Gyerekhatárok – A határok fontossága

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre. A könyv első része egy áttekintés, ami segít megérteni a határok fontosságát.

Miért van szükségük a gyerekeknek határokra?

 

A jövő most kezdődik

„A gyermeknevelés egyik legfontosabb célja a sikeres jövőhöz nélkülözhetetlen jellem kialakítása.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A Gyerekhatárok című könyv elején a szülők jellemformáló szerepéről esik szó. A szerzőpáros szerint mi is alakítjuk gyermekünk jövőjét. Ezért nem vehetjük félvállról a magunk vállalta és ránk bízott feladatokat.

kép: Pixabay

 

Henry Cloud és John Townsend munkájuk során sok olyan felnőttel találkoztak, akiknek komoly problémáik voltak a határokkal. Kutatásaik szerint ezek a gondnak az alapja nem felnőttkorban alakul ki, hanem a gyermekkorban megtapasztalt, vagy meg nem tapasztalt korlátok következtében. A szerzők szerint ezek a felnőttek megragadtak egy korai, éretlen szakaszban a határokkal kapcsolatosan, csakhogy ekkor már sokkal nagyobb a tét.

Az írók szerint ahhoz, hogy ne alakuljanak ki káros magatartásformák a határok hiányában, mi szülők sokat tehetünk. Ebben szeretnének segíteni a Gyerekhatárok című könyvvel, amiben három fontos kérdésre mutatják meg nekünk a válaszokat:

    • Hogyan tanítsuk meg gyermekeinket a határok kialakulására?
    • Hogyan érvényesítsük saját határainkat gyermekeinkkel szemben?
    • Mit tehetünk azért, hogy gyermekeink ne küzdjenek ugyanazokkal a problémákkal a határok kijelölése terén, amelyekkel mi küzdöttünk?

A szülők hármas szerepe

A könyvajánlóban már kitértünk rá, hogy a határok nem születnek együtt a gyerekkel. Ezeknek kapcsolatokon és fegyelmezésen keresztül kell beépülniük a személyiségükbe.

A szerzők szerint a világos határoknak köszönhetően a gyermek

    • megismerni önmagát, kialakítja saját identitását,
    • megtanulja, miért kell felelősséget vállalnia,
    • képes lesz döntéseket hozni,
    • megérti, hogy ha jó döntést hoz, a dolgok jól alakulnak, míg, ha rosszul választ, negatív következményekre számíthat,
    • képes lesz a szabadságon alapuló valódi szeretetre.

„A határok lényege az önuralom, a felelősségvállalás, a szabadság és a szeretet.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Eddig ez nagyon szépen és hasznosnak hangzik, de a kérdés az, hogy hogyan fogjunk hozzá, miként juthatunk el idáig. Henry Cloud és John Townsend szerint a szülőknek hármas szerepük van ebben a folyamatban:

    • gondozó
    • menedzser
    • forrás

Nekem nagyon tetszik ez a hármas felfogás. Bővebben olvashattok róluk a könyv Első fejezetében.

Miből lesz a jellem?

A Gyerekhatárok című könyv Második fejezetében megtalálhatjuk azoknak a tulajdonságoknak a listáját, amik a szerzőpáros szerint nélkülözhetetlenek a jól működő felnőttélethez:

    • szeretet
    • felelősségérzet
    • szabadság
    • kezdeményezés
    • a valóság iránti tisztelet
    • fejlődés
    • őszinteség
    • transzcendenciára irányultság

Mindegyik tulajdonságnál megismerhetjük az érett személyiségre jellemző magatartásformát, illetve negatív példát is hoznak a szerzők. Hasznos és érdekes írás. Érdemes elolvasni.

„A jellemformálás mint szülői feladat rémisztően nehéznek tűnhet. Természetesen könnyebb mindig csak az adott pillanatra koncentrálni és ösztönösen nevelni gyermekeinket, nekik azonban sokkal többre van szükségük ennél. A gyermek jelleme nagymértékben meghatározza élete későbbi alakulását.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Szülők határokkal

„A gyermek viselkedése a szülő viselkedésére adott válasz.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Sajnos a szerzőknek nincs jó hírük: a jellemformálást nem gyermekünkkel, hanem magunkkal kell kezdenünk. Ugyanis a problémás gyerek nem magától lett problémás. Henry Cloud és John Townsend szerint nem várhatjuk el egy gyerektől, hogy saját magát nevelje. Ő csupán reagál és alkalmazkodik.

„A gyerekeknek … külső segítségre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a korlátokhoz. Csak annyira képesek éretté válni, amennyire szüleik segítik őket ebben.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Kemény és elgondolkodtató szavak ezek. Fel van adva a lecke, de aggódjunk a szerzők nem állnak meg itt, hanem megpróbálnak nekünk segíteni, hogy mi is határokkal rendelkező szülők legyünk, akik képesek hatni gyermekeikre.

„A gyermeknevelés titka, hogy eggyel többször ragaszkodjunk az általunk kijelölt határokhoz, mint gyermekünk a maga követeléséhez. Csak eggyel többször, ennyi éppen elég.” /idézet a könyvből/

kép: Pixabay

 

A gyerekek motiválásának lehetőségei:

    • tanítás
    • mintaadás
    • internalizáció (a külső normák belsővé válásának folyamata)

Ezekről bővebben a Harmadik fejezetben olvashattok.

„Ne feledjük, nem partneri kapcsolatot próbálunk kialakítani egy másik felnőttel. Csatára készülünk valakivel, akinek esze ágában sincs együttműködni velünk. De ígérte-e bárki, hogy népszerűek leszünk, ha tesszük szülői kötelességünket?” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Vagyis ne gondoljuk, hogy Henry Cloud és John Townsend szerint határokat állítani és megtartani olyan könnyű. Lesznek erőt próbáló helyzetek. Ennek ellenére arra biztatják a szülőket, hogy tartsanak ki és a távlati célokra koncentráljanak.

„A szülő és gyermek feladata merőben más: a gyermeknek az a dolga, hogy próbára tegye szülei rendíthetetlenségét, így szerezve tapasztalatot a valóságról. A szülő feladata, hogy sikeresen állja a próbát, beleértve a dühkitöréseket, a duzzogást, a haragot és sok más egyebet is.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

 

A határok működtetésének hat lépése

A könyv utolsó fejezetében arról írnak nekünk a szerzők, hogy hogyan vezessük be és alkalmazzuk a határokat. Henry Cloud és John Townsend ezt a hat lépést saját tapasztalataik és munkájuk során szerzett tudásuk segítségével alakították ki. Szerintük ezek a lépések segíthetnek nekünk abban, hogy időt és energiát takarítsunk meg, mert vezetnek bennünket az úton.

    1. Maradjunk a realitás talaján!
    2. Alakítsunk ki kapcsolati hálót!
    3. Erősítsük meg saját határainkat!
    4. Mérlegeljünk és tervezzünk!
    5. Ismertessük a tervünket!
    6. Tartsunk ki, bármilyen nehéz is!

„A határok lényege nem abban áll, hogy a szülő rákényszeríti akaratát a gyermekre, hiszen aki kényszerből cselekszik, aligha tud érett és helyes döntéseket hozni. A határok kijelölése sokkal inkább a gyermek életének „mederben tartásáról” szól, hogy átélve viselkedése következményeit, felelősségteljesebb és figyelmesebb felnőtté váljon.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

 

Legközelebb belevágunk a határok tíz törvényének megismerésébe. Elsőként a vetés és aratás törvényéről írok Nektek. Tartsatok velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a határok szükségességéről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Első, Második, Harmadik és Tizennegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?