Pozitív fegyelmezés – Összefoglalás

Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A pozitív fegyelmezés sok elvét megismertük már. A könyv utolsó fejezete az eddig megfogalmazott eszközkészletről szól. Összefoglalásként bemutatott egy pár életből vett példát, amikor a pozitív fegyelmezés eszközeivel oldották meg a problémát. 

Az eszközkészlet összeáll

 

Különféle módszerek

„A könyvünkben megfogalmazott elvek egy maroknyi alapfogalom és felnőtt hozzáállás megértését és alkalmazását igénylik. Ezekből remek eszközkészletet állíthatunk össze, hogy a gyerekeknek megtanítsunk számos olyan készséget, amelynek nagy hasznát veszik az életük során.” /Jane Nelsen/

Ebben a fejezetben bemutatott különféle módszerek olyan nehézségek megoldására próbál kiutat találni, amik nagy eséllyel minden háztartásban előfordul, ahol gyerekek vannak. A megoldási javaslatok több eszköz együttes alkalmazásáról szólnak.

„Minél több eszköz található a szülő eszköztárában, annál hatékonyabban tud fellépni.” /Jane Nelsen/

Ilyen élethelyzetek például a reggeli veszekedések, az időbeosztás körüli mizériák, a fektetési körüli viták, az étkezésekkel kapcsolatos konfliktusok és gyerekek harcai egymás között. Ezenkívül még jó pár neveléssel kapcsolatos tanácsot találhat ebben a fejezetben az olvasó.

„A siker titka a megfelelő hozzáállás, szándék és stílus.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

Három emlékeztető – Szeretet és öröm az otthonban

„Sokszor úgy viselkedünk, mintha elfelejtettük volna, hogy a gyerekekkel való együttélésben és munkában a legfontosabb a szeretet és az öröm.” /Jane Nelsen/

Az írónő három dologra szeretné emlékeztetni a szülőket, hogy a harmónia, a szeretet és a tisztelet megmaradjon.

     1. Nem az a fontos, hogy mit teszünk, hanem az, hogy hogyan
     2. A hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük
     3. Néha ugyanazt többször is meg kell tanulnunk

„Számos módszert mutattunk be ebben a könyvben. De ha pusztán technikáknak tekintjük őket, akkor nem fognak beválni. … Ha a módszereket pozitív hozzáállással ötvözzük, akkor a szeretet, a kölcsönös tisztelet, az együttműködés és az öröm légköre veszi körül a gyerekeket.” /Jane Nelsen/

 

Ezzel befejeztük Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvét, amely egy gyakorlati kézikönyv a szülőknek. A következőkben Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek szóló könyve következik, ami a korábban már bemutatott Adele Faber & Elaine Mazlish két könyvének legújabb része.

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?