Legyőzzük a félelmet! – Megközelítés és elkerülés

Lawrence J. Cohen világhírű pszichológus és játékterapeuta. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani Legyőzzük a félelemet! című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Ha eluralkodik rajtunk a félelem, akkor a probléma megoldásához kétféle utat választhatunk: elkerüljük vagy megpróbáljuk leküzdeni. 

A határon: megközelítés és elkerülés

 

A határ

Larry Cohen könyvében a fenti két lehetőséget még további kettővel egészíti ki. Szerinte ezek a lehetőségek közül választhatunk, ha valami félelmetes dologgal találkozunk:

    • Elkerülés
    • Elmerülés
    • Fogcsikorgatás
    • Szembenézés és átérzés

Nem nehéz kitalálni, hogy a legtöbb terápia ezt az utolsó módszert ajánlja a félelmeink kezelésére. Larry Cohen szerint, ha segíteni szeretnénk gyermekünknek, akkor próbáljuk meg őt a határon tartani. Ez az a terület, ahol félünk, de nem hátrálunk meg, hanem apró lépéseket teszünk előre. Ez az a zóna, ahol minél több időt kellene eltölteni a gyereknek ahhoz, hogy oldódjon a benne lévő feszültség.

„A szembenézés és átérzés azt jelenti, hogy kitesszük magunkat a kellemetlen érzésnek, de nem olyan intenzitással, hogy elmerüljünk benne.” /Lawrence J.Cohen/

kép: Pixabay

A négy lehetőség

Az elkerülés azért rossz stratégia, mert így a gyermekünk egy csomó jó élményből kimarad, és azzal, hogy elkerülünk bizonyos szituációkat, nem oldjuk a szorongást, hanem éppen hogy súlyosbítjuk. Kerüljük el az elkerülést!

Az elmerülés azt jelenti, hogy a gyermek teljesen átadta magát a félelem érzésének. Ilyenkor szinte lehetetlen őt elérni és észérvekkel meggyőzni. Ez az a helyzet, amikor nem noszogatni kell őt, hanem empatikusan visszahozni a határ ezen oldalára.

A fogcsikorgatás esetén összeszedjük magunkat, és csak azért is átesünk a nehezén. Viszont ez szintén nem oldja meg a problémát. Hiszen nem tanuljuk meg közben, hogy az adott dolog biztonságos.

„A fogcsikorgatást olyankor használjuk, amikor az adott dolgot nem lehet elkerülni, ilyenkor tehát megkettőzzük az erőfeszítést, hogy távol tartsuk magunktól az érzéseinket.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

A szembenézés és az átérzés az egyetlen mód a valódi gyógyulás felé. Az érzelmekkel való szembenézés először riasztónak tűnhet, viszont a végén ott a feloldozás. Talán tapasztalatból tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint valóban szembe nézni a félelmeinkkel. Larry Cohen szerint a gyermekinknek mégis ezt kellene tanácsolnunk, és támogatnunk őket az úton.

„A gyereknek elég időt kell eltöltenie a határon ahhoz, hogy dolgozni tudjon a félelmeivel.” /Lawrence J. Cohen/

Hogyan lehet a gyermekünket helyesen támogatni?

„Érzem, hogy reszketsz. Tudom, hogy nagyon félelmetes ez a dolog, de itt vagyok veled, fogom a kezed, és csak akkor megyünk közelebb, ha készen állsz rá.” /Lawrence J. Cohen/

A Legyőzzük a félelmet! című könyvben elolvashatjuk, hogy milyen eszközökkel érhetjük el, hogy a gyermekünk merjen a határon maradni és feszegetni azt. Larry Cohen azt tanácsolja, hogy találjuk meg az egyensúlyt az elkerülés és az elmerülés között. Hallgassunk az ösztöneinkre!

A szerzőtől azt is megtudjuk, hogy milyen reakciókat válthat ki a gyermekünkből a határzóna. Ez sokat segíthet abban, hogy magabiztosabbak legyünk, hiszen tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Itt felsorolok egy pár megoldási javaslatot a szerzőtől:

    • Állj! … Mehet! játék
    • Fonaljáték
    • Titkos küldetés
    • Képzeld el, érezd át, próbáld ki! játék
    • „Nem akarok beszélni róla” helyett
    • „Akarok róla beszélni” helyett
    • Szerepcsere típusú játékok
    • Kutató, detektív, kém játék

A részletes leírást és példákat a Legyőzzük a félelmet! című könyv Negyedik fejezetében tudjátok elolvasni.

A biztonságérzet, ami belülről fakad

A szorongás valódi ellenszere a belülről fakadó biztonságérzet. Minden szülő azt szeretné a gyermekének, hogy biztonságban legyen.

kép: Pixabay

 

A fent felsorolt információk és módszerek mind segíthetnek Nekünk abba, hogy ezt a biztonságérzetet megadhassuk gyermekünknek. Larry Cohen szerint nincs semmi baj, ha nem tudjuk elsőre, hogy mit kell tennünk. Ha empátiával és játékosan közelítünk a gyermekünk felé, akkor majd ketten rájövünk, hogy mire van szükség.

 

A következőkben az érzelmek elnyomása és kifejezése lesz a téma! Tarts velem, és megtudhatod Lawrence J. Cohen tanácsait az érzelmekkel kapcsolatosan!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a határról és az elkerülés-elmerülés egyensúlyáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?