Legyőzzük a félelmet! – A szorongás és a test

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvét. Engem anno megszólított ez a könyv, mert a gyermekinknél előjöttek olyan dolgok, amiket jó lett volna helyesen kezelni és a szorongásukat oldani. A félelmekkel kapcsolatos alapgondolatokat már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A testünk figyelése és ellazítása hatékony eszköze lehet a szorongás oldásának. Ezzel kapcsolatos tanácsokat osztok meg Veletek most!.

A szorongás és a test

 

A félelméter

A félelméter az egyik család által kitalált szó. Ez egy olyan eszköz, amit együtt barkácsoltak a gyermekükkel, és amikor szorongást kiváltó helyzetbe kerülnek, akkor ennek a mérőműszernek a segítségével próbálják meg belőni, hogy a skálát nézve mekkora a jelentkező félelem mértéke. Hasonlóan képzeljük el, mint egy hőmérőt.

kép: Pixabay

 

A Legyőzzük a félelmet! című könyvben elolvashatjuk, hogy a szakemberek között ennek és az ehhez hasonló vizuálisan alkalmazható eszközöknek meg van a tudományos neve, SUDS-skála. Ez a módszert azért nagyon hatékony, mert a gyerek a maga módján alakíthatja ki, és amikor befelé figyel, hogy megállapítsa a félelem erősségét, akkor ez már önmagában egy kevésbé heves reakciót válthat ki nála. Plusz nagy segítség, hogy ennek az eszköznek a segítségével azt is mérni tudjuk, hogy az egyes megoldási technikák mennyire eredményesek.

„Ha közösen elkészítettük a mérőeszközt, amikor legközelebb szorong a gyerek, kérjük meg, hogy jelölje meg a skálán, milyen erős benne ez az érzés.” /Lawrence J. Cohen/

Természetesen ez a skála mindenkinél más. Mondjuk valakinél egy 8-as erősségű félelem, másnál csak egy 5-ös. Vagyis nem szabad őket egymáshoz hasonlítani. Illetve a magunk elképzelését sem szabad a gyermekre erőltetni, amikor túlzónak tartjuk az reakcióját és az általa megnevezett számot.

A skála

Larry Cohen a könyvében az egyszerűség kedvéért egy egytől tízig terjedő skálán mutatja be az alkalmazható technikákat.

    • 8-10 – szélsőséges szorongás területe
    • 3-8 – középső tartomány
    • 1-3 – relaxáció, feszültségoldás és ellazulás terepe

Mindhárom tartományt és a hozzájuk tartozó megoldási javaslatokat részletesebben el tudjuk olvasni a Legyőzzük a félelmet! című könyv Harmadik fejezetében.

A bemutatott technikák mind nagyon hasznosak és gyakorlatiasak. A felsorolt eszközök többféle oldalról közelítik meg a problémát, hogy ha ez egyik irány nem válna be. Végig érződik a szerző hatalmas tapasztalata a témában.

A szorongó test – tetőtől talpig

A testünk sokféle reakciót képes produkálni akkor, amikor félünk. Megváltozik a szívritmusunk, a légzésünk, a meneküléshez szükséges izmok megfeszülnek. Ezek a benyomások mindenkinél másmilyen mértékben következnek be. A viszont biztos, hogy vannak olyan relaxációs és egyéb technikák, akik pusztán a testünkkel segíthetik oldani a szorongást.

„Néha olyan módon tudjuk a legjobban megváltoztatni azt, ami testünkben a szorongás hatására történik, ha elfogadjuk mindazt, ami bennünk zajlik.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

A Legyőzzük a félelmet! című könyvben különböző légző gyakorlatokat találhatunk, illetve a szerző végig veszi a testrészeinket, amiket kreatívan használhatunk ahhoz, hogy el tudjunk lazulni. Ha ezeket megértjük és elsajátítjuk, akkor a gyermekeinknek is hatékonyabban fogunk tudni segíteni, amikor eluralkodik rajtuk a szorongás.

„Azok a gyerekek, akik rendszeresen relaxálnak, arról számolnak be, hogy ritkábban vesz erőt rajtuk a szorongás, és olyankor is hamarabb meg tudják magukat nyugtatni.” /Lawrence J. Cohen/

 

A következőkben a megközelítés és elkerülés egyensúlyáról lesz szó! Tarts velem és megosztom veled Lawrence J. Cohen gondolatait az elkerülés elkerüléséről!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatosan.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?