Kérdések és válaszok az altatásról – Hat hónaposnál idősebb kisbabák

Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat itt olvashatjátok. A könyv utolsó fejezetei a hat hónaposnál idősebb gyerekek alvási szokásairól szólnak. Kiemelt témája az altatási módszerek összevetése. 

Megérett az idő a változásra?

 

Hat hónapos kortól

Marcie és Sandy Jones szerint hat hónapos kor felett a babáknak már kialakult egyfajta szokása azzal kapcsolatosan, hogy hogyan szeret és tud elaludni. Ilyenkor általában már rögzülnek a nappali és éjszakai alvási mintázatok. De sajnos ezek nem mindig pihentető módon állnak össze sem a baba, sem a család számára.

„Alapvetően két lehetőség áll előttünk. Folytatjuk, ahogy eddig, és várunk, hátha magától megoldódik a helyzet, vagy beavatkozunk annak reményében, hogy előbb-utóbb megtanul önállóan elaludni, és hosszabb ideig alszik.” /Marcie és Sandy Jones/

Kiemelném tehát, hogy ha eddig nem alakult ki az önálló elalvás, akkor a szerzők ezt hat hónapos kor felett vezetnék be leghamarább.

kép: Pixabay

 

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben három fontos kérdéssel találkozhatunk mielőtt belevágunk a módszerek megismerésébe:

    • Megérett az idő az új alvási rendszer bevezetésére?
    • Kell a babát önálló alvásra szoktatni vagy a már kialakult rossz szokásait megváltoztatni?
    • Mennyi ideig hagyhatom sírni a gyereket?

„Mielőtt bemutatnánk a közismert szoktatási módszereket, szeretnénk világossá tenni, hogy ezekre a fontos kérdésekre a tudomány nem ad egyértelmű választ, az a szülők saját megítélésétől függ.” /Marcie és Sandy Jones/

Altatási módszerek és megoldások

A módszerek megismerése előtt a szerzőpáros pár fontos dologra szeretné felhívni a figyelmet:

 1. A két fő cél az, hogy a gyermekünk megtanuljon önállóan elaludni és éjjel segítség nélkül visszaaludni.
 2. A kutatások szerint a leírt módszerek közül mindegyik hatékony lehet.
 3. A kutatások legérdekesebb megállapítás az, hogy általában nem maga az új stratégia hozott eredményt, hanem az, hogy a szülők következetesen alkalmazták őket.

„Vagyis mindegyik önálló alvásra szoktatási módszer működik. A lényeg, hogy mi és a partnerünk értsen egyet ezen a téren, és minden este következetesen ugyanúgy alkalmazzuk ugyanazt a stratégiát.” /Marcie és Sandy Jones/

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben ezután részletesen, pro és kontra érveket felsorakoztatva bemutatják be a szerzők a leggyakoribb altatási módszereket és megoldásokat:

    • Sírni hagyás – az elalvás a csecsemő feladat
    • Ferber-módszer – késleltetett válasz módszere
    • Átütemezés – lassú és óvatos változtatás
    • Tervszerű ébresztés – segédeszköz, nem átfogó megoldás
    • Együttalvás – folyamatos jelenlét és bőrkontaktus

A könyvben megismerkedhetünk az egyes technikák szószólóival és könyvajánlót is kaphatunk a témákban.

„Mindenképpen olyan stratégia mellett döntsünk, amelynek kivitelezése egyfelől nem okoz számunkra gondot, másfelől illik a gyermek egyéniségéhez.” /Marcie és Sandy Jones/

Kilencedik hónaptól

Ez az időszak már bőven a nagymozgások, az eleven játékok és a szeparációs szorongás kialakulásának időszaka. Ezek mindegyike befolyásolhatja az kisbaba alvását.

kép: Pixabay

 

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben esettanulmányokon keresztül kaphatunk tanácsokat az esetleges alvási problémák kezelésére. Ezenkívül az utolsó fejezetben a tizenkét hónaposnál idősebb gyermekek alvási szokásairól is szó esik. Már nem olyan részletesen, de hasznos megállapításokat és tanácsokat kaphatunk a szerzőktől az egy évesnél idősebb csecsemőkről is.

 

Ezzel befejeztük Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyvet. A következőkben Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvvel foglalkozunk majd.

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fent leírtakkal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyv Hetedik, Nyolcadik és Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?