Szülők feltétel nélkül – A fenyítés ártalmai

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvét. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Rám nagy hatással voltak a szerző bölcs meglátásai. Érdekes és elgondolkodtató kérdésekre adott válaszokat eddig. De a sornak még nincs vége, a fenyítés ártalmas következményeiről lesz most szó. 

A fenyítés ártalmai

 

Ha a büntetés olyan hatékony, akkor miért kell újra és újra ehhez folyamodni?

Újabb kemény részhez értünk a könyvben. A testi fenyítéssel kapcsolatosan rengeteg kutatás született már, számtalan adat van arról, hogy az elfenekelés, a felpofozás és fizikai fájdalom okozásának minden módja káros, emeli ki a szerző.

„A kutatások alátámasztják a veréssel szembeni zéró tolerancia elvét, hiszen a testi fenyítés felesleges, nem hatékony és potenciálisan nagyon kártékony.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Kellemetlen élmény átélése

A Szülők feltétel nélkül című könyvben arról olvashatunk, hogy a probléma az, hogy kellemetlen élmény átélésére kényszerítjük a gyermeket. A kellemetlen élménybe sok minden beletartozik. Nemcsak fizikai, hanem érzelmi szenvedések is. Az egész témakörben a probléma az ördögi kör kialakulásával van, emeli ki a szerző.

„Azt feltételezzük, hogy nincs más lehetőségünk, kénytelenek vagyunk újra büntetni – esetleg még szigorúbban. … És minél inkább kudarcot vall ez a stratégia, annál inkább azt feltételezzük, hogy ebben a gyerek a hibás, nem maga a stratégia.” /Alfie Kohn/

Miért nem eredményes a büntetés?

Alfie Kohn könyvében több pontban összefoglalva összegyűjtötte számunkra, hogy miért nem érdemes használni a büntetést gyereknevelési elvként. Igazán meggyőző érveket sorakoztat fel.

Ha érdekel Benneteket, akkor a Szülők feltétel nélkül című könyv Negyedik fejezetében részletesebben is olvashattok erről.

kép: Pixabay

 

Most már elég sok gyereknevelési elvről megtudhattuk, hogy kerülni kellene, legalább is Alfie Kohn szerint. Felmerül a kérdés, hogy akkor nem maradunk-e eszközök nélkül. A szerző szeretne megnyugtat bennünket, hogy csak akkor fog működni a pozitív elvek elsajátítása, ha ezeket „kikukázzuk”.

„Úgy tűnik, hogy ha optimális eredményekre vágyunk, akkor kénytelenek leszünk lemondani bizonyos módszerekről, nem lehet mindent az eszköztárunkban tartani, végszükség esetére. Ki kell dobálni a rosszakat, a büntetést és a jutalmazást, hogy a jó módszerek működni tudjanak.” /Alfie Kohn/

 

A következőkben a sikerkényszerről lesz szó! Tarts velem és megosztom Veled Alfie Kohn gondolatait az iskolai és egyéb területeken elért teljesítményekkel kapcsolatos túlzott elvárások problémakörével!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?