyermeki elme című könyvajánlójában már leírtam, hogy teljesen magával ragadott a szerzőpáros stílusa és a mondanivaló. Igazán sajnálom, hogy korábban nem találkoztam ezekkel a könyvekkel, mert igazán különleges és hasznos írásoknak tartom őket. Nekem mindenképpen belekerültek a top könyvek közé.

„Tegyük fel magunknak ezt a kérdést: Nyitott vagyok-e arra, hogy legalább elgondolkodjak a fegyelmezés egy másfajta megközelítésén?” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Azoknak a szülőknek ajánlom elsősorban a Drámamentes fegyelmezés című könyvet, akik szeretnék érteni a miérteket és van bennük erő és lelkesedés új személetmódot elsajátítani és szeretnének „dolgozni” azon, hogy elég jó szülővé váljanak. Azért írom ezt, mert a drámamentes fegyelmezés módszertana valóban motivációt és elköteleződést kíván. Tudom és tapasztalom, hogy sokszor nehéz a gyereknevelés, viszont egyetértek a szerzőkkel abban, hogy érdemes nyitottnak lenni.

„Könyvünk átfogó célja az, hogy a remény egy olyan üzenetét közvetítse, amely át fogja formálni az emberekben azt, ahogyan a fegyelmezést értelmezik és gyakorolják. A gyermeknevelés egyik jellemzően legkellemetlenebb része -a fegyelmezés – valójában az egyik legfontosabb lehet, és sem számunkra, sem a gyermekünk számára nem kell, hogy állandó drámával és reaktivitással járon” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Azt gondolom, hogy a Drámamentes fegyelmezés című könyv nem hazudtolja meg a címét, valóban egy drámamentes megoldást kínál a kritikus gyereknevelési helyzetekre. Persze azzal a kitétellel, hogy ez sem mindig működik, illetve nem egy csodaszerről van szó.

„A saját korunktól, vagy a gyermekünk korától függetlenül bármikor változtathatunk a fegyelmezés módján. A drámamentes fegyelmezés megmutatja nekünk, hogyan. Nem úgy, hogy egy követendő formulát kínál. Nem úgy, hogy varászpálcát ad a kezünkbe.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Személyes tapasztalat

Nekem kifejezetten tetszett ez a könyv. Az egész mondanivaló könnyen érthető és előnyeit nem nehéz belátni. Viszont a megvalósítás már egy másik kérdés.

A szerzőpáros többször kiemeli, hogy az általuk bemutatott fegyelmezési technikákat gyakorolni kell és lehet, sőt valószínű, hogy sokszor nem fog sikerülni, de ha igyekszünk és odafigyelünk, akkor hatalmas eredményeket érhetünk el. Mi fogunk a legjobban meglepődni, hogy milyen hatékonyan és nyugodtan tudunk megoldani egy kritikus nevelési helyzetet a tanácsok segítségével.

„Lehet tiszteletteljes és gondoskodó módon fegyelmezni világos és szilárd határok fenntartása mellett is. … Fegyelmezhetünk úgy, hogy közben erősítjük a kapcsolatot és a tiszteletet, viszont gyengítjük a drámát és a konfliktust.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Azt gondolom, hogy valóban nem egyszerű „átállni” drámamentes fegyelmezési módszerre, viszont szerintem megéri és a szerzők által bemutatott gyakorlati tanácsok és vezérelvek mentén lehetséges. Én bennem sok tanács elindított valamit, amikre szeretnék odafigyelni. Tudom, hogy nem lesz egyszerű, de engem sikerült meggyőznie a szerzőpárosnak, hogy megéri.

Kifejezetten tetszett, hogy sem Daniel, sem Tina nem szerette volna magát valami csúcsszuper szülőnek bemutatni a könyvben. Többször hoznak példát a saját életükből, amikor nekik is gondot okozott drámamentesen kezelni egy-egy szituációt.

„Csupán az, hogy könyveket írunk a nevelésről és a fegyelmezésről, nem jelenti azt, hogy mi nem követünk el időnkét hibákat a gyermekeinkkel.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Önismeretre törekvő emberként pedig kifejezetten üdítő volt olvasni azokat a lehetőségeket, amikkel ezeket a félresikerült helyzeteket helyre tudjuk hozni és újrakapcsolódni gyermekünkhöz.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Akkor kell igazán a gyermekünk mellett állnunk, amikor dühös, lehangolt, szégyelli magát, zavarban van, eluralkodnak rajta az érzések, vagy más egyéb módon elveszíti az önuralmát … Ha érzi a szeretetünket és elfogadásunkat, ha érzi, hogy együtt érzünk vele még akkor is, amikor tudja, hogy a tettei nem a kedvünkre valók, akkor visszanyerheti az önuralmát.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

A fegyelmezés újragondolásáról fogok Nektek legközelebb írni. Nagyon fontos, hogy ezt a fajta újragondolást megértsük és megtegyük. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés című könyvről írt bejegyzések

A fegyelmezés újragondolásaA viselkedésformálás hármas megközelítése
A fegyelmezés és az agyViselkedéskezelés, viselkedésformálás
KapcsolódásA remény négy üzenete
Drámamentes kapcsolódás a gyakorlatbanHúsz fegyelmezési hiba