Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A gyermeki elme

kép: Ursus Libris Kiadó

Ursus Libris Kiadó, 2014

200 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk:

Ursus Libris Kiadó – A gyermeki elme

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Agyfejlődés

Konfliktusok

Támogató szülői stratégiák

Fülszöveg

A kétéves kisgyerek hisztizni kezd a boltban.

Az óvodás nem hajlandó reggel felöltözni.

Az ötödikes otthon duzzog, pedig elmehetne a barátaival játszani.

Miért nehezítik meg a gyerekek oly gyakran szüleik és nevelőik életét?

Ez az úttörő jellegű és nagyon gyakorlatias könyv bemutatja, hogy ezek a néha megmagyarázhatatlannak tűnő megnyilvánulások az agy fejlődésének, a személyiség kialakulásának természetes velejárói.

A szerzők a legújabb tudományos eredmények alapján felvázolják, hogyan alakul ki a különféle agyterületek közötti egészséges munkamegosztás és harmonikus együttműködés. Tizenkét nevelési technikát ismertetnek, amelyekkel a szülők elősegíthetik mindezt. Elvetik az olyan megközelítéseket, amelyek mindenáron a teljesítményt és a tökéletességet állítják a középpontba, ehelyett olyan módszerekre összpontosítanak, melyekkel a gyerekek jobban önmaguk lehetnek, könnyebben megtalálhatják a helyüket a világban, nagyobb rugalmasságra és több erőre tehetnek szert. Megközelítésük lényege, hogy az összes helyzet – a stresszes, dühös pillanatok éppúgy, mint az örömteli percek – felhasználhatók annak elősegítésére, hogy gyermekeink felelős, gondoskodó, tehetséges személyekké váljanak.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A felismerés

A várható könyvek listát úgy bővítem a blogon, hogy mindig a már meglévő könyveim közül válogatok, hogy mi legyen a következő, amiről írok Nektek. Általában azokat vettem előre, amikről már sokszor hallottam, amikkel sokszor lehet összefutni az interneten, vagy amiknek a szerzői elég híresek Magyarországon, így tényleg általában elég ismertek a szülők körében.

Amikor elérkeztünk Daniel J. Siegel könyveihez és elkezdtem kutakodni a szerzőről, illetve a magyarul megjelent könyveiről. Kiderült számomra, hogy sokkal több könyve van, mint ami eddig meg van nekem, sőt nem is a sorrendben az első írások vannak a polcomon. Az írónak összesen hat könyve vásárolható meg a boltokban, ebből pedig öt szól a gyereknevelésről.

További keresgélés során kiderült számomra, hogy a szerző elég híres amerikai pszichiáter. Ezen információk alapján már egyre nagyobb volt bennem az érdeklődés és a kíváncsiság Daniel J. Siegel könyvei iránt. Volt egy olyan érzésem, hogy valószínűleg nagyon jó könyvekről lehet szó.

A felsoroltak közül a Mindsight – Elmetudatosság című könyvvel nem fogunk most ezen a blogon foglalkozni, mert az nem kapcsolódik szorosan a gyerekneveléshez, viszont minden érdeklődőnek nagy szeretettel tudom ajánlani, ugyanis a többi könyvben sok bevezető gondolattal lehet találkozni az Elmetudatosság című könyvből. Az szerző többször leírja számunkra, hogy akit jobban érdekel ez a téma, ő az Elmetudatosság című könyvben részletesebben is olvashat erről. Engem kifejezetten nagyon érdekel és mindenképpen szeretném elolvasni és fejleszteni általa az önismeretemet.

Személyes tapasztalat

Ahogy korábban írtam, eléggé megdöbbentő számomra, hogy méltatlanul kicsi a figyelem Daniel J. Siegel a könyveire a magyar szülők körében. Sőt az internetes keresgéléseim során kiderült, hogy nem igazán írtak eddig róluk ajánlót vagy kritikát.

Daniel J. Siegel – kép: www.drdansiegel.com

 

Remélem azzal, hogy most én írok róluk, többek számára ismert lesz a szerző és az írásai, mert szerintem tényleg nagyon jók. De koncentráljunk most csak A gyermeki elme című könyvre, ami a szerző írásai közül az első magyarul megjelent könyv. Ezt a könyvet Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson hasonlóan híres gyermek- és kamaszpszichiáterrel közösen írtak meg.

Tina Payne Bryson – kép: www.tinabryson.com

 

Az Anyacipő blogon ez a 68. könyv, amiről ajánlót írok. Szóval már elég sokat olvastam eddig, és be kell vallanom őszintén, hogy sokszor ismétlődő tanácsokkal és gyereknevelési elvekkel találkoztam. Ez nem azt jelenti, hogy elég csak egy könyvet olvasni és akkor mindent tud az ember a gyereknevelésről. Mindegyik könyvnek meg volt a maga különlegessége, egyedi mondanivalója. De többször hivatkoztak ugyanarra az alapgondolatra, így többször találkoztam ismétlődő mondanivalóval.

A gyermeki elme című könyv azért volt számomra sokat jelentő, mert olyan információkról olvashattam benne a gyermekek agyának, idegrendszerének a működéséről, ami megmagyarázta számomra a viselkedésüket, illetve tudományos alapot adott ahhoz, hogy a többi gyereknevelésről szóló könyvben bemutatott gyereknevelési praktikák miért működnek és miért lehet őket sikeresen alkalmazni.

„Az agyunk szerveződésének átfogóbb megértésével tudatosabbak lehetünk azon a téren, mi tanítunk meg gyermekeinknek, hogyan reagálunk rájuk, és miért.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Ajánlás

Nekem nagyon tetszett A gyermeki elme című könyv. Mindenképpen belekerült a top 10-es listámba. Nem azért, mert most olvastam és még friss az élmény, hanem azért igazán hasznos, gyakorlatias és érdekes könyvről van szó. Kár, hogy eddig nem ismertem.

Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom és mindenkit biztatok arra, hogy attól még hogy nem „híres” Magyarországon, tényleg érdemes elolvasni.

Azt is szeretném kiemelni, hogy nem egy tudományos értekezésről van szó, ami tele van idegen szavakkal és komoly orvostudományai ismeretek feltételez. Igazán olvasmányos könyvet írtak a szerzők, ami teljesen közérthetően és leegyszerűsítve mutatja be számunkra az agy felépítését és működését.

„Míg a könyv anyaga természetesen tudományos alapokon nyugszik, olvasás közben nem fogjuk azt érezni, hogy egy szemináriumon ülünk, vagy egy tudományos cikket olvasunk. … Nincs mitől félni, ami az aggyal kapcsolatos információk befogadását illeti. Úgy gondoljuk, hogy az olvasó szórakoztatónak fogja találni, az alapvető információk nagyrésze pedig könnyen megérthető és alkalmazható.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A szerzők nem felejtkezett meg arról sem, hogy a szülőkhöz, mint felnőttökhöz szóljon. Minden egyes fejezet végén egy felnőtteknek szóló rész, amiben az adott mondanivaló felnőttekre vonatkozó részét mutatják be számunkra a szerzők. Ez azért is különösen hasznos, mert a bemutatott nevelési tanácsokat nem feltétlenül csak a gyerekeinknél lehet használni, illetve érdemes „magunkon” is kipróbálni.

„Saját elménk fejlesztése és integrálása az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Persze ezek csak apró értekezések a témában, akiket pedig bővebben érdekel a felnőtteknek szóló információk és tanácsok, nekik a Mindsight – Elmetudatosság című könyvet ajánlom, ami kifejezetten erről szó.

12 technika

Összesen 12 féle gyereknevelésben használható technikával találkozhatunk a könyvben. Mindegyiket részletesen megmagyaráznak és bemutatnak a szerzők. Mindegyikhez tartozik egy egyoldalas képregény, ahol bemutatják egy példán keresztül az adott technika használatát a gyakorlatban.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy minden egyes technikához tartozik egy rövid, több oldalas képregény is, aminek a segítségével gyermekeink számára is elmagyarázhatjuk az agyuk működését és az adott praktikát is jobban megérthetik. Ezek kifejezetten aranyos történetek, amik tényleg a gyerekek nyelvére van lefordítva és közben valóban informatívak.

Természetesen ez már behatárolja azt, hogy milyen korú gyerekek esetén segíthetnek a könyvben szereplő tanácsok. Persze figyelembe véve azt is, hogy saját szavainkkal tovább egyszerűsíthetjük a mondanivalót, ha gyermekünk már eléggé érett és befogadó az új ismeretekre.

„Ez a könyv elsősorban a csecsemőkor és a tizenkét éves kor közötti időszakra összpontosít, főként a kisgyermekekre, az iskoláskorúakra és a serdülőkor előtti gyermekekre.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Amikor a jobb és a bal agyféltekék integráltak, akkor egyszerre vagyunk képesek a nevelést stabil, bal féltekés, racionális módon megközelíteni (fontos döntéseket hozhatunk, problémákat oldhatunk meg és határokat jelölhetünk ki) és jobb féltekés, érzelmileg kapcsolódó módon működni (amikor tudatában vagyunk testi érzeteinknek és érzéseinknek, és szeretetteljesen reagálhatunk a gyermekeink igényeire). Ilyen módon teljes elmével nevelhetünk.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

Az integrált elméről fogok Nektek legközelebb írni. Nagyon fontos, hogy ezt a fogalmat megértsük, hiszen ez az alapja az egész könyv mondanivalójának. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A gyermeki elme című könyvről írt bejegyzések

Az integrált elmeGyógyulás és növekedés
A jobb és a bal agyféltekAz én kapcsolat
A felső és alsó agyterületekAz én-mi kapcsolat