Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül

forrás: moly.hu

Jaffa Kiadó, 2016

288 oldal

Sajnos a kiadó honlapján nem szerepel már a könyv, ezért a moly.hu oldalt linkeltem ide:

Moly.hu – Szülők feltétel nélkül

A könyv a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Gyereknevelés jutalmazás és büntetés helyett szeretettel és észérvekkel

 

Fülszöveg

Mikor mondhatjuk, hogy kapcsolatunk kiegyensúlyozott a gyerekünkkel? Ha minden kérésünket szó nélkül teljesíti? Ha nem dacol, és az iskolában sincs rá panasz? De mi történik, ha egy nap rossz jegyet hoz haza, ha duzzogva kivonja magát a házimunkából, ha nem tartja be nekünk tett ígéretét, sőt hazudik? Akkor kevésbé fogjuk szeretni?

Alfie Kohn, a gyermeknevelés elismert szakértője határozottan állítja, hogy a kérdés komolyabb, mint először gondolnánk. A gyermekek jelentős részének komoly szorongást okoz, hogy úgy érzi: nem ő maga, hanem a viselkedése számít. Mindegy, hogy büntetünk vagy jutalmazunk, az üzenet ugyanaz: csak akkor állunk ki mellette, ha úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle. Holott minden gyereknek alapvető és legfontosabb igénye, hogy a szülei feltétel nélkül szeressék! Akkor is, ha nem fogad szót. Akkor is, ha csúnyán beszél, verekszik, vagy egyszerűen csak lustálkodni szeretne tanulás helyett…

A Szülők feltétel nélkül állításait komoly kutatások támasztják alá, és rengeteg gyakorlati tanáccsal látja el a hagyományos fegyelmezés ördögi köréből kitörni vágyó szülőket. Kerüljünk közelebb gyermekeinkhez! Ha nem rekesztjük ki őket saját életükből, ha engedjük őket dönteni, és azt is tiszteletben tartjuk, ha döntéseik ellentétesek a mieinkkel, egy napon észre fogjuk venni, hogy már nemcsak terelgetjük őket – hanem együtt haladunk velük.

ALFIE KOHN Amerika-szerte ismert szakértő, tizennégy gyermeknevelési könyv szerzője, egyetemek és konferenciák népszerű előadója, televíziós műsorok visszatérő vendége. A hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés legnagyobb kritikusa, akinek könyveit húsz nyelvre fordították le. Maga is gyakorló szülő, feleségével és két gyerekével Bostonban él.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

A fülszövegben is olvasható, hogy Alfie Kohn-nak tizennégy könyve jelent meg eddig. A kereséseim alapján arra jutottam, hogy eddig két könyvét fordították le magyarra és mindkettő a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

kép: www.alfiekohn.org

 

Ha jól láttam, akkor már egyiket sem lehet kapni a kiadó honlapján, de a nagyobb könyvesboltok kínálatában vagy használtan beszerezhetőek.

Miért ezzel kezdem a sort?

Én magam úgy szereztem be ezt a könyvet, hogy egyszer az egyik könyvesboltban nagy leértékelés volt a Jaffa Kiadó könyveire, és elég olcsón lehetett kapni több könyvet is. Tetszett a címe, így hát megvettem. Már egy jó ideje meg van, de még nem olvastam el. Több hasonló úton beszerzett Jaffa Kiadós könyvem vár még elolvasásra és ajánló írásra.

Azért kezdtem a Szülők feltétel nélkül című könyvvel a sort, mert tetszett a címe. Én magam nagy híve vagyok a feltétel nélküli szeretetnek, de sajnos sokszor nehéz levetkőzni a rossz beidegződéseket és a tanult mintákat, így ezen a téren sokszor elvérzem szülőként. Ennek ellenére törekszem rá és magasztos, de nem elérhetetlen célnak tartom.

A férjemmel közösen minden hibázásunk ellenére célul tűztük ki azt, hogy gyermekeink érezzék, hogy feltétel nélkül elfogadjuk és szeretjük őket. Viszont a fülszövegben olvasható kérdések elgondolkodtattak és kétségeket okoztak bennem, hogy valóban sikerül-e ezt éreztetnünk velük. Szóval kíváncsisággal és nagy lelkesedéssel fogtam bele.

„Mikor mondhatjuk, hogy kapcsolatunk kiegyensúlyozott a gyerekünkkel? Ha minden kérésünket szó nélkül teljesíti? Ha nem dacol, és az iskolában sincs rá panasz? De mi történik, ha egy nap rossz jegyet hoz haza, ha duzzogva kivonja magát a házimunkából, ha nem tartja be nekünk tett ígéretét, sőt hazudik? Akkor kevésbé fogjuk szeretni?”

Forradalmi gondolatok

„Amit itt olvasnak, forradalmi gondolat – szó szerint. Lázadásra szólít fel a hagyományos gyereknevelési tanácsokkal szemben, és arra buzdít, hogy szólaljunk fel a rövidlátó célok ellen, és ne idomítani igyekezzünk a gyerekeinket.” /Alfie Kohn/

A Szülők feltétel nélkül című könyv első felében azokról a feltételhez kötött módszerekről ír nekünk a szerző, amik szerinte nem pozitívan hatnak a gyermekre és a szülő-gyerek kapcsolatra. A korábban a hagyomány és a társadalmi nyomás hatására belénk ívódott és nevelt módszerekről lerántja a leplet és megfogalmaz olyan egyértelmű kritikákat, amik a tudomány mai állása szerint bizonyítottak.

„A régi módszereket azonban csak akkor tudjuk lecserélni, ha a céljaink is megváltoznak. Ne az legyen a legfontosabb kérdésünk, hogyan tudjuk rávenni a gyereket arra, hogy azt tegye, amit mondunk neki, hanem az, hogy mire van szüksége a gyerekünknek, és ezt az igényt hogyan tudnánk kielégíteni.” /Alfie Kohn/

Alfie Kohn által felvázolt gyereknevelési elveket, szülői magatartást valóban csak akkor tudjuk befogadni, ha bennünk is felmerül a kétség a korábbi módszerek helyességével kapcsolatosan, emeli ki a szerző. Ehhez minden rendelkezésére álló információval ellát bennünket Alfie Kohn, olyan összefüggésekre és kutatási eredményekre hívja fel a figyelmünket a könyvben, amik valóban szemlélet formálóak és amiken érdemes elgondolkodni.

„Ebben a könyvben megmutatom, miért fontos elszakadni a szokásos módszerektől, és elkezdem együtt dolgozni a gyerekekkel. … Ez a könyv azt kéri az olvasótól, alapvetően vizsgálja felül mindazt, amit a szülő-gyerek viszonyról gondol.” /Alfie Kohn/

Ajánlás

Az előbb leírt kritikus hozzáállás miatt azoknak a szülőknek ajánlom elsősorban a Szülők feltétel nélkül című könyvet, akik valóban érdeklődőek, nyitottak. Akik nem elégedettek a jelenlegi gyereknevelési módszereikkel, amikkel szerintük nem azt a célt érik el, amit az elején kitűztek maguknak.

„Ha nem gondolkodunk el a céljainkon, akkor óhatatlanul is csak olyan módszereink maradnak, amelyek kizárólagos célja rávenni a gyerekeket arra, hogy azt tegyék, amit mi mondunk nekik. Ez azt jelenti, hogy csak arra összpontosítunk, ami nekünk a legkényelmesebb, és nem arra, amire nekik szükségük van.” /Alfie Kohn/

Alfie Kohn gondolatai rendkívül bölcsek és tudományosan alátámasztottak, sokat lehet belőlük tanulni. Néha elég „sarkosan” fogalmaz, amihez befogadó olvasás szükséges. Én azt javaslom, hogy úszunk az árral, legyünk kíváncsiak a végkifejlettre is. Tartsuk fenn az érdeklődést, hiszen a könyv második felében megkapjuk a választ a feltétel nélküli szeretet mikéntjére.

„Kismillió probléma adódik a családban, és nekünk mindig döntenünk kell az irányítás és a tanítás, a bizalmatlanság és a bizalom között, el kell döntenünk, hogy azt mutatjuk meg nekik, hogyan lehet erőből irányítani, vagy inkább igyekszünk nekik megtanítani felelősségteljesen gondolkodni. Döntenünk kell a gyors álmegoldások és a hosszú távú célok között.” /Alfie Kohn/

Feltétel nélküli szeretet

„Nem arról van szó, hogy nem akarjuk, hogy így vagy úgy viselkedjen; dehogynem akarjuk. A figyelmünk és a szeretetünk azonban nem ettől függ.” /Alfie Kohn/

Azt gondolom, hogy az eddigiek és a saját tapasztalatunk alapján nem nehéz kitalálni, hogy mit értünk feltétlen szeretet alatt. Alfie Kohn könyvében leírja nekünk, hogy lehetséges úgy bánni gyermekeinkkel és úgy reagálni a viselkedésükre, hogy soha se vonják kétségbe a szeretetünket. De nem könnyű megvalósítani. Valószínűleg nem fog mindig sikerülni. A szerző arra hív bennünket, hogy fejlődjünk, törekedjünk rá és ehhez próbál meg minden segítséget megadni.

„Nincs azonban olyan előírás, amely minden család életében és a végtelen számú felmerülő helyzetben jól használható lenne. … Nincs olyan módszer, ami garantáltan hatékony – az enyém sem az.” /Alfie Kohn/

Ne csodaszerre számítsunk, vagy egy tuti megoldásra, ami mindig működik. Inkább elvekre, szemlélet formáló gondolatokra, amiken elgondolkodhatunk, amikre támaszkodhatunk és amik vezethetnek minket az úton. Amik segítségével felül bírálhatjuk az eddigi módszereinket és újakat használhatunk helyette.

Alfie Kohn azt is leírja számunkra, hogy a feltétel nélküli szeretet egyáltalán nem könnyű, sőt nehezebb is lehet, mint a hagyományos eszközöket alkalmazni.

„Bevallom, ezeket a javaslatokat nehezebb megvalósítani, mint sok más könyv ajánlásait. Nehezebb ügyelni arra, hogy a gyerekeink érezék is, hogy feltétel nélkül szeretjük őket, mint egyszerűen csak szeretni őket. Bonyolultabb a teljes gyerekre figyelni, mint pusztán a viselkedésre reagálni. Körülményesebb velük együtt megoldani a problémát, érvelni a helyes mellett, mint piros és fekete pontokkal irányítani őket. Az együttműködés vesződségesebb, mint az irányítás.” /Alfie Kohn/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Túl sok ajándékkel el lehet kényeztetni a gyerekeket, ez tény, de túl sok (feltétlen) szeretettel nem. Ahogy egy pszichológus fogalmazott: az a baj azokkal a gyerekekkel, akiket elkényeztetettnek szokás nevezni, hogy „túl sokat kaptak abból, amit kértek, és túl keveset abból, amire szükségük van”. Adjunk hát nekik szeretetet (amire szükségük van), korlátlanul, fenntartások nélkül, különösebb ok nélkül.” /Alfie Kohn/

 

A feltételhez kötött szeretetről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvről írt bejegyzések

A feltételhez kötött szeretetMi tart vissza bennünket?
Két kerülendő gyereknevelési elvA feltétlen szeretetre épülő nevelés elvei
A túl nagy szigorA feltétlen szeretet
A fenyítés ártalmaiDöntési lehetőségek
A sikerkényszerA gyerek nézőpontja