Játékos nevelés – Önbizalom

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvét. Rám nagy hatással voltak a szerző gondolatai és jó lenne megtanulni az általa képviselt módszereket. A játékos gyereknevelés alapfilozófiáját már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A gyermekünk önbizalmának erősítése fontos szülői feladatunk. A könyvből megtudhatjuk, hogy hogyan tegyük ezt játékosan. 

Hogyan erősítsük gyermekünk önbizalmát játékosan?

 

Versenyszellem

„Használhatjuk a játékot az önbizalom építésére.” /Lawrence J. Cohen/

A nyertes-vesztes pozíció minden korosztály számára kényes kérdés. Vannak olyan felnőttek, akik idősebb koruk ellenére sem képesek kezelni a versenyhelyzeteket. Fontos, hogy a gyermekünk megtanuljon méltósággal veszíteni és bölcsen nyerni. A szerző szerint jó lenne, ha a szülők példát tudnának mutatni ebben nekik. Azt, hogy mikor és mennyire engedjük nyerni a csemeténket nem egyszerű kérdés. Larry Cohen ezzel kapcsolatosan lát el Bennünket hasznos tanácsokkal a Játékos nevelés című könyvében.

„Néha arra van igényük, hogy ők győzzenek, néha pedig arra, hogy kihívások elé állítsuk őket. Az a legjobb, ha mi igazodunk az ő igényeikhez.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

A valóság szüneteltetése: szerepcsere

„Olyan játékokra is szükség van, amelyekben a szerepek felcserélődnek, és végre ők lehetnek hatalmasok és erősek, ők diktálhatnak másoknak.” /Lawrence J. Cohen/

A játékos szerepcsere segíthet a gyermekben lévő frusztráció és igazságtalanság legyőzésében. Ezért tanácsolja Nekünk Larry Cohen, hogy lelkesen menjünk bele az olyan játékokba, amikor a valóság egy kicsit átfordul.

kép: Pixabay

 

Minden gyerek életében vannak pillanatok, amikor az önbizalmuk megrendül, a félelmeik és gátlásaik maguk alá temetik őket. Ezekben a pillanatokban segíthet a szerepcsere, vagyis az, hogy a gyermek játékos formában belehelyezkedhet egy olyan szerepbe, ami számára félelmetes, vagy aminek hatására leblokkol. A cél az, hogy átélhesse a szituációt a másik oldalról, illetve hogy milyen erős és bátor tud lenni. Egy pár percig anyukának vagy apukának lenni pedig egyenesen a legjobb szórakozás lehet a földön. Nem igaz? 🙂

A fantáziajátékok nagyon jól fejlesztik a gyermek képzelőerejét, segítik leküzdeni félelmeit, oldják a bennük lévő frusztrációt, emeli ki a szerző. A Játékos nevelés című könyvben többféle tanácsot találhat az olvasó, aminek a segítségével a szerepcserés játékok könnyebben megvalósíthatóak.

„Késznek kell lennünk arra is, hogy színészként vagy akár rendezőként vegyünk részt a játékban.” /Lawrence J. Cohen/

 

A következőkben kuncogásról és hancúrozásról lesz szó! Tarts velem és megosztom Veled Lawrence J. Cohen közös nevetéssel kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy milyen tapasztalataid vannak a versenyhelyzetekkel kapcsolatosan! Mennyire tudja kezelni a gyermeked, ha veszít?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Negyedik és Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?