Egyszerűbb gyermekkor – Az időrend egyszerűsítése

Kim John Payne egy világhírű pszichológus-pedagógus. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani az Egyszerűbb gyermekkor című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Az előző írásban az életritmus egyszerűsítéséről írtam nektek. Most pedig a délutáni programok, a különórák és a túlhajszolás megelőzéséről lesz szó. 

 

A gyerekek időrendjének egyszerűsítése

 

Túlterheltség

Payne úgy látja, hogy a mai gyerekek túl vannak terhelve. Szinte minden órájuk be van osztva, és nehezen jut idő a semmittevésre. Pedig a szabad játék egy kiemelten fontos tényező kellene, hogy legyen a gyerekkorban.

Mit ért a szerző túlterheltség alatt? Könyvében bemutatja, hogy az utóbbi negyven évben átlagosan hány órával kevesebb szabad ideje van egy gyereknek. Beleértve a leckeírásra és különórákra fordított időt. Megdöbbentőek a számok.

„A túl sok szervezett elfoglaltság korlátozza a gyerekeket, hogy kitöltsél a saját idejüket, keressék és járják a maguk útját. … A gyereknek szükségük van strukturálatlan szabadidőre.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

Miért rossz, ha valaki elfoglalt?

„A legtöbb szülőt a legjobb szándékok vezérlik.” /Kim John Payne/

A szerző személyes találkozók, előadások és levelek által sok felvetést kap a szülőktől, akik már halottak könyvéről vagy olvasták. Sokszor felmerül a kérdések között, hogy miért baj az, ha a gyerek azt csinálja, amit szeret. Miért baj, ha lehetőséget teremt a szülő sportra, kreativitásra, tanulásra? Payne szeretné leszögezni könyvében, hogy szerinte is fontos, hogy egy gyerek aktív legyen. Viszont arra hívja a szülőket, hogy gondolkodjanak el azon, hogy mi a motiváció, amikor külön órát választanak gyermeküknek, illetve, hogy milyen stressz forrása lehet ez az egész család számára a sok fuvarozás és szervezkedés.

Gyereknevelési műtrágya

Payne szerint sok szülő úgy gondolkodik, hogy ha nem hozza ki a legjobbat a gyerekkorból, akkor le fog maradni valamiről a gyereke. Úgy tekintenek a délutáni foglalkozásokra, amik által többet ki lehet hozni a gyerekből.

„Vagyis szülőként feltaláltuk a gyereknevelési műtrágyát, és tonnaszám szórjuk a gyerekkorra.” /Kim John Payne/

A író mezőgazdasági példát hoz, hogy szemléltesse azt a folyamatot, amit a gyerekkor túlterheltségének hív. A műtrágya feltalálásával a földek több termést tudtak hozni rövidebb idő alatt. Viszont a legjobb gazdálkodók is rájöttek, hogy ez kimeríti a földet. Hosszútávon oda kellett figyelni, hogy legyen ideje a földnek pihenni. A vetésforgó használatával egyensúlyban lehet tartani a termelési szintet és hasznot. Hogyan lehet ezt a példát a gyereknevelésre is alkalmazni?

„A vetésforgó az egyensúlyon és a kölcsönös egymásra utaltságon alapuló modell. … A pihenés táplálja a kreativitást, ami viszont a tevékenység motorja. A tevékenység pihenésre indít, emez tartja fenn a kreativitást. Mindegyik a másikból ered, és egymáshoz járul hozzá.” /Kim John Payne/

Vagyis az író nem azt mondja, hogy ne legyen a gyereknek semmiféle külön elfoglaltsága, hanem hogy törekedjünk az egyensúlyra. Teremtsünk lehetőséget a semmittevésnek is. Így lesz egy kiegyensúlyozott gyerekünk, aki kiéli magát, azt teheti, amit szeret, de közben nem estünk át a ló túloldalára.

Az időrend egyszerűsítésének gyümölcsei

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben írtak alapján az időrend egyszerűsítésének számtalan gyümölcse lehet az egész család számára. Például a kreativitás, az elmélyült játék ösztönzése stb. Érdemes elolvasni az érveket és beszélni róla a családban.

kép: Pixabay

 

Az unatkozásról és az élsportokról is van véleménye a szerzőnek. Az ezzel kapcsolatosan gondolatokat megtaláljátok a könyvben. Igazán érdekes dolgokat vett fel. Például, hogy tekintsük az unatkozást adománynak és ne próbáljuk meg megmenti a gyerekeket ettől; vagy, hogy a túl korán elkezdett versenyszerű sportolás hogyan csaphat vissza a kamaszkorban.

„A tudatosabb és kiegyensúlyozottabb időrend jobban megfelel a gyerek igényeinek.” /Kim John Payne/

Lehet megfogadni és megcáfolni is az író véleményét. A lényeg az, hogy mi szülők lássuk be, hogy a kevesebb néha több. Payne eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha kikapcsolnánk a telefonunkat és a számítógépet hétvégén legalább egy félnapra. Mi lenne, ha rendszeresen tartanánk ilyen napokat, amikor nem vagyunk elérhetőek a külvilág számára, hanem pihenünk, és együtt töltjük a napot azokkal, akik a legfontosabbak. Képzeljük el…

„A családi időrendjének egyszerűsítésével az egyensúly elérése a célunk. Egyszeriben lesz idő az aktivitást ellensúlyozó pihenésre, kreativitásra és elmélkedésre; az energiák tartalékolására és tékozlására; nyugodt pillanatokra a zsúfolt napokban; szabad játékra; átlagos napokra; az idővel elmélyülő érdeklődésre; unatkozásra; a várakozás végtelen élvezetére.” /Kim John Payne/

 

Miért fontos a felnőtt világ kiszűrése gyerekkorban? Tarts velem, és megtudhatod Kim John Payne milyen tanácsokkal látja el a családokat ebben a témában!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?