Kisgyerekes szülőknek – Együttműködés

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje … és Testvérek féltékenység nélkül című könyvet több mint harminc nyelvre fordították le. Világszerte ismert könyvekről van. Most a második generáció vette kezébe az úgy beszélés ügyét. Adele Faber lánya, Joanna Faber és Julie King közösen megírták a Kisgyerekes szülőknek szóló könyvet. Az érzelmek elfogadásával foglalkoztunk legutóbb. Hiszen a gyerekek akkor viselkednek jól, ha jól érzik magukat. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Ha már megalapoztuk a közös hangot a gyermekkel, akkor jöhetnek azok a technikák, amivel rávehetjük a csemetét, hogy megtegye, amit kérünk tőle. Erről lesz most szó! 

 

Az együttműködés elérésének eszközei

 

Hogyan éljük túl a napot?

Ha jobban belegondolunk, akkor egész nap csak kérünk, könyörgünk, utasítgatunk, fenyegetőzünk és parancsolgatunk. Sajnos ez a szülők sorsa, hiszen sok mindent meg kell csinálni egy nap, vagy éppen sok mindentől meg kell védeni a gyereket a saját érdekében. A gyerekek sorsa pedig az, hogy egész nap ezt hallgatják.

„Csak az a baj, hogy senki sem szereti, ha parancsolgatnak neki. … Nem szeretjük, ha utasítanak valamire. A közvetlen parancs közvetlen ellenállást vált ki.” /Joanna Faber/

A szerző felnőttekről szóló példákon keresztül próbálja meg érzékeltetni az olvasóval, hogy milyen érzéseket tud kiváltani belőlünk, ha valaki folyton csak parancsolgat nekünk. Nagyon szemléletes. Hamar beláthatjuk, hogy mi sem szeretjük a fenyegetőzést, a kis előadást, a szarkazmust, a becsmérlést és a vádaskodást.

kép: Pixabay

 

„Mit tehetünk tehát, ha együttműködésre szeretnénk bírni egy kicsi, logikátlan és rakoncátlan lényt, a kisgyereket? Ha nem mondhatjuk meg neki, mit tegyen, milyen eszközünk marad?” /Joanna Faber/

Az együttműködést segítő eszközök

    1. Legyünk játékosak!
    2. Ajánljunk fel választási lehetőséget!
    3. Legyen a gyereké a felelősség!
    4. Közöljünk információt!
    5. Mondjuk el egyetlen szóval (vagy mozdulattal)!
    6. Mondjuk el, mit látunk!
    7. Mondjuk el, mit érzünk!
    8. Írjunk üzenetet!
    9. Sértegetés nélkül intézkedjünk!

A korábbi Beszélj úgy … könyvekből ismerősök lehetnek ezeket a pontok. Az ott lévő együttműködést segítő eszközök most kiegészülnek egy kis játékossággal, kreativitással. Hiszen most egy kis bölcsődés vagy óvodás korú kisemberrel próbálunk dűlőre jutni.

Persze ezeknél a technikáknál is vannak olyan megjegyzések, amikre érdemes odafigyelni. Részletesebben a könyvben olvashatjátok el a kiegészítéseket!

A legszuperebb az egészben, hogy az itt felsorolt eszközökkel olyan tudást adhatunk a gyerekünk kezébe, amit később is használhat. Hiszen bármilyen társas interakcióban majd ő is be tudja vetni őket, illetve önbizalmat adunk neki, hogy a problémát őt maga is meg tudja oldani.

kép: Pixabay

Embert próbáló feladat

Joanna Faber szülőknek szóló tréningjére járó egyik anyuka így fakadt ki az óra végén:

„Olyan sok munka ez! Itt minden móka és kacagás! Választási lehetőségek, játékosság … Meddig lehet ezt folytatni? Hol van az a pont, amikor egyszerűen csak megmondom a gyerekemnek, hogy mi a dolga és ő meg is teszi!”

Az írónő elismeri, hogy ez egy komoly feladat és igen fárasztó. De arra biztatja a szülőket, hogy egyre könnyebb lesz. Ha most megalapozzák az érzelmek elfogadásával és a fenyegetőzés nélküli technikákkal a gyerek tiszteletét és bizalmát a szülő felé, akkor később már sokkal önállóbb lesz. Hiszen megtanulta, hogy neki is van beleszólása és a felelőssége az életében.

„Amikor pedig éppen nincs türelmünk vagy energiánk a legkiválóbb eszközök előrántásához, eleve jobb helyzetből indulunk, hiszen korábban sokszor kitettünk magunkért. Nagyon sokat nyerhetünk azon, ha erőt veszünk magunkon, és parancsok, lekenyerezés és fenyegetőzés nélkül érjük el a gyerekek együttműködését. … Az önszabályozás nem erővel, hanem gyakorlással alakul ki! /Joanna Faber/

Nagyon fontos készség az önszabályozás. Hiszen elengedhetetlen, hogy ne csak akkor tartsa be a gyerkőc a játékszabályokat, amikor mi is ott vagyunk.

 

A következő részben a büntetés helyett alkalmazható konfliktus feloldó technikákról írok majd Nektek! Tarts velem, hogy a büntetésnél békésebb és hatásosabb megoldásokat bemutathassam Neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a parancsolgatás és fenyegetőzés helyett használatható eszközökről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?