Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje

kép: Ursus Libris Kiadó

Ursus Libris Kiadó, 2010

273 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk:

Ursus Libris Kiadó – A szülői jelenlét ereje

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

A gondoskodás hatása a gyerekek fejlődésére és agyműködésére

 

Fülszöveg

Daniel Siegel és Tina Payne Bryson több nagy sikerű gyereknevelési kötetben keresték már a választ arra a kérdésre, hogyan nevelhetünk olyan gyerekeket, akik gazdag emberi kapcsolatokat ápoló, az adottságaikat és lehetőségeiket kiteljesítő, magabiztos és rugalmas felnőttekké válnak. A gyermeki elme, a Drámamentes fegyelmezés és az Igenközpontú nevelés után új kötetükben a szülő-gyermek kapcsolatra helyezik a hangsúlyt.

Könyvük elején ismertetnek egy széles körben igazolt tudományos eredményt: már a gyermek egyéves korában előre jelezhető gondozójával való kapcsolata alapján, hogy érzelmi téren később milyen felnőtt válik belőle. Mély és stabil emberi kapcsolatokkal, valamint belső biztonságérzettel rendelkező ember vagy olyasvalaki, aki elzárkózik másoktól? Netán olyasvalaki, akit könnyen elárasztanak az érzelmei, és nagyon nehezen kezeli azokat?

Megdöbbentő lehet, de a felnőttkori személyiség csírái már ilyen korán kivehetők. Ám akárhány éves is legyen a gyermekünk, szülőként bármikor elkezdhetjük gyakorolni a személyiségére építően ható nevelői megközelítést, egyúttal ellensúlyozhatjuk is a családon kívüli esetleges ártalmas hatásokat: biztonságos kötődés nyújtásával. Bármikor is tesszük meg ezt nevelésünk alapjává, hamarosan tapasztalni fogjuk a gyümölcseit. A biztonságos kötődés jótéteményei között szerepel a stresszhelyzetekkel szembeni jobb ellenálló képesség, a magasabb önbecsülés vagy épp a jobb tanulmányi eredmények. A szülői felelősség nagynak tűnik tehát, de a Siegel–Bryson szerzőpáros konkrét élethelyzeteken és gyakorlati tanácsokon keresztül, lépésről lépésre hozza közel a szülőkhöz mindazt a tudást, amellyel a kötődéskutatások nyomán rendelkezünk. A kötet azoknak szól – a szülők mellett nagyszülőknek, pedagógusoknak és a gyerekekkel foglalkozó más szakembereknek –, akik a lehető legjobbat akarják a gyerekeknek.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Nagyszerű bevezetés vagy az eddigiek megkoronázása

A szülői jelenlét ereje című könyv Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson által írt Ursus Libris Kiadó gondozásában kiadott írások közül a negyedik:

Daniel J. Siegel – kép: drdansiegel.com

 

A szerzőpáros A szülői jelenlét ereje című könyv Köszöntésében arról írnak nekünk, hogy akik esetleg még nem olvasták az eddigi könyveket, számukra egy nagyszerű bevezetés lesz az gyereknevelésről szóló elméletükbe. Akik pedig már találkoztak az előző könyvekkel:

„…látni fogják, hogy ez a negyedik teszi fel a pontot az i-re, mert összefoglalja a két agyfélteke együttműködésével kapcsolatos összes elképzelést, és összegzi, hogy tulajdonképpen miről is szól az egész.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Tina Payne Bryson – kép: www.tinabryson.com

 

Személyes vélemény

Amikor eljutottam A szülői jelenlét ereje című könyvhöz, addigra már volt egy fogalmam a szerzőpáros stílusáról, már kialakult bennem egy kép erről, hogy mi az a tudás, amit átszeretnének adni nekünk, szülőknek.

Ezért, amikor elolvastam az új könyv címét, már eleve volt bennem egy elképzelés arról, hogy miről fog szólni. Bizonyos szempontból igazam lett, bizonyos szempontból pedig túlegyszerűsítettem a dolgot.

Ahogy a szerzők is fogalmaztak ez a negyedik lesz az eddigiek megkoronázása és ezzel egyet tudok érteni.

Sok szempontból ez volt a legnehezebb könyv. Nem azért, mert bonyolult volt a mondanivaló, hanem mert hamar beláttam, hogy a megfelelő szülői jelenléthez mekkora belső munkára és önismeretre van szükség.

„Ezúttal nem annyira a gyerekek tulajdonságaira, mint inkább a szülők gyereknevelési felfogására összpontosítunk.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Többször hangsúlyoztam már, hogy én alapvetően nyitott vagyok az önismeretre és nem fukarkodom, ha arról van szó, hogy elemeznem, javítanom kellene magamon valamit. Viszont ez a könyv számomra több mélypontot okozott, amit persze sok pozitív tanács és megerősítő gondolat követett.

„Szeretnénk önnek reményt és útmutatást nyújtani ahhoz, hogy valóban olyan szülővé válhasson, amilyen lenni szeretne, és segíthessen a gyerekeinek abban, hogy gazdag, értelemteljes és kapcsolatokra alapozott életet élhessenek.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Én azt tanácsolom, hogy ne ez legyen az első könyv, amit elolvastok a szerzőpárostól. De ha mégis ezzel szeretnétek indítani, akkor pedig legyen nyitott a szívetek és ne féljetek belevágni a pozitív változásba.

Véleményem szerint, hogy A szülői jelenlét ereje egy nagyom értékes könyv, sok fontos gondolattal és olyan technikákkal, amik valóban hasznosak és segítik a pozitív szülő-gyerek kapcsolatot.

„Ahelyett, hogy aggódnánk vagy olyan tökéletességi szintet próbálnánk elérni, amely nem is létezik, egyszerűen csak legyünk jelen a gyerekek életében.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Ajánlás

Minden érdeklődő és nyitott szülő számára nagy szeretettel tudom ajánlani A szülői jelenlét ereje című könyvet. Ha egy igazán értékes és érzelmi intelligencia szempontjából fontos írást szeretnél olvasni, akkor megtaláltad a megfelelő könyvet.

A szülők feladat a gyermekeik gondozása. Daniel és Tina szerint ez nem merül ki abban, hogy a fizikai szükségleteiket kielégítjük, hanem érzelmileg is rendelkezésre kellene állnunk, jelen kellene lennünk az életükben.

A szerzőpáros szerint a gondoskodás négy alapeleme a négy S:

    • Safe – Biztonság
    • Seen – Megértés
    • Soothed – Megnyugtatás
    • Secure – Érzelmi biztonság

„Az egészséges és erős kapcsolatokat kialakító, kiszámítható gondoskodás négy alapelme, amelyet mi angolul négy S-nek nevezünk.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Azt gondolom, hogy mind a négy olyan témakör, amiről érdemes olvasni és tanulni a nálunk okosabbaktól. A szülői jelenlét ereje című könyv a bevezetésen, gondolatébresztőn és a lezáró fejezeten kívül ennek a négy alapelemnek a részletes és gyakorlatias bemutatásáról szól.

Mindegyik külön-külön nagyon fontos. Együtt pedig olyan hatást érnek el, ami valóban jól működő szülő-gyerek kapcsolathoz és kötődéshez vezethet.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az ön bátorsága, kemény munkája és a saját élettörténetének átgondolása révén megtörheti a bizonytalan kötődésű gyereknevelés körét, új módon bánhat a gyerekeivel, ezáltal megerősítheti a kötődésüket és érzelmi biztonságot alakíthat ki bennük, sőt az unokáikban és az eljövendő nemzedékekben is.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

A szülői jelenlét fogalmáról és alapgondolatairól lesz szó az első bejegyzésben! Tartsatok velem, hogy bemutathassam a szerzőpáros gondolatait arról, hogy miért vannak bizonyos szülők, akik jelen vannak, mások pedig nem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét című könyvről írt bejegyzések

 

A szülői jelenlétSoothed – Megnyugtatás
Safe – BiztonságSecure – Érzelmi biztonság
Seen – Megértés