Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2018

340 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Kulcslyuk Kiadó – Melegszívű fegyelmezés

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy Kim John Payne az Egyszerűbb gyermekkor című könyve után most a fegyelmezéssel kapcsolatos látja el az olvasót hasznos tanácsokkal egészen a kisgyerekkortól a kamaszkorig tartó időszakra.

 

Fülszöveg

A gyereknevelésben ugyanúgy vannak korszakok és divatok, mint a kultúra minden más területén. Volt idő, amikor a szülők túlzásba vitték a fegyelmezést, és a merev hozzáállással kikényszerített engedelmesség sok nemkívánatos következményhez vezetett. Ezzel szemben ma sok szülő még a fegyelmezés gondolatát is elutasítja, mert attól félnek, hogy ezzel eltaposnák gyerekük akaratát, és nem adnának teret egyénisége kibontakozásához. Nem akarják kitenni őt sok rossz élménynek, amit nekik maguknak kellett hajdan átélniük, és persze nem tehetetlen talpnyalóvá, hanem erős akaratú felnőtté szeretnék nevelni, akitől távol áll a kritikátlan tekintélytisztelet. Mások attól tartanak, hogy a fegyelmezés elidegenítené tőlük a gyereküket.

Ám ha egy gyereknek nagyobb szabadságot adunk, mint amivel bánni képes, akkor könnyen olyan helyzetekbe kerül, amelyekben nem boldogul. Mivel nem érzi magát biztonságban, szorongó, frusztrált és zavarodott lesz, folyamatosan ellenszegül, és kihívó viselkedéssel igyekszik a szülőből válaszreakciót kicsikarni, vagy olyan dolgokról kezd rendelkezni, amelyekről a felnőttnek kellene döntenie.

Ma a gyerekek egyébként is nehéz helyzetben vannak: túl sok inger éri őket, és túl sok a bizonytalanság az életükben. Éppen ezért mára a zavarodottság és a megnövekedett szorongás vált „normálissá”, és ezek fényében nincs mit csodálkozni azon, hogy otthon és az iskolában is mind gyakrabban találkozhatunk problémás viselkedéssel. Ám fontos, hogy megértsük: ilyenkor nem egyszerűen „rossz magaviseletet”, hanem a biztonságérzetet hozó egyensúly meglelésére tett kísérleteket láthatunk.

Bármilyen sokra is becsüljük a szabadságot, a korlátok és határok elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy gyerek mentális egészségben nőhessen fel, és képes legyen megfelelően tájékozódni. Mindaddig, amíg ezeket tudatosan a gyerek változó igényeihez igazítjuk, nem kell attól félnünk, hogy elnyomjuk őt, vagy megromlik a kapcsolatunk. Éppen ellenkezőleg: a korának és aktuális helyzetének megfelelő, rugalmas határok a gondoskodás és biztonság érzetét nyújtják, így a szülő és gyerek közötti kötődést is erősítik.

Kim John Payne az egyik legismertebb ma is élő gyermekpszichológus, akinek Egyszerűbb gyermekkor című műve világszerte és Magyarországon is óriási sikert aratott. Új könyvében a melegszívű fegyelmezés filozófiájával és gyakorlatával ismertet meg, melyek segítségével a kényes nevelési helyzetekben is jól reagálhatunk, hatékonyan kezelve az ellenszegülő, provokatív, követelőző és más módon problematikus megnyilvánulásokat.

„Melegszívű fegyelmezés, irányítás, ide fut ki ez a könyv, rengeteg gyakorlati tanáccsal, és láthatod: így tudsz magadnak, gyerekednek és mindnyájunknak egy jobb világot építeni.”

Dr. Vekerdy Tamás

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A korábbi kritikák

Kim John Payne igazán közkedvelt gyermekpszichológus. Új könyvének megjelenését rengetegen várták. Az Egyszerűbb gyermekkor című könyve világszerte egyszerűsítési mozgalmat indított el. Nem csoda tehát, hogy Payne nevét sokan megjegyezték és alig várták fegyelmezési tanácsait.

„Építsünk egy jobb világot – gyerekneveléssel” /Kim John Payne/

A megjelent kritikák hasonlóan pozitívak, mint korábbi könyve esetén. Az Egyszerűbb gyermekkor Facebook csoportban a Melegszívű fegyelmezés című könyv megjelenése után az anyukák az ezzel kapcsolatos gondolataikat, kérdéseiket is megosztják egymással. Én személy szerint nagyon szeretem ezt a csoportot, mert az alapkérdésekben egyetértő szülőkkel lehet beszélgetni, tőlük lehet kérdezni.

Személyes tapasztalat

A Facebook-on már jó előre beharangozták az új könyv megjelenését. Mivel én nagyon szeretem az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet, ezért már az első perctől kezdve biztos voltam benne, hogy a szerző új könyvet is el fogom olvasni. Payne határozott és barátságos stílusa nagy hatással volt rám korábban is. Meglátásait igazán hasznos találtam.

„Aki ezt a könyvet olvassa, az szülőként tudatosan törekszik gyerekei mélyebb igényeinek kielégítésére, és megszabja az alapvető határokat, amelyek olyan fontosak az egészséges nevelésben.” /Kim John Payne/

A Melegszívű fegyelmezés című könyvet viszonylag hamar beszereztem, de csak most olvastam el, amikor ezeket a sorokat elkezdtem Nektek írni. Lassan haladok benne, de ez egyáltalán nem baj. Sőt! Érdemes szünetekkel olvasni. Hiszen a tanácsokon érdemes mélázni egy kicsit! Én szeretem az új, számomra érdekes gondolatokat felírni és esténként megbeszélni a férjemmel. Csak ezután haladok tovább a könyvben.

„A Melegszívű fegyelmezés az egészségesen rugalmas gyereknevelés kérdéseire igyekszik választ találni; ezért egyetlen olyan nevelési vagy fegyelmezési megközelítést sem tart helyesnek, amely minden más nézőpontot kizár.” /Kim John Payne/

Először egy kicsit megzavart, hogy kisgyerekkortól kamaszkorig lesznek benne tanácsok. Hiszen nekem még csak 7 éves a legidősebb gyerekem. Hol van még a kamaszkor? (Talán közelebb, mint gondolnám.) Azt gondoltam, hogy addigra úgy is elfelejtem a sok okosságot. Úgyis majd újra át kell olvasom, az akkori gondjaimmal. Félelmeim azonban teljesen alaptalanok voltak. A Melegszívű fegyelmezés című könyv átláthatóan és érthetően van felépítve. Nagyon praktikusan vannak benne elkülönítve a különböző időszakokra vonatkozó tanácsok.

A könyv felépítését tekintve külön részletezi a születésről a kilenc éves korig tartó időszakot, majd a tíz évestől a tizenhárom éves korig tartó kiskamaszkort, végül a tizennégy éves kortól a tizenkilenc éves korig kamaszkort. Úgy gondolom, hogy az általános tanácsokon kívül, mindenki megtalálja benne a neki szóló részt.

Melegszívű fegyelmezés című könyvben sok jó gondolatot olvastam és több lettem általa. A szerző teljesen úgy oldaltól világítottam meg számomra a gyereknevelés és fegyelmezés témakörét. Nagy hatással volt rám!

„Abban feltétlenül biztosak lehetünk, hogy az ilyen rugalmas környezetben nevelkedő gyerek egy alapvetően egészséges, kiegyensúlyozott hozzáállást fog magába szívni. Érése során ez a szemlélet erőteljesen pozitív hatást fog gyakorolni rá, és rajta keresztül aztán a világra is.” /Kim John Payne/

Ajánlás

Minden szülőnek csak ajánlani ezt a könyvet. Azoknak is, akik még nem olvasták az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet és azoknak is, akik már igen. Payne fegyelmezéssel kapcsolatos gondolatai szerintem minden család számára tud valami merőben új módszert nyújtani. Érdemes sűrűn forgatni, jegyzetelni és megfogadni a tanácsokat!

„A Melegszívű fegyelmezés olyan megközelítést ad, amely szülőként megváltoztatja hozzáállásunkat, és rugalmasabbá tesz minket még gyerekeink erős ellenállásával szemben is.” /Kim John Payne/

Kim John Payne – kép: Simplicity Parenting

 

Payne könyvében arra keresi a választ, hogy miként igazíthatjuk a fegyelmezés eszközeit a gyermek életkorához. Szeretne a szülőket egy olyan tudással felvértezni, aminek a segítségével határozottan, de rugalmasan tudják kezelni a rázós szituációkat.

„Hogyan építheti a szeretetkapcsolatot a fegyelem?” /Kim John Payne/

A Melegszívű fegyelmezés című könyvben nem az a kérdés, hogy legyenek-e határok, hanem hogy ezek a határokat, hogyan alkalmazzuk úgy, hogy a szülő-gyerek kapcsolat ne sérüljön, szeretetteljes maradjon.

„Ha gyerekeink számára nem húzunk meg egyértelmű határokat, akkor erre problémás és ellenszegülő viselkedéssel reagálnak.” /Kim John Payne/

A szerző arra biztatja a szülők, hogy a különböző korú gyerekeknél más és más szerepben használják a fegyelmezési eszközöket. Elsőre talán nehéznek hallatszik ez a módszer. De a szerző szerint megéri szigorúnak lenni, amikor arra van szükség és kompromisszum késznek lenni akkor, amikor már megérett a gyerek erre a kiváltságra.

„E könyvnek az a célja, hogy az olvasó – vagyis a Szülő – számára megvilágítsa a gyerek életének fázisait, és hozzájuk rendelje az aktuális szükségleteinek megfelelő fegyelmezési modellt.” /Kim John Payne/

Hogy pontosan milyen fegyelmezési modellekről beszél itt a szerző, azt később bemutatom Nektek!

Érdemes kiemelni a Melegszívű fegyelmezés című könyv kapcsán, hogy külön foglalkozik azokkal a családokkal is, akik új érzik, hogy a talán túl későn találkoztak ezzel, a szerző által képviselt fegyelmezési filozófiával. Szerinte soha sem túl késő és felvázolja a lehetséges megoldásokat!

Ezenkívül olvashatunk a könyvben az elmúlt években jellemző fegyelmezési divatok hatásaival a mai szülő-gyerek kapcsolatra. Nagyon érdekes olvasmány! Nem is gondoltam volna, hogy ezek a folyamatok ennyire jól modellezhetőek!

A könyv végén pedig a digitális kor hatásairól ír a szerző. Payne szerint a képernyőfüggőség aggasztó helyzeteket teremt. Abban próbálja segíteni a szülőket, hogy hogyan lehet helyes irányt mutatni a gyermekeknek, illetve, hogy milyen eszközök vannak arra, hogy a fegyelmezés ezen a területen is sikeres legyen.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A jól meghatározott, koruknak és viselkedésüknek megfelelő korlátok a gondoskodás és biztonság érzetét nyújtják a gyereknek, s ily módon a családi kötelék is erősödik. Nem az tehát az igazi kérdés, hogy szabjunk-e határokat, hanem hogy mikor, hol és hogyan húzzuk meg őket.” /Kim John Payne/

 

A következőkben bemutatom neked a fent említett, Kim John Payne féle fegyelmezési modelleket. Tarts velem az Melegszívű fegyelmezés alapjainak megismerésénél!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyvről írt bejegyzések

A gyermek szükségleteiMentőcsomag
Kormányzó-elvFegyelmezési divatok
Kertész-elvDigitális kor hatásai
Kalauz-elv