Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal?

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2017

107 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Nyitott Akademia – Mit kezdjünk az akaratossággal?

A könyv a kiadó honlapján, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Pszichológiai útmutató + Dacszelídítő mesék

 

Fülszöveg

A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény.

Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet.

Lovász Hajnalka finom humorral átszőtt, kalandos meséin keresztül pedig szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja. Lehetséges mintát kapunk néhány jellegzetes probléma kezelésére, amellyel sok szülő szembesül a mindennapok során. A pedagógus szerző nagy beleérzéssel és gyöngédséggel segíti a helyzetek empatikus megoldásában az olvasó felnőttet – és a mesék kis hallgatóját.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

A Nyitott Akadémia honlapján olvasható, hogy Deliága Éva gyermekpszichológusként praktizál, tanácsadást tart szülőknek, emellett weboldalán, blogján, valamint előadásokon, cikkekben gyermekpszichológiai kérdéseket elemez. Magánpraxisban fogadja klienseit.

Deliága Éva – kép: Facebook

 

Felkerestem Deliága Éva Facebook oldalát és blogját is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a szerző magánpraxisán kívül is igen aktívan munkálkodik és ott segít, ahol tud a szülőknek.

A könyvsorozatról

Jelenleg négy könyvet lehet kapni, aminek Deliága Éva a szerzője vagy társszerzője. Ezekkel fogunk foglalkozni a következő hónapokban az Anyacipő blogon:

Az utolsó kettő fordított sorrendben jelent meg, mint ahogy itt látjátok, de úgy döntöttem, hogy a hasonló tartalom miatt inkább a Lovász-Hajnalkával közösen írt könyvekkel fogom kezdeni a bemutatásokat.

Mit kezdjünk a … ?

Először szeretném leírni Nektek azt, amit a Mit kezdjünk a … ? című könyvekről általánosságban tudni lehet.

Ezek a könyvek két nagy részből állnak. Először a szülőknek szóló résszel találkozhatunk, amiben röviden és érhetően összefoglalta számunkra Deliága Éva a címben szereplő témakörrel, nevelési helyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, pszichológiai ismereteket. Ugyanitt megosztja velünk azokat a lépéseket és tanácsokat, amiket szerinte hatásosan lehet használni a korábban megfogalmazott problémakörrel kapcsolatosan.

Ezután pedig gyerekeknek szóló mesék következnek, amiket Lovász Hajnalka írt. Ezek a mesék a könyvben korábban megírt módszerek és tanácsok „gyakorlati alkalmazását” mutatják be. A mesék hősei nagyon édesek és a történetek valóban hasonlítanak a mindennapokban gyakran tapasztalt szituációkhoz.

„Lovász Hajnalka által írt mesék pedig a szülőknek felvázolt módszereket csomagolják humoros, kalandos állattörténetekbe.” /Deliága Éva/

Nagyon hasznosnak tartom, hogy a könyv első részében olvasható eszközök mellett szerepelnek kis ikonok, amik segítségével könnyen tudjuk azonosítani, hogy az adott tanácsról melyik sorszámú mesében olvashatunk.

„Így lett ez a kiadvány kettő az egyben: felnőtteknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai, nevelési útmutató és kreatív segítő mesegyűjtemény egyben.” /Deliága Éva és Lovász Hajnalka/

Mindhárom Mit kezdjünk a …? könyv kisalakú és rövid, amiknek kétharmada általában már a mesékről szóló rész. Ezért ezekről a könyvekről nem fog külön bejegyzés készülni az ilyen fajta ajánlókon kívül. Igyekszem itt kellő alapossággal és idézetekkel felvázolni Nektek, hogy mire számíthattok velük kapcsolatosan. Remélem ezek alapján el tudjátok majd dönteni, hogy valóban Nektek szólnak-e a szerzőpáros könyvei.

Elhúzódó dackorszak

Deliága Éva arról ír nekünk könyvében, hogy gyakran találkozik munkája során azzal, hogy a szülőknek meggyűlik a bajuk a mindennapos akaratossággal és ellenszegüléssel. Az a tapasztalata, hogy a boltokban kapható könyvek közül kevés foglalkozik ezzel a fontos nevelési szituációval.

„Így született meg ez a könyv, mellyel segítséget szeretnék nyújtani a szülőknek abban, hogy jól kezeljenek egy életkori sajátosságot: a dackorszak során megjelenő akaratosságot – és annak elhúzódó formáját is.” /Deliága Éva/

A szerző fontosnak tartja kiemelni, hogy a dacosság egy életkori sajátosság, ami fontos a gyermek fejlődése során. Viszont vannak ennek olyan formái, ami már túlzottnak tekinthető és elhúzódónak mondható.

„Ez a könyv olyan gyerekeknek és szüleiknek szól, akiknél elhúzódó dackorszakról lehet beszélni, ahol nem sikerült időben túllépni ezen a fejlődési szakaszon, és még a gyermek öt-hat éves korában is napi szintű probléma a dacos ellenállás, makacskodás, akaratosság.” /Deliága Éva/

Azt gondolom, hogy azok a szülők, akiknek felkeltette az érdeklődését a Mit kezdjünk az akaratossággal? cím, nekik ezt nem kell magyarázni és nem kell mérlegre állítani, hogy mennyire komoly helyzetről van szó.

„Olyan mindennapos jelenségről szól ez a gyakorlatias útmutató, amelyekkel minden kisgyereket nevelő szülő napi szinten szembesül. … Megannyi hétköznapi szituáció, melyek során a szülő konfrontálódik gyermekével, akaratuk egymásnak feszül.” /Deliága Éva/

Az írónő azt ígéri nekünk, hogy olyan eszköztárat mutat be számunkra könyvében, ami segítségével szülőként hatékonyabban tudjuk kezelni gyermekünk dacos és akaratos viselkedését.

Közben ne felejtsük el:

„A cél nem az, hogy akaratgyenge, döntésképtelen, gondolkodás nélkül mindig szót fogadó gyereket neveljen! A gyermeki akarat kibontakozása az énfejlődés hasznos és elengedhetetlen része. … A gyermek akaratát tehát nem megtörni vagy letörni kell, pusztán helyes mederbe terelni.” /Deliága Éva/

Ajánlás

Előfordulhat, hogy azt gondoljuk, hogy egy ilyen rövid könyv nem lehet komoly segítség számunkra, hiszen, ha ilyen egyszerű lenne megoldás a problémáinkra, akkor már megoldottuk volna.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem attól lesz egy könyv jó, ha hosszan ecseteli egy adott gyereknevelési témakörrel kapcsolatos tudnivalókat és tanácsokat.

Deliága Éva Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyve rövid, tömör, értékes és életszerű. Gyakorló szakemberként ő is tudja, hogy a szülőknek nem sok idejük van olvasni és sokszor elég támpontokat adni a szülőknek ahhoz, hogy a saját motivációjuk és megérzéseik alapján el tudjanak indulni a változás vagy változtatás útján.

„A szülői intuíciójára is szükség lesz, hogy ráérezzen, az adott szituáció melyik akaratosságot csökkentő vagy éppen megelőző módszert érdemes és lehetséges kipróbálni. Olyan eljárás, amely minden esetben ugyanolyan hatékonysággal bevethető, nem létezik. Jó hír azonban, hogy a fenti módszerek következetes, kitartó és kombinált alkalmazása segíthet abban, hogy gyermeke akaratos megnyilvánulásai csökkenjenek, és kezelhetőbbek legyenek az otthoni konfliktusok.” /Deliága Éva/

Ezek alapján olyan anyukáknak és apukáknak tudom ajánlani Deliága Éva Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyvet, akik elfáradtak és elvesztek már a sokféle módszer és megoldási javaslatok útvesztőjében. Szeretnék a gyermekükkel való konfliktusokat hatalmi játszák nélkül helyre rakni és a mindennapos makacskodásra megfelelő eszközrendszerrel reagálni.

Kiemelve, hogy ehhez az úthoz nem restek energiát befektetni, kreatívnak lenni és gondolkodni mielőtt cselekednek. Fontos, hogy megértsük, nem vagyunk egyedül. Rajtunk kívül számtalan család küzd hasonló problémákkal. A dackorszak senkinek sem egyszerű, de vannak módszerek, amik segíthetnek az akaratosságot csökkenteni.

Deliági Éva a pszichológiai háttér után nyolc módszert mutat be számunkra ezzel kapcsolatosan és négy plusz egy lépést, amivel megelőzhetjük a dacos viselkedést. Ne gondoljunk csodaszerekre, inkább egy átgondolt, letisztult alternatívákra a korábban alkalmazott és nem igazán működő eszközeinkre.

„Nehezen kezelhető szituációk esetén használhatja a szülő azt a módszert, amit éppen a legodaillőbbnek érez. Ne feledje, arany módszer nem létezik, különböző helyzetekben más-más megoldás lehet hatásos. Az empatikus szülői hozzáállás, a magyarázatadás, valamint a gyermek és a magunk érzelmeinek megfogalmazása mindegyik módszer alapja. Érdemes az eszközöket változatosan használni, és lehet keverni is az egyes technikákat.” /Deliága Éva/

Személyes vélemény

Minden alkalommal, amikor férjem látja, hogy egy új könyvet olvasok a bloghoz, megkérdezi, hogy „Na, és jó könyv?”. Mindig őszintén válaszolok neki, sőt ez a fajta értékítélet már olvasás közben is kialakul bennem, így amikor elérek a könyvajánló megírásához, már legtöbbször letisztult elképzelésem van arról, hogy mit fogok írni az adott könyvről.

Deliága Éva Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyvvel kapcsolatban azt gondolom, hogy jó sőt remek könyv, de részben más, mint azok, amikről eddig írtam. A férjemnek úgy fogalmaztam meg, attól függ a jóság fogalma, hogy milyen könyvet keresünk.

Ha olyan könyvet keresünk, ami hosszan és részletes érvekkel, kutatásokkal támasztja alá állításait, akkor nem ez a mi könyvünk. Viszont, ha olyan könyvet keresünk, ami gyorsan elolvasható és gyakorlatias, és a legfontosabb, hogy konkréten a mindennapi makacskodásban, gyermekkel való hatalmi harcainkban segít bennünket, akkor megtaláltuk a nekünk valót.

Deliága Éva könyve pontosan ezt adja nekünk. A mondanivaló lényege a szülői megérzés és intuíció felélesztése, úgy, hogy közben táblákat és iránymutatásokat helyez el számunkra a szerző az általunk megtett út mellé. Nem hagy magunkra, de nem is „szövegel” túl sokat. Hiszen úgy sem tud ott lenni velünk, felkészíteni minket minden konkrét szituációra. Ehelyett összefoglalja, bemutatja számunkra a legfontosabb lépéseket. Hisz abban, hogy így már el tudunk indulni és eredményesek lehetünk.

Tisztában van a nehezítő helyzetekkel és ezekre fel is hívja a figyelmünket, de bízik bennünk és erősíti bennünk a kompetencia érzését, hiszen meg tudjuk oldani.

„A helyzetfüggő megoldásokat arra alapoztam, hogy Ön jól ismeri a gyerekét, ezért szülői intuícióval rá fog érezni, hogy adott helyzetben melyiket érdemes kipróbálni. Gazdagítsa eszköztárát – higgye el, van jobb megoldás is, mint ezerszer rászólni a gyerekre vagy gyakran kiabálni vele.” /Deliága Éva/

 

Természetesen a tanácsokat nem írhatom le pontról pontra, hiszen olyan rövid könyvről van szó, de remélem így is át tudtam adni Nektek a könyv lényegét és a mondanivaló legfontosabb üzenetét.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A szülő szubjektív megélése akkor is érvényes, ha a környezet visszajelzései alapján nem számít nagyon akaratosnak a gyermek.” /Deliága Éva/

 

Ezzel befejeztük Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyvet. A következőkben szerzőpáros következő könyvével, Mit kezdjünk a szorongással? című írással megyünk tovább. Tarts velem továbbra is!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!