Gyerekek érzelmi intelligenciája – Házasság, válás

John Gottman egy neves pszichológus. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani a Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Most egy nagyon fontos témáról lesz szó: hogyan alakul a gyermek érzelmi élete az otthoni konfliktusok kereszttűzében. Gottman szeretné felhívni minden anyuka és apuka figyelmét arra, hogy hogyan kerüljék el, hogy a gyermekük érzelmileg sérüljön. 

Házasság, válás és gyermekünk érzelmi élete

 

Házasság

Gottman kutatásai során megfigyelte, hogy hogyan alakul a gyermekek érzelmi világa, ha otthon harcok vannak, sok a konfliktus vagy a szülők elváltak. Ezzel a témával kapcsolatos tanácsait összegyűjtötte a Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvében. Érdemes átolvasni és megfogadni őket!

„Nem az számít, hogy egy házaspár együtt vagy külön él, vagy elváltak. Amikor apa és anya ellenségesen és megvetéssel viszonyul egymáshoz, a gyerekeik szenvednek. … A gyerekek érzelmi egészségét is meghatározza az őket körülvevő intim kapcsolatok minősége.” /John Gottman/

kép: Pixabay

 

John Gottman munkássága alatta nem csak a gyerekek érzelmi intelligenciájával foglalkozott, hanem párkapcsolati és házassági témákról is írt könyveket. Magyarországon három könyve kapható: A jól működő házasság 7 alapelve, Nőkalauz férfiaknak, Min múlik egy házasság? Életrajzából megtudhatjuk, hogy Amerikában nagy hírű házassági tanácsadóként tartják nyilván és párkapcsolati munkája sokkal jelentősebb, mint a gyermekek érzelmi intelligenciája témában végzett kutatásai.

„Önmagában nem a szülők közötti konfliktus az, amely árt a gyereknek, hanem az, ahogy a szülők a nézeteltéréseiket kezelik.” /John Gottman/

Mi kell a jó házassághoz? A szerző szerint ugyanazokra a készségekre van szükség, mint ahhoz, hogy jó szülők legyünk. Az érzelmi fejlesztés eddig bemutatott kellékeinek elsajátítása a házasságban is jól jöhet.

Hogyan árt a házassági konfliktus és a válás?

Gottman és csapata a vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy vannak olyan házasságok, amik komoly negatív hatással vannak a gyerekek fizikai és érzelmi egészségére.

„A kutatások szerint a házassági konfliktusok és a válások olyan pályára állíthatják a gyerekeket, amelyek később súlyos problémákhoz vezetnek.” /John Gottman/

kép: Pixabay

Hogy óvjuk meg gyermekünket?

A szerző határozottan kijelenti, hogy nem a konfliktusok teljes leredukálása a megoldás. Ez teljesen lehetetlen vállalkozás. Nincs olyan házasság, amiben nincsenek viták néha.

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvből kiderül, hogy a gyerekek igazából sokat profitálhatnak abból, ha látják a szüleiket vitatkozni. Természetesen nem olyan eszközökkel, mint a megvető kritika vagy agresszió. A rossz házasságban élők rossz példát mutatnak gyermekiknek a kapcsolatok kezeléséről. Ha a szülők megtanulják egymás véleményét tiszteletben tartani és konstruktív megoldást keresi, akkor a csemeték is ezt sajátítják el. Persze ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani! Érzelmi fejlesztéssel ez is megtanulható. Érzelmi tudatosság, együttérzés és nyitottság, a közös problémamegoldás. Mind-mind olyan eszközök, amikkel boldogabb házasságban élhetünk.

„Az érzelmi fejlesztés nemcsak a párok gyerekeit óvja meg, hanem a házasságukat is.” /John Gottman/

Gottman könyvében sok-sok tanáccsal látja el azokat a szülőket, akiknek már megromlott a házassága, felhívja a figyelmet azokra buktatókra, amit érdemes elkerülni a gyerekek érdekében.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Az érzelmi fejlesztéssel kapcsolatos filozófiát már megismerhettük. Az apukák kulcsszerepéről lesz szó a következőkben! Tarts velem, és megtudhatod John Gottman milyen tanácsokkal látja el apaként az apukákat!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy milyen tapasztalataid vannak a házassági konfliktusokkal kapcsolatosan a saját gyerekkorodból?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?