Nevelj az életre! – Jutalmazás és büntetés helyett

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyvét. Eddig megismerkedtünk a valóságra nevelés filozófiájának alapjaival és az elmélet hét legfontosabb irányelvével. Ide kattintva találod a korábbi bejegyzéseket. Most a jutalmazás és a büntetés zsákutcájáról lesz szó, illetve egyéb olyan praktikákról, amiket bevethetünk, ha gyermekeink az idegeinkre mennek. 

Tartsa kézben a gyeplőt!

 

Jutalmazás és büntetés helyett

A Nevelj az életre! című könyvben elolvashatjuk, hogy a két legelterjedtebb nevelési stratégia a jutalmazás és a büntetés alkalmazása. Kevin Leman szerint ezek lehet, hogy rövid távon beválnak, de hosszú távon igencsak gondot okozhatnak.

A szerző szerint különböztessük meg a következő fogalmakat:

    • jutalmazás – bátorítás
    • büntetés – fegyelmezés

Kevin Leman úgy gondolja, hogy ezek a fogalmak nagyon is különböző jelentéssel bírnak és könyvében részletesen ki is fejti, hogy hogyan érti ezt.

„Ahogy a bátorítás jobb, mint a jutalmazás, éppúgy felülmúlja a fegyelmezés a büntetést. Ha a büntetés működne, akkor a gyerekek már az első alkalommal megtanulnák a leckét, és nem ismétlődne ugyanaz a szabályszegés többször is.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A szerző szerint a helyes lelkiismeret kifejlődése a lényeg. A gyereknek nem csak akkor kellene jól viselkednie, ha mi is ott vagyunk, pedig a jutalmazás és a büntetés stratégiájával pont ezt támogatjuk.

„Ha szeretetteljes fegyelmezéssel neveli gyermekét, akkor nagy valószínűséggel azt fogja súgni a lelkiismerete, hogy helyesen viselkedjen akkor is, ha ön nincs a közelében.” /Kevin Leman/

Sosem késő elkezdeni

A Nevelj az életre! című könyvből megtudhatjuk, hogy nem extra elvárás a gyerektől, hogy vállaljon felelősséget a tetteiért és hogy kialakuljon a kötelességtudata. Kevin Leman arra biztat bennünket, hogy ne féljünk belevágni és megtanítani gyermekünknek ezt a két fontos hozzáállást.

„Nem szépítem. Rövid távon minden egyszerűbbnek tűnik a valódi fegyelmezésnél. Sokkal könnyebb engedékenyen a gyerekeinkre hagyni a dolgokat. Még ennél is könnyebb megbüntetni őket … A gyerekek fegyelmezése valódi elköteleződést, kitartást és bátorságot kíván. Nem könnyű, de megéri a fáradságot, mert meghozza a gyümölcsét.” /Kevin Leman/

A szerző szerint nemcsak nekünk vannak elvárásaink a gyermekeink viselkedésével szemben, hanem nekik is vannak elvárásaik felénk, még pedig az, hogy fegyelmezzük őket. Kevin Leman szerint a szeretetteljes fegyelmezés a törődést fejezi ki. A gyermek pedig szereti azt érezni, hogy törődnek vele.

Tartsa kézben a gyeplőt!

„Azt szeretnék, hogy ön a kormányrúdhoz álljon, mert ha ismerik a szabályokat, és tudják, hogy a szabályszegés milyen következményeket von maga után, akkor nincs bizonytalanság. Akkor tudják, mikor mi fog történni. Így mindjárt nincs akkora szükség rá, hogy feszegessék a határokat, és próbálgassák, meddig mehetnek el.” /Kevin Leman/

Ahogyan már a korábbi bejegyzésben kitértünk rá, nagyon fontos, hogy milyen szavakat használunk a fegyelmezés során. Kevin Leman arra biztat bennünket, hogy zsigeri reakció helyett inkább próbáljunk meg megfontoltan reagálni. Hiszen ezzel kiérdemelhetjük gyermekünk szemében a tiszteletet és egészséges tekintélyre tehetünk szert.

kép: Pixabay

 

A Nevelj az életre! című könyvben azokban témákban fejti ki a véleményét a szerző, amik általában a legsarkalatosabb gyereknevelési problémák szoktak lenni:

    • Feltűnéskeresés
    • Unalom és kedvetlenség
    • Félelmek
    • Veszekedés
    • Feledékenység
    • Káromkodás
    • Az együttműködés hiánya
    • Hazudozás
    • Nyaggatás
    • Önzés
    • Szexuális kíváncsiság
    • Visszabeszélés

Az egyes helyzetek kezelése Kevin Leman szerint a szeretetteljes fegyelmezés módszerének segítségével lehetséges. Nagyon hasznosnak és gyakorlatiasnak tartom ezt a részt. Érdemes elolvasni!

 

A következőkben a hatalmi játszmákról és a kemény szeretetről lesz szó! Tarts velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy neked mi a véleményed a helyes lelkiismeret kifejlődéséről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Nevelj az életre! Hetedik és Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?