Szülők feltétel nélkül – A feltétlen szeretetre épülő nevelés elvei

Haladunk tovább Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvvel. Eddig sokat olvashattunk arról, hogy mit kellen elkerülnünk. Végre elérkeztünk oda, ahol a szemlélet formáló tanácsokat olvashatjuk a szerzőtől. Tizenhárom gyereknevelési elvről lesz most szó, amik mind a feltétlen szeretetről tanúskodnak. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

A feltétlen szeretetre épülő nevelés elvei

 

Nincsenek univerzális megoldások

„A gyereknevelés nem olyan, mint a házimozi-rendszer összeszerelése vagy egy rakott krumpli elkészítése – azokban az esetekben valóban akkor járunk jobban, ha betűről betűre betartjuk a szakember útmutatásait. Nincs azonban olyan előírás, amely minden család életében és a végtelen számú felmerülő helyzetben jól használható lenne.” /Alfie Kohn/

A szerző szeretné, ha nem kergetnénk hiú ábrándokat, csodaszer nem létezik. Nincsenek minden megoldó technikák a gyereknevelésben. Viszont lehetnek olyan útjelző táblák és iránymutatások, amik segíthetnek nekünk eligazodni és amikre támaszkodhatunk, ha elakadnánk.

kép: Pixabay

 

„Lefektetek néhány alapelvet, megmutatom, hogyan lehet tovább gondolkodni a gyereknevelésről. … Azt az olvasónak kell eldöntenie, érdemesnek találja-e az itt leírt gondolatokat, és ha igen, hogyan tudná ezeket alkalmazni a saját gyerekénél.” /Alfie Kohn/

Tizenhárom irányelv

    1. Tartsunk önvizsgálatot!
    2. Vizsgáljuk felül a kéréseinket!
    3. A hosszú távú célokat tartsuk szem előtt!
    4. A kapcsolatunk legyen a legfontosabb!
    5. A látásmódunkat is változtassuk meg, ne csak a viselkedésünket!
    6. Tiszteljük a gyereket!
    7. Legyünk hitelesek!
    8. Beszéljünk kevesebbet, kérdezzünk többet!
    9. Legyünk tekintettel a gyerek életkorára!
    10. Mindig az adott körülmények között elképzelhető legpozitívabb indítékot feltételezzük a gyerekről!
    11. Ne tiltsunk feleslegesen!
    12. Legyünk rugalmasak!
    13. Ne rohanjunk!

Szép lista! Azt gondolom, hogy talán nincsenek akkora meglepetések ebben a felsorolásban. Viszont a megvalósításuk már kemény dió. Főleg egy felfokozott szituációban.

A Szülők feltétel nélkül című könyvben Alfie Kohn mind a tizenhárom ponton végigmegy és leírja nekünk meglátásait és tanácsait az adott irányelvvel kapcsolatosan. Nagyon hasznos olvasmány. Érdemes lassan és kellő önvizsgálattal olvasni. Nekem nagyon tetszett. Azt tanácsolom, hogy ne tartsuk magunkban az olvasottak, kifizetődő lehet ezekről beszélgetni párunkkal is.

„A régi módszereket azonban csak akkor tudjuk lecserélni, ha céljaink is megváltoznak. Ne az legyen a legfontosabb kérdésünk, hogyan tudjuk rávenni a gyereket arra, hogy azt tegye, amit mondunk neki, hanem az, mire van szüksége a gyerekünknek, és ezt az igényt hogyan tudnánk kielégíteni.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

A feltétlen szeretet lesz a következő téma, amivel foglalkozni fogunk. Tartsatok velem, hogy bemutathassam Nektek Alfie Kohn gondolatait arról, hogy a feltétlen szeretet valóban elérhető-e!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a tizenhárom irányelvről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?