Érzelmi biztonság – Mesék

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvét. Sok-sok témakörrel már megismerkedtünk. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Most a szorongás egyik természetes enyhítőjéről a mesékről lesz szó. 

Mesék, regények, olvasás

 

Fantáziavilág

A kutatók megfigyelése szerint a mesék nagyon fontosak egy gyermek életében. A mesékben átélt szituációk segítenek neki feldolgozni dolgokat, enyhíteni a szorongásait és megbirkózni az ismeretlennel.

Semmi gond nincs azzal, hogy egy gyerek folyton ugyanazt a mesét kéri este a szüleitől. A felnőttek ilyenkor biztosak lehetne benne, hogy ennek a történetnek valamilyen feladata van a gyermekük személyiségével. Neki íródott és megszólítja őt. Később majd másik mese lesz a kedvence.

„A feszültségeket, indulatokat, vágyakat, szorongásokat mi, felnőttek is belső képteremtő tevékenységben tudjuk feldolgozni. … A kisgyerek zseniális belső képkészítő. … Fantáziájában látja, mit hall!” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

Meseolvasás

„Ezért mesét mondani és hallgatni kell!” /Vekerdy Tamás/

Az Érzelmi biztonság című könyvben különböző tanácsokat kaphatunk a szerzőtől, hogy hogyan olvassunk mesét, milyen meséket olvassunk a különböző életkorokban, illetve, hogy ne féljünk a fejből meséléstől.

„A mese a gyerek mindennapi lelki tápláléka. Vizsgálatok szerint a mindennap mesét hallgató gyerek az iskolába lépés idejére egy-másfél évvel előzheti meg anyanyelvi fejlődésében azokat a kortársait, akik nem – vagy nem rendszeresen – hallgatnak meséket.” /Vekerdy Tamás/

A meseolvasás másik nagy előnye Vekerdy Tamás szerint, hogy olvasóvá neveljük vele gyermekünket. Ehhez hozzájárul még az is, ha minket is rendszeresen lát belemerülni egy könyvbe.

kép: Pixabay

 

A következőkben az iskolákról lesz szó részletesebben! Tarts velem és megosztom Veled Vekerdy Tamás iskolákkal kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok mi a helyzet a mesékkel! Szoktatok-e este mesét olvasni? Ha igen, miket? Szívesen fogadjuk egymás ötleteit az értékes mesekönyvekkel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?