Gyerekhatárok – Első törvény

Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Legutóbb megismerkedtünk az alapokkal a határok fontossága és szükségessége tekintetében. A most következő sorozatban bemutatom Nektek a határok tíz törvényét röviden. Elsőként a reális következményekről lesz szó.

A vetés és aratás törvénye

 

Valóságos következmények

Henry Cloud és John Townsend szerint a gyerekeknek szükségük van valóságos következményekre. Erről szól a vetés és aratás törvénye. Az alapgondolat az, hogy a gyermek a saját bőrén tapasztalja meg helytelen viselkedésének következményét, így ez arra ösztönzi majd, hogy változtasson rajta. Hiszen, ha nincs a tetteinek semmilyen negatív hatása, akkor miért tanulna a hibáiból?

„A vetés és aratás törvényéhez való alkalmazkodás egyben azt is jelenti, hogy egészséges félelemérzet van bennünk a negatív következményektől.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A szerzők szerint fontos, hogy megértse a gyermek, hogy ő jár rosszul, ha nem tartja magát a játékszabályokhoz. Így már nem a szülőknek kell felelősséget vállalnia helyette.

Fontos viszont, hogy a következmények a gyermek életkorához igazodjanak. Ehhez kapunk tanácsokat a könyvből.

kép: Pixabay

 

Természetesen a vetés és aratás törvényének nem csak negatív oldala van, hanem pozitív is, vagyis, ha a gyermek jól viselkedik, akkor ennek megfelelő kiváltságokhoz juthat, vagy megtapasztalhatja, hogy így sikereket érhet el az életben.

Szabadság=felelősség=következmények=szeretet

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy szülőként nem az a feladatunk, hogy ráerőltessük akaratunkat a gyermekünkre. Meg kell adni neki az életkorának megfelelő szabadságot, ahhoz, hogy választhasson és ennek megfelelően megtapasztalja döntésének következményeit.

„Ha a gyermek felelőtlenségnek vet, arasson fájdalmat, míg, ha felelősségteljesen viselkedik, ennek az előnyeit arassa le, s akkor a jövőben örömmel választja majd a helyes utat.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A szerzők szerint a sikeres gyereknevelés titka szabadság=felelősség=következmények=szeretet. A gyermekünknek szabadságot kell hagynunk, hogy legyen lehetősége mérlegelni az opciók között. Viszont nagyon fontos az egyensúly: ne legyen több a szabadság, mint a felelősség és ne legyen sok a szabadság és ritka a következmény, és ezek fordított változata sem túl előnyös, olvashatjuk a könyvben.

„A gyermeknek tehát szükséges van némi szabadságra, választási lehetőségekre, valamint a döntéseivel járó következményekre, s ha mindez megvan, jó esélye van arra, hogy megtanuljon szeretni.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Nagyon hasznos és érdekes gondolatnak tartom ezt a képletet. Érdemes szerintem elgondolkodni rajta és elolvasni ezt a fejezetet.

kép: Pixabay

Együttérzés

A Gyerekhatárok című könyv alapgondolata az, hogy a határok használata nem a szeretet alternatívája, hanem az eszköze. Ezért, amikor gyermekünknek át kell élnie a viselkedésének negatív következményét az nem jelenti azt, hogy szeretetlenek legyünk vele.

„Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy mennyire fontos, hogy együttérzéssel forduljunk gyermekünk felé, amikor el kell szenvednie döntése következményeit.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A szerzők arra biztatnak bennünket, hogy legyünk megértőek az átélt veszteség miatti fájdalommal. Ne mondjunk olyat, hogy „Na ugye, én megmondtam!”. Ha sikerül egy ilyen helyzetben hidat építeni a gyermek és közénk, akkor jó úton járunk és a szeretet vezérel bennünket.

 

A következő részben a felelősségvállalás törvényéről lesz szó! Tarts velem, hogy bemutassam neked a második törvényt!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az első törvényről és fenti képletről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?