Deliága Éva: A szemnek láthatatlan

Kép: Nyitott Akadémia

 

Kulcslyuk Kiadó, 2020

318 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Nyitott Akademia – A szemnek láthatatlan

 

A könyv a Nyitott Akadémia honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Mi állhat a gyerek viselkedése, tünete hátterében?

 

Fülszöveg

Gyermekpszichológusként jellemző élményem, hogy elbizonytalanodott, bűntudattal küzdő szülők keresnek fel. Valamit tapasztalnak gyermeküknél, de nem tudják, hogy az adott viselkedés/tünet bajt jelez-e, és azt sem, hogy ők szülőként jól kezelik-e a felmerülő helyzeteket, vagy mit kellene inkább tenniük. Ilyenkor még nem sejtik, hogy a legtöbben átlagos jelenségekről, életkori sajátosságokról számolnak be, és elfogadható vagy annál jobb szülői magatartásról, működésmódról. Nem is gondolják, hány ezer másik család küzd azonos nehézségekkel – és hasonló kétségekkel, szorongásokkal, lelkiismeret furdalással.

Ezt a könyvet két fő céllal írtam. Egyrészt szeretném enyhíteni a szülői szorongást és bűntudatot, hogy édesanyaként, édesapaként jobban érezhessék magukat a bőrükben, és energiáikat a felesleges tépelődés helyett inkább a hatékony megoldások keresésére fordíthassák. Másrészt szempontokat kínálok ahhoz, hogy fel tudják ismerni, mikor van dolguk természetes életkori vagy alkati jelenséggel, és mikor állnak szemben komolyabb, szülői vagy szakemberi beavatkozást igénylő problémával. Szót ejtek azokról a helyzetekről is, amikor a mélyben, a gyermeki viselkedés hátterében valami egészen másról van szó, mint ami a felszínen látszik. A főbb elakadásokat kisgyerekkortól egészen kamaszkorig veszem sorra, az egyes témákat számos esetleírással illusztrálva praxisom tapasztalataiból.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Deliága Éva tanácsadó szakpszichológus és gyermekterapeuta. A szemnek láthatatlan című könyve a negyedik írása, amivel foglalkozunk az Anyacipő blogon:

Deliága Éva – kép: Facebook

 

A Mit kezdjünk…? kérdéssel kezdődő könyvek után most egy terjedelmesebb, de közben többszempontból ugyanannyira gyakorlatias könyvet szeretnék bemutatni Nektek. A szemnek láthatatlan című könyvből is gyorsan kiderül, hogy a szerző érti a dolgát, rengeteg tapasztalata van és tudja, hogy milyen problémákkal küzdenek a magyar családok.

„Ebben a könyvben kiegyensúlyozott, magabiztos, bűntudatmentes szülői működés elősegítéséért foglaltam össze több mint tizenöt éves praxisomban szerzett tapasztalataimat.” /Deliága Éva/

Találó cím

Talán senkinek sem kell bemutatni, hogy a fenti idézet és a most tárgyalt könyv címe A kis herceg című könyv leghíresebb mondataiból származik.

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” /Antione de Saint-Exupéry/

Azt gondolom, hogy ez rendkívül jó cím, hiszen a gyermekünkben zajló folyamatok legtöbbször tényleg láthatatlanok. A gyereknevelés egyik talán legnehezebb része, hogy a csemete még nem igazán tudja megfelelően kifejezni magát, nem tudja szavakkal leírni, hogy mi a baja és mi nem tetszik neki, vagy mit is szeretne igazán. Nekünk, felnőtteknek kellene leleményesnek, frappánsnak és figyelmesnek lennünk, hogy észrevegyük a sokszor láthatatlan, apró jeleket.

Deliága Éva több éves pszichológusként szerzett tapasztalatát szeretné megosztani velünk könyvében, hogy a jobban láthassuk, érzékelhessük, felismerhessük a gyermekünkben zajló folyamatokat. Egy könyv nem helyettesítheti az általa nyújtott egyéni tanácsadást, viszont támaszt és támogatást adhat ahhoz, hogy szülőként magabiztosabbak és felkészültebbek legyünk a gyereknevelés során.

„A cél … az, hogy szülői szerepében megerősödve, magabiztosabban tudjon szeretni, jó példát és biztonságot adni gyermekének. Ne hagyja, hogy szorongás, lelkiismeret-furdalás kösse le energiáit! Nincs egyedül, sok szülő küzd hasonló nehézségekkel, mint Ön. Az Ön kezében a döntés, hogy jó irányba változzanak a dolgok.” /Deliága Éva/

Normális vagy komolyabb probléma?

Szülőként többször elbizonytalanodhatunk abban, hogy gyermekünk viselkedése normális életkori sajátosság vagy olyan probléma, amivel érdemes szakember segítségét kérni.

„Az a benyomásom ugyanis, hogy a szülők gyakran egyedül érzik magukat a problémáikkal, és sok helyzetben nem rendelkeznek elégséges információval, viszonyításai alappal, hogy megítéljék: természetes, normális jelenséggel állnak-e éppen szemben, vagy olyan tünetekkel, amelyek valamilyen komolyabb problémára utalnak.” /Deliága Éva/

A szerző könyvében igyekszik minél körültekintőbben leírni számunkra azokat az információkat, szituációkat, amik segítségével már könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mi tartozik a normális kategóriába és mi az, amivel érdemes mélyebben foglalkozni. Mindezt úgy, hogy közben megosztja velünk azokat a háttérben zajló folyamatokat is, amikre talán nem gondoltunk korábban, amik tényleg a szemnek láthatatlan módon történnek.

„Ezt a könyvet afféle gyakorlatias útmutatónak szánom azokra a helyzetekre, amikor a szülő elbizonytalanodik, hogy vajon az egészséges fejlődés keretei közé illő gyermeki viselkedéssel van-e dolga, vagy olyan problémával, ami már valamiféle beavatkozást tenne szükségessé, esetleg orvos vagy gyermekpszichológus bevonását igényelné.” /Deliága Éva/

Pszichológusnál

Nem tudom, hogy amikor ezeket a sorokat olvasod, akkor jártál-e már valaha pszichológusnál terápián. Én voltam már többször is. Voltam már a gyermekkel kapcsolatos kérdésekkel is, illetve önismereti, saját lelkifejlődésem céljából is.

Azt tapasztalom, hogy a mai magyar társadalomban kezd egyre inkább elfogadottabbá válni az, hogy ha valaki pszichológusi segítséget kér. Kezd átalakulni az a szemlélet, hogy csak a „gyogyósok” vagy a komoly lelkisérültek járnak pszichológushoz. Ennek ellenére azt is tapasztalom, hogy sokan nem tudják, hogy mit zajlik egy-egy ilyen terápiás alkalmon. Én sem tudtam mielőtt el nem vittem volna a gyermekemet ilyenre, vagy én magam meg nem tapasztalom.

A szemnek láthatatlan című könyvben Deliága Éva lerántja a leplet a misztikusnak gondolt pszichológusi gyakorlatról. Általánosságban és ehhez mérten részletesen leírja számunkra, hogy hogyan zajlik egy terápiás foglalkozás, hogyan dolgozik egy pszichológus és hogyan kezd el egy családdal foglalkozni. Mindezt úgy, hogy közben több valóéletben megtörtént szituációt, terápiáshelyzetet is megoszt velünk részletesen, dőlt betűvel kiemelve.

„Munkám során jellemző élménye, hogy bűntudattal terhelt szülők keresnek fel, akik úgy érzik, hogy tehetetlenek, elakadtak, valamit talán el is rontottak, és fogalmuk sincs, hogyan csinálhatnák jobban. Ők ezen a ponton még nem tudják, amit én tudok: hogy a legtöbben átlagos élethelyzetekről, életkori sajátosságokról számolnak be, és teljesen elfogadható, „elég jó” szülői magatartásról, működésmódról. Nem sejtik, hogy hány száz vagy ezer másik család szembesül nagyon hasonló, hétköznapi nehézségekkel az azonos korú és fejlettségi szintű gyermekeinél.” /Deliága Éva/

Azt gondolom, hogy a gyermekpszichológusi munka részletesebb leírása egy elképesztően hasznos információ és valóban segítséget nyújthat ahhoz, hogy lássuk miben segíthet egy szakember. A szemnek láthatatlan című könyvből kiderülhet számunkra, hogy mások milyen problémákkal fordulnak pszichológushoz. Ezeknek az információknak a bírtokában talán már nekünk is lesz bátorságunk segítséget kérni, ha szükséges.

„Szakemberként a komplex, rendszerszemléletű megközelítés híve vagyok, ami azt jelenti, hogy a gyermekpszichológiai foglalkozás nálam az egész családról és az azon belüli kapcsolatrendszerről szól. Egy gyermek tünetét ugyanis nem lehet a családi összefüggésrendszer nélkül helyesen értelmezni. Egy gyermeket nem lehet a családi környezetéből kiragadva megérteni és „megszerelni”, hiszen a gyermek tünete sokszor a felborult családi egyensúlyt jelzi.” /Deliága Éva/

Ajánlás

Mindenkinek nagy szeretettel tudom ajánlani Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvet. Elsősorban azért, mert sokat segíthet nekünk a bennünk lévő bűntudat és bizonytalanság oldásában. Hiszen az nem elvárható, hogy egy szülőtől, hogy mindig tudja a válaszokat és mindig helyesen reagáljon minden helyzetben. A szerző szerint a következő szülői iránytű vezéreljen bennünket:

„A kiegyensúlyozott, „elég jó” szülő nem tökéletes, de jellemző rá, hogy jó szándékát, gondoskodását, figyelmét, jelenlétét, feltétel nélküli szeretetét adja gyerekének, törekszik arra, hogy jobban értse őt, és időt-energiát szán önmaga jobb megismerésére is.” /Deliága Éva/

Fontos kiemelni, hogy a szülővé válás útja óriási önismereti utazás, aminek a során a saját magunkon tett megfigyelésekből tanulhatunk és felfedezhetjük gyermekünk még kiforratlan lelki folyamatait.

A szemnek láthatatlan folyamatok nemcsak szülőként okozhatnak nehézséget. Legtöbbször felnőttként sem egyszerű megfogalmazni a bennünk zajló folyamatokat és érzelmeket. Sok önismereti gyakorlat kell ahhoz, hogy megértsük magunkat és érthetően el tudjuk mondani a körülöttünk lévőknek, hogy mi bánt bennünket, mit szeretnénk igazán és mi az, ami fájdalmat okoz nekünk.

Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor könnyebben megérthetjük azt, hogy gyermekünk jelzései még ennél is kezdetlegesebbek, komoly dekódolási képesség kell hozzá. Közben pedig ott van a fejünkben az a gondolat is, hogy a kisgyermek korban szerzett tapasztalatok, lelki folyamatok gyermekünk egész életére kihathatnak. Fel van tehát adva a lecke és a szorongást keltő mindennapok is garantáltak lehetnek.

„A bűntudat valamilyen mértékben minden szülő életében jelen van. A szülőséggel együtt jár az érzés, hogy ott és akkor nem tudta olyan jól csinálni, ahogyan szerette volna. A kérdés inkább az, hogy ez a lelkiismerete-furdalás letaglózza, és abban erősíti meg, hogy rossz szülő, vagy változásra ösztönzi. Ne legyen túl kritikus önmagával!” /Deliága Éva/

Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvében számtalan gyakorlati tanáccsal, biztató gondolattal és hasznos információval lát el bennünket, hogy jobb legyen a helyzetfelismerő képességünk, hogy könnyebben megoldhassuk a hétköznapokban felmerülő problémákat és oldódhasson bennünk a gyerekneveléssel kapcsolatos feszültség. Természetesen nincs minden válasz benne a könyvben, főleg nem egy konkrét család kérdéseire, viszont Deliága Éva biztat bennünket, hogy tudatossággal, kreativitással és önbizalommal tudunk „elég jó” szülővé válni.

„Nekem nem az a dolgom, hogy a szülőt hibáztassam, hanem hogy vele együtt gondolkodva, közösen találjuk meg az elakadás okát, majd konstruktív megoldást keressünk az adott problémára.” /Deliága Éva/

Személyes vélemény

A szülői lelkiismeretfurdalás egy igazán kritikus kérdés. Sajnos azt tapasztalom, hogy a mai szülők kompetencia problémákkal terheltek, ami többféle okra visszavezethető. Szerintem jó lenne ezen változtatni és Deliága Éva könyve minden szempontból gyógyító hatású lehet ezen a területen.

„Törekszik rá, hogy gyermekét jól ismerje? Igyekszik a legjobb képessége és tudása szerint szeretni őt? Képes bocsánatot kérni tőle, ha úgy érzi, megbántotta? Ha ezekre a kérdésekre igennel tud válaszolni, feloldozhatja magát a bűntudat alól. … A gyerekekben óriási a bizalom és a kapcsolódási vágy. Nap mint nap készek újat tanulni, formálhatóak. Tapasztalja meg szülőségét kiegyensúlyozottabban, kevesebb bűntudattal!” /Deliága Éva/

Sajnos nem tudunk mindig minden nap helyesen reagálni, türelmesek lenni. Viszont önbizalmat, kompetenciaérzést adhat az a tudat, hogy mi szeretjük és ismerjük a legjobban gyermekünket ezen a világon. Ha pedig elakadnánk, akkor vannak körülöttünk szakemberek, amik minket megerősítve segíteni tudnak nekünk ebben a sokszor nem könnyű feladatunkban.

Deliága Éva minden mondatában ebben erősített meg engem is és remélem titeket is meg fog érinteni a szerző nyugodt, bizakodó és szeretettel teli stílusa.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A jó szülő-gyerek kapcsolat alapja a feltétel nélküli szeretet. Ebben a bizalom légkörben nem olyan nagy baj, ha a szülő hibázik néha, mert a gyerek akkor is érzi, hogy anyja vagy apja szereti, ha elhangzik olykor egy hangos szó, vagy a szülő nem tud mindig türelmes és megértő lenni. A kapcsolat az, amely megtartja a gyermeket, és megóvja attól, hogy sérüljön, még akkor is, ha érik kisebb sérülések vagy néhány körülmény lehetne ideálisabb. Ha a szülő törekszik arra, hogy felismerje gyermeke érzelmi igényeit és szükségleteit, valamint hogy saját hibáit észrevegye, és azokon változtasson, akkor nyert ügye van.” /Deliága Éva/

 

A családról, mint rendszerről fogok Nektek legközelebb írni. Nagyon fontos téma ez ahhoz, hogy a gyermekünkben zajló lelki folyamatokat megértsük. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvről írt bejegyzések

A családi, mint rendszerSzülői önmarcangolások
Gyereknevelési kérdések, dilemmákA szülői eszköztár bővítése
Pszichológiai tünetek gyermekkorbanA gyerek szemszögéből