A szemnek láthatatlan – A szülői eszköztár bővítése

Haladunk tovább Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvvel. A korábbi írásokat itt találod. A gyakorlatban legjobban alkalmazható fejezet következik a könyvben. Deliága Éva szerint majdnem mindegy, hogy melyik pozitív módszert választjuk a lényeg az, hogy mindig a szeretetkapcsolatot tartsuk a legfontosabbnak.

A szülői eszköztár bővítése

Elérhető módszerek

A szemnek láthatatlan című könyv második leghosszabb, kicsit több mint ötven oldalas fejezetéhez érkeztünk. Nekem ez az egyik kedvencem, mert igazán hasznos és nagy szeretettel összerakott eszköztárról van szó. Érdemes elolvasni!

„Rossz megoldások – kiabálás, fenyítés, büntetés, fenyegetőzés, agresszió – könnyen felszínre kerülnek, ám ép ezek ellen küzdenek a szülők. Nem így akarják. Hatni szeretnének gyermekükre, de nem ezekkel a módszerekkel, nem ilyen áron. Szeretetteli kapcsolat mentén, békés légkörben képzelik el a problémák rendezését.” /Deliága Éva/

A szerző összegyűjtött nekünk több olyan alapelvet, amin szerinte érdemes elgondolkodni és magunkévá tenni, ahhoz, hogy erőszakmentesebben tudjunk kommunikálni gyermekünkkel és nevelni őt. Ezek közül a módszerek közül vannak univerzálisan alkalmazhatóak és helyzetfüggő eszközök is. Deliága Éva külön kiemeli számunkra, hogy nagyon fontos elemük ezek a módszerezknek a megfelelő tekintély megléte és/vagy helyreállítása, ha esetleg nem lenne rendben.

„A szülői eszköztár bővítésének a bizalmi szülő-gyerek kapcsolatra és a szülő-gyerek hierarchia meglétére kell épülnie. … Az ajánlott módszerek szeretetteli, egymást tisztelő emberi közegben működnek jól, önmagukban nem jelentenek varázsszert.” /Deliága Éva/

kép: Pixabay

 

Ártalmas módszerek

A sok pozitív és megerősítő tanács mellett Deliága Éva felsorolja számunkra azokat az módszereket is, amiket érdemes elkerülni, mert ártalmasak a szülő-gyerek kapcsolatra.

Például:

    • címkézés
    • szeretetmegvonás
    • megszégyenítés
    • fenyegetés, ijesztgetés

 

 

Nagyon hasznos tartom ezt a fejezetet. Hamar kiderülhet számunkra, hogy Deliága Évának hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Azt gondolom, hogy sokat tanulhatunk tőle és arra is rájöhetünk, hogy egy pszichológus legtöbbször abban segíthet, hogy kívülről és objektívan tudja megvizsgálni a család állapotát és a családban zajló folyamatokat.

„Ahány család, ahány szülő, ahány gyerek, annyiféle helyzet, és legalább ilyen sokfélék a megoldások is. Egy szakember épp abban tud segíteni, hogy az elérhető módszerek közül melyiket érdemes kipróbálniuk, hogyan ültessék azt a gyakorlatba és miként szabják saját igényeikhez.” /Deliága Éva/

 

Az utolsó fejezetek következnek a könyvben. Rövid fejezetekről van szó, ahol a harmonikus együttéléshez és a gyerek szemszögével való gondolkodáshoz kaphatunk tanácsokat a szerzőtől! Tarts velem!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy milyen gondolatok fogalmazódtak meg Benned olvasás közben!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?