Képernyőtudatos család – Gyereknevelés a digitális világban

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A mentorálás lépéseit szépen lassan megismerjük. Kezdjük a legelején. 

Digitális bennszülöttek nevelése

 

A digitális világ betolakodik az otthonunkba

Mi magunk is technikahasználók vagyunk, de gyermekeink kütyühasználata teljesen új kihívások elé állítanak bennünket. Devorah Heitner szerint olyan gyorsan változott meg a világ, hogy előfordulhat, hogy visszakívánjuk a régi állapotokat, amikor „minden” könnyebben kezelhetőnek tűnt.

A könyvajánlóban már tisztáztuk, hogy kik azok a digitális bennszülőttek. Ők azok, akik már digitális eszközök között nőnek fel. Nekik nincs képük arról, hogy milyen volt „előtte”. Nekik már csak ez van, és a technikai vívmányok adta lehetőségek karnyújtásnyira vannak. Ma már szinte minden otthonban van internet, okostelefon, tablet vagy laptop.

„Így a szülők kénytelenek kitalálni, hogy ez a mindenütt jelenlévő technológia hogyan illik bele a gyereknevelés és a családiélet kelléktárába.” /Devorah Heitner/

kép: Pixabay

 

Nevelési kérdések

„Rendszeresen osztják meg velem a szülők azt a nyomasztó érzésüket, hogy a gyerekük túl gyorsan nő fel. … Ne áltassuk magunkat: a digitális korban egy felső tagozatos gyerek nevelése rengeteg erőfeszítést igényel.” /Devorah Heitner/

A Képernyőtudatosa család című könyvben arra hív bennünket a szerző, hogy beszélgessünk gyermekünkkel arról, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni a digitális eszközökből. Szerinte ismerjük meg azokat az alkalmazásokat, amiket használ. Lehet, hogy az applikáció ártalmatlan tűnik, de a kérdés az, hogy mire használja. Az így szerzett tudásunkat próbáljuk meg összeegyeztetni az értékrendükkel és ezután már pontosabb tanácsokkal, szabályokkal láthatjuk el gyermekünket.

„A digitális biztonság és illemszabályok tudatosítása nagyon fontos.” /Devorah Heitner/

Mire használják a gyerekek a technológiát?

A Képernyőtudatos család című könyvben találhatunk egy listát arról, hogy a megfigyelések szerint mire használják a gyerekek technológiát:

    • Tartalmat fogyasztanak (és hoznak létre)
    • Változó mérték segítséggel/sikerrel kontrollálják a digitális világukat
    • Kapcsolatot keresnek a többiekkel – állandóan
    • Gonoszkodnak másokkal – időnként

Mindegyik pontról részletesebben olvashattok a könyv Második fejezetében. Sok ártalmatlannak tűnő gondolatunk lehet a témában, érdemes megismerni a dolgokat a gyerekek szemszögéből. Számomra meglepő információkkal találkoztam itt.

kép: Pixabay

Miért van szükség ránk?

Azt tudjuk már, hogy a gyerekeink magabiztosan használják a digitális eszközöket. Azt is tisztáztuk már, hogy mentorként fontos, hogy szabályokat hozzunk és határokat állítsunk fel az értékrendünknek megfelelően. De miért szükséges a tudásunkat szélesítésére? Devorah Heitner szerint gyerekeink elég határozottak, de sok minden van, amiről azt hiszik, hogy tudják, de tévednek:

    • Azt hiszik, tudják, hogyan kell kezelni a kortársak közötti konfliktusokat.
    • Azt hiszik, tudják kezelni a csoportdinamikát.
    • Azt hiszik, ismerik az adatvédelmi beállításokat.
    • Azt hiszik, tudják, hogyan működik a modern technológia, de nem egyértelmű számukra, hogy milyen adatmorzsákat hagynak maguk után.
    • Azt hiszik, tudják, hogyan kell az alkalmazásokat megfelelően használni.
    • Azt hiszik tudják, hogyan kell elkerülni a plagizálást, és megfelelően jelölni a forrásokat.

A szerző hosszasan ír a tévedésekről és következményeikről. Érdekes olvasmány. A legfontosabb üzenete pedig az, hogy a gyerek jobban ért hozzá, de nekünk van nagyobb élettapasztalatunk. Ahhoz, hogy a fenti kényes helyzetekben helyt álljon gyermekünk szüksége van ránk és a mi útmutatásunkra.

„Mi vagyunk a gyerekeink életében a legfontosabb felnőttek, és szülőként feladatunk, hogy formáljuk a kapcsolatukat a modern technikával, a tőlünk telhető legnagyobb gonddal válogassuk meg az általuk használt médiumot, és adjunk a kezükbe minden eszközt, amely elősegíti a megfelelő döntéshozatalt, amikor kikerülnek a nagyvilágba – vagy épp a saját készülékükön keresztül kapcsolódnak hozzá.” /Devorah Heitner/

 

Milyen egy techpozitív szülő? Erről írok neked a következő alkalommal! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a gyerekek tévedéseinek egyes pontjairól! Esetleg van valami személyes tapasztalatod is a témában?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv Első és Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?