Péntekre boldog család – Kedd – Időbeosztás, prioritások

Ma nagyon divatos dolog a csapatépítés. Munkáltatók komoly összegeket fizetnek azért, hogy a dolgozók csapatépítő programokon, előadásokon és játékokon vegyenek részt. De miért csak a munka világában alkalmazzuk ezt a módszer? Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvében családi csapatépítésre hív bennünket. Hiszen ahhoz, hogy gördülékenyen menjenek a dologok otthon, jól kell tudni együttműködni, közösen dolgozni és gazdálkodni a pénzzel és az idővel. Erről lesz most szó. Legutóbb a helyes kommunikációt volt a téma, a linkre kattintva érheted el. 

Kedd – Időbeosztás, prioritások, anyagiak

 

Ötösfogat

Kevin Leman könyvében ötösfogatnak hívja azt az öt területet, amikkel szerinte mindenképpen foglalkozni kell, ha péntekre boldog családi életet szeretnénk:

    • idő
    • prioritások
    • elfoglaltságok
    • munka
    • anyagiak

Nekem nagyon tetszett ez a fejezet. Úgy gondolom, hogy komoly önvizsgálatra van szükség ahhoz, hogy őszintén tudjunk válaszolni az egyes témakörök által felvetett kérdésekre.

Idő

„Mindannyian nap mint nap döntést hozunk arról, hogy minek szenteljük az időnket.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Az idő múlása adott. Az idő nem vár senkire. A gyerekek hamarább felnőnek, mint gondolnánk. Ezért Kevin Leman arra hív bennünket könyvében, hogy jól gazdálkodjunk az időnkkel. Szerinte akkor lehet boldog a családi életünk, ha jelen vagyunk egymás életében.

Érdemes megkeresi a könyvben ezt a részt és beszélgetni párunkkal az olvasottakról!

Prioritások

„Elárulok egy titkot: ha a gyerekei és a társa választhatnának valakit, akivel szívesen együtt töltenék az időt, Ön lenne az a valaki. Bizony Ön az, aki a legtöbbet jelenti számukra.” /Kevin Leman!

A családon belül jól működő kötődés kialakításához fontos, hogy jól átgondoljuk és kielemezzük az életünkben a fontossági sorrendet. Kevin Leman szerint az mutatja meg leginkább, hogy milyen emberek vagyunk, hogy mik a prioritásaink.

Úgy gondolom, hogy hasznos lehet elmélázni azon, hogy mi számunkra a legfontosabb!

Elfoglaltságok

Az állandó mókuskerék érzése mindannyiunk életét veszélyezteti. Hiszen olyan felgyorsult és pörgős világban élünk, hogy napi harminchat óra sem lenne elég ahhoz, hogy minden beleférjen, amit szeretnénk.

Kevin Leman szerint túl sok programot, különórát és egyéb elfoglaltságot iktatunk be a saját és gyermekünk életébe. A szerző arra biztat bennünket, hogy az előző kettő terület segítségével mérlegeljünk és szortírozzunk a tevékenységek között azért, hogy péntekre boldog család lehessünk.

Munka és anyagiak

„Fontos, hogy megkeressék a kenyérrevalót. De lesznek olyan sarkalatos fordulópontok, amikor választaniuk kell. … A gyerekeinek nem a legújabb és legszuperebb holmikra van szükségük. Hanem Önre.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A Péntekre boldog család című könyvben Kevin Leman nem akar turkálni senkinek sem a pénztárcájában és nem szeretne ítélkezni senki felett. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyagi javak sokkal kevesebbet érnek, mint a jó kapcsolat, a minőségi idő.

Azt gondolom, hogy célszerű lehet ez a témán is elgondolkodni.

 

Összefoglalásképpen:

„A tetteink hangosan beszélnek. Történetesen nem egyszerűen csak beszélnek, de túlharsogják a szavainkat. Az időhöz, a prioritásokhoz, az elfoglaltságokhoz, a munkához és az anyagiakhoz való hozzáállása nagy hatással van arra, hogy gyermekei hogyan tekintenek ezekre a területekre most és felnőtt éveikben.” /Kevin Leman/

 

A következő részben a gyereknevelésről, és a fegyelmezésről írok majd Nektek! Tartsatok velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a Leman-féle ötösfogatról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre boldog család Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?