Mesepszichológia 2 – Veszteségélmények

Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2 című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző által összegyűjtött kényes nevelési helyzetek közül többel foglalkoztunk már. A könyv utolsó fejezete a veszteségélmények feldolgozásáról szól, vagyis az elmúlással, a halállal és a gyásszal kapcsolatos érzelmekről gyerekkorban. 

Veszteségélmények feldolgozása

 

A gyász a kötődés és az oldás egyensúlya

Kádár Annamária könyvében őszintén ír saját gyermekkori élményeiről, amikor az elmúláson gondolkodott, vagy amikor először szembesült a halállal. Pszichológusként pedig számtalan szülőnek és gyereknek segített erről a témáról beszélni. Így lesznek hitelesek a meglátásai és a tanácsai.

„Ha átadjuk magunkat a gyásznak, elkezdődik bennünk egy olyan lelki folyamat, amely segít elszakadni attól, amit elveszítettünk.” /Verena Kast/

kép: Pixabay

 

A Mesepszichológia 2 című könyv Hatodik fejezete nagyon különleges, hiszen olyan oldalról mutatja be ezt a témát, amit én eddig más könyvben nem olvastam. Nagyon magával ragadtak az írónő gondolatai és tanácsai. Kádár Annamária könyvében annyira szépen és bölcsen ír a halál és a gyász folyamatáról, hogy sokszor nagyon meghatódtam és elgondolkodtam azon, hogy milyen igaza van a szerzőnek.

„Ha valakit elveszítünk, azzal saját múlandóságunkkal is szembesülünk. Lényünk egy része meghal azzal együtt, akit gyászolunk, lezárul egy életszakasz, megváltozik az életünk, és saját magunkat is újra meg kell határoznunk.” /Dr Kádár Annamária/

Mit mondjunk, ha a gyermekünk a halálról érdeklődik?

A szerző tapasztalatai szerint a szülők általában megrémülnek, amikor gyermekük az elmúlásról kérdezik őket. Szerinte akkor leszünk hiteles, és akkor tudunk igazán segíteni csemeténknek, ha magunkban rendbe raktuk ezt a témát, és az érzéseinket.

Kádár Annamária szerint nem szabadna hazudni és a gyermekünk életkorának megfelelően őszintén kellene neki elmondani a történteket és az érzéseinket. Hiszen a gyermekünk sokkal többet érzékel a lelkiállapotunkból, mint gondolnánk.

„Ha szülőként nem beszélünk hitelesen a veszteségekről, a gyermek megérzi a lappangó titkot.” /Dr. Kádár Annamária/

A Mesepszichológia 2 című könyvben megismerhetjük a gyermekek halálképfejlődésének folyamatát. Érdekes és tudományos olvasmány a felnőttek és a gyerekek gyászfolyamatának összehasonlítása.

kép: Pixabay

 

A fejezet végén 17 pontba összegyűjtött tanácsot kaphatunk a szerzőtől ahhoz, hogy hogyan segítsük gyermekünknek megérteni az elmúlás fogalmát és feldolgozni azt.

A mesék gyógyító hatása

„A veszteség feldolgozásában csodálatos erőforrás jelent a mese, amely szimbolikusan hordozza a megküzdés lehetőségeit. … A mese az élet végességét tényként kezeli, ugyanakkor nem jelenik meg benne a gyötrő félelem a „semmitől.” /Dr. Kádár Annamária/

Kádár Annamária szerint a mesék szimbolikus és képzelt világa segít újraértelmezni a valóélet érzelmeit, így segít a gyermekeknek feldolgozni a legfájóbb dolgokat is.

A szerző az elmúlás és a gyász témájában is összeírta nekünk mesekönyv ajánlóit, ami nagy segítség lehet azoknak a családoknak, akiknek ez a téma a valóság.

 

Ezzel befejeztük Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2 című könyvét, amely a kényes nevelési helyzetekkel foglalkozik. A következőkben Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvével foglalkozunk majd, ami az önbecsülés megalapozásáról szól, illetve mesék feldolgozásához kaphatunk konkrét foglalkozásvázlatokat. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 2 című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?