Pozitív fegyelmezés – A megoldásra koncentrálás

A Pozitív fegyelmezés című könyv egy gyakorlati kézikönyv, amely segítséget nyújt a szülőknek, hogy a fegyelmezési kérdések ne hatalmi harcokról szóljanak. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg Jane Nelsen filozófiáját. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A pozitív fegyelmezés egyik alapelve, hogy ne a büntetéssel érjük el, hogy a gyermek helyes viselkedjen. Akkor hogyan? Erre a kérdésre keresi a választ a szerzőnő a könyvében. Az egyik fontos módszer az, hogy a probléma megoldására koncentráljunk és ebbe a folyamatba a gyereket is belevonjuk. 

Összpontosítsunk a megoldásra!

 

Mi a probléma? Mi a megoldás?

Jane Nelsen szerint ahhoz, hogy a megoldásra tudjunk koncentrálni, egy másik szemszögből kell megvizsgálni a problémát. Vagyis az alapkérdés nem az, hogy mi legyen a probléma következménye. Hanem hogy mi a probléma és arra mi a megoldás.

„A hangsúly itt azon van, hogyan segítsünk valakinek a problémája megoldásában, ahelyett hogy kikapna a probléma miatt.” /Jane Nelsen/

Az írónő szerint, ha megkérdezzünk egy gyereket, hogy szerinte mi a megoldás az adott konfliktusra, akkor meglepődhetünk, hogy a gyerekek milyen kreatívak tudnak lenni, ha lehetőséget adnak nekik. Megéri kipróbálni és használni a problémamegoldási készségeiket.

„Ha a megoldásra koncentrálunk, egészen más lesz a légkör otthon.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

Mi a cél?

A megoldásra való összpontosításnál az a cél, hogy a gyerek megtanulja, hogy ne azért ne tegyen meg valamit, mert valaki azt mondta neki. Hanem mert megkérték rá, és maga dönt úgy, hogy jobban viselkedik.

„A gyerek sokkal inkább úgy érzi, hogy tiszteletben tartják, s ezért nagyobb a felelősségtudata is, ha maga választhatja ki a megoldást, mint ha valaki más mondja meg neki, melyiket kell választania.” /Jane Nelsen/

Eléggé eszményinek tűnik ez a felfogás. Az írónő szerint viszont működik. Ha az általa képviselt szemlélet módot alkalmazzuk gyermekünknél, akkor ezzel olyan technikát adunk a kezébe, amit később is kamatoztathat. Ő is megtanul a büntetés helyett a megoldásra koncentrálni.

kép: Pixabay

Megoldásra összpontosítás

Az eddig leírt érvek magukért beszélnek. De hogyan is kell ezt megvalósítani a gyakorlatban? A Pozitív fegyelmezés című könyvben több életpéldával és tanáccsal is találkozhatunk, ami segíthet nekünk elindulni a megfelelő irányba.

A megoldásra való koncentrálás négy jellemzője: Összefüggés, Tisztelet, Arányosság, Hasznosság. Ha a kitalált megoldási javaslat nem felel meg valamelyik kitételnek, akkor újra kell gondolunk, hogy mit teszünk. Fájdalmas megoldás helyett hasznos megoldásra törekedjünk. Ennek a módszernek a hosszú távú hatásai: „a kölcsönös tisztelet, felelősségtudta, rátermettség, találékonyság és problémamegoldó készség.” /Jane Nelsen/

 

A következőkben a hatékony bátorítás témája következik. Tarts velem és megmutatom Neked Jane Nelsen tanácsait a gyermek önértékelésének fejlesztésére!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?