Mesepszichológia 2 – Félelmek és szorongások

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2 című könyvét. A kényes nevelési helyzetek közül kettővel már foglalkoztunk. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Szülőként sajnos nem tudjuk megóvni gyermekinket a félelem érzésétől, viszont megtaníthatjuk nekik kezelni azt. Erről lesz szó most! 

 

Félelmek és szorongások kezelése gyermekkorban

 

A félelem nem feltétlenül negatív jelenség

Kádár Annamária szerint nem volna célra vezető, ha megpróbálnánk mindentől megóvni gyermekünket. A félelem nem feltétlenül negatív érzés, hiszen ez az ösztönös reakció figyelmeztet a veszélyre és arra, hogy legyünk körültekintőek.

„A félelmek kihívások, ha túl tudunk lépni rajtuk, akkor a fejlődésnek adunk esélyt – csak így hagyhatjuk el a komfortzónánkat.” /Dr. Kádár Annamária/

A szerző szerint az érzelemszabályozás egy olyan képesség, amit meg kell tanulni. Hiteles szülői jelenléttel segíthetünk gyermekünknek elsajátítani az önmegnyugtatás képességét. Fontos, hogy ne mondjuk azt, hogy „nincs mitől félned”.

A félelmek kezelése

A Mesepszichológia 2 című könyvből megtudhatjuk, hogy milyen félelmeket különböztetünk meg a gyermekkorban:

    • veleszületett félelmek
    • szeparációs félelmek
    • szociális félelmek

Kádár Annamária mindegyikről hosszabban ír könyvében. Így megismerhetjük a kiváltó okaikat, a hatásaikat, illetve megoldási javaslatokat is kapunk a szerzőtől a szorongások fajtáira.

kép: Pixabay

 

Az egyik kedvenc tanácsom a könyvből a varázslat használata. A szerző szerint, ha használjuk a gyermek fantáziáját, akkor sikeresen küzdhetünk a szörnyek, boszorkányok, bogarak vagy rossz álmok ellen.

„A gyermek egész személyiségfejlődésére nagy hatással van, hogy miként birkózik meg az irracionális szorongásaival.” /Dr. Kádár Annamária/

A gyermek félelmeinek csökkentésére 17 pontban kapunk tanácsot a szerzőtől. Érdemes átolvasni őket, hátha találunk benne kiutat a mi esetünkre.

„Fontos, hogy a szülő vegye komolyan a gyermek félelmeit, mert ha arra várunk, hogy ezeket majd kinövi, akkor a legtöbb esetben a félelem inkább nő, mint csökken. Ne bagatellizáljuk hát érzéseit, és ne tegyünk úgy, mintha tudomást sem vennénk róluk, mert ilyenkor a gyermek önbecsülési is sérülhet.” /Dr. Kádár Annamária/

A félelmek feloldása mesékkel

„A mesében a gyermek félelmei, szorongásai szimbolikus formában öltenek testet, éppen ezért megszelídíthetők.” /Dr. Kádár Annamária/

Kádár Annamária szerint, ha a gyerek egy mesét többször kér egymás után, annak fontos üzenete lehet számunkra. Vagyis szülőként akkor járunk el a legjobban, ha engedünk ennek a kérésnek. Még akkor is, ha mi már nagyon unjuk.

kép: Pixabay

 

A szerző saját elmondása szerint a Lilla és Tündérbogyó történeteibe a saját gyerekkori félelmeit is belecsempészte, így lettek ezek a mesék még hitelesebbek. A Mesepszichológia 2 című könyvben további könyvajánlókat is találunk a témában.

 

A következőkben a veszteségélmények feldolgozása lesz a téma! Tarts velem és megosztom veled Dr. Kádár Annamária gyásszal kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok milyen módszerek váltak be a félelmek feloldásában!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2 című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?