Játékos nevelés – Erős érzések és fegyelmezés

Haladunk tovább Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző alapfilozófiájával szép lassan megismerjük. Ebben a bejegyzésben arról írok Nektek, hogy mit kezdjünk az erős érzelmekkel, illetve hogy miben lesz más a fegyelmezés, ha alkalmazzuk a játékos gyereknevelés elveit. 

Fogadjuk el az erős érzéseket!

Gondoljuk újra a fegyelmezést!

 

Az érzelmek elfogadása

A Játékos nevelés című könyvből meg tudhatjuk, hogy a szerző arra hív Bennünket, hogy fogadjuk el az erős érzéseket. A gyerekekét és a sajátunkat egyaránt.

„A játékos nevelésnek az is fontos része, hogy elfogadjuk az erős érzelmeket, a kisebb frusztrációktól a súlyos szorongásokig és a mélyről fakadó gyászig.” /Lawrence J. Cohen/

Az érzelmek elfogadása nagyon fontos. Nem csak gyerekkorban, hanem egész életünkben. Hiszen így tudunk a legkönnyebben túl lendülni egy-egy elsöprő indulathullámon. Sajnos kisgyermek korunktól fogva sokszor arra vagyunk ítélve, hogy fojtsuk el őket. Ezzel a nézettel megy szembe Larry Cohen könyvében. Szerinte az erős érzelmeket nem lehet egy tiltással elzárni, mint egy csapot. Hiszen ha nincs lehetőségünk szabadon kifejezni őket, akkor később okozhatnak gondot számunkra.

A gyerekek erős érzései azért nagyon speciálisak, mivel bennük még nem alakultak ki olyan készségek és technikák, amikkel kontrollálni tudják magukat és az érzelmeiket. Nekünk, szülőknek kell nekik ezt megtanítani, miután az érzelmeiket elfogadtuk.

„A játékos nevelés segít a gyerekeknek, hogy visszataláljanak az érzelemkifejezés szabadságához, ahelyett, hogy magukba fojtanák vagy kerülőutakra kényszerítenék érzéseiket.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

Az erős érzelmek kezelése

A szerző bemutatja a Játékos nevelés című könyvében azokat a kérdéseket, amiket feltehetünk magunknak, amikor a gyermekünkön eluralkodnak az erős érzelmek. Ezek a kérdések segíthetnek nekünk a lényegre koncentrálni és megtalálni a kapcsolódáshoz vezető utat.

     • Mit gondol, mit próbál kifejezni a gyerek ezekkel a heves érzelmekkel?
     • A kitörés után boldogabb, ellazultabb, magabiztosabb, együttműködőbbnek tűnik a gyerek, jobban tud-e kapcsolódni?
     • Mi a család megszokott reakciója az erős érzelmekre?
     • Milyen módon próbáltunk véget vetni a heves érzelmeknek?
     • Van-e a kitöréseknek valamiféle mintázata?

Larry Cohen könyvében ezeken a kérdéseken megy végig, és irányt mutat számunkra. Bemutatja, hogy milyen technikákhoz folyamodhatunk az egyes esetekben.

Fegyelmezés egy kicsit másképpen

„A játékos nevelés a gyerekek iránti tiszteleten és a világuk iránti csodálaton alapul. … A közelség, a játékosság és az érzelmek megértése jobban, hatékonyabban szolgálják céljainkat, mint akár a büntetés, akár a szélsőséges engedékenység.” /Lawrence J. Cohen/

Lawrence J. Cohen több más társához hasonlóan elhatárolódik a szélsőséges gyereknevelési elvektől. Úgymint a vasszigor, illetve a túlzott engedékenység.

„Sok szülő azon igyekszik, hogy egyre hatékonyabb büntetéseket eszeljen ki, ahelyett hogy az egész elvet újragondolná.” /Lawrence J. Cohen/

A következő pontokat tanácsolja nekünk Larry Cohen, ha fegyelmezésre van szükség:

    1. Higgadjunk le!
    2. Kapcsolódjunk!
    3. Üljünk össze! (közös probléma megoldás)
    4. Játsszunk!
    5. Tanítsuk meg a gyerekeket a józan ítélőképességükre hagyatkozni!
    6. Nézzünk a felszín alá, lássuk meg a gyerek valódi érzelmeit és igényeit!

Ezeknek a pontoknak a tartalmát részletesen elolvashatjuk a Játékos nevelés című könyv Tizenharmadik fejezetében.

kép: Pixabay

 

A büntetéssel kapcsolatosan is meg van a véleménye a szerzőnek. Szerinte a büntetés teljesen alkalmatlan a probléma hosszú távú megoldására. A szerző kapcsolódásra helyezi a hangsúlyt. Ha a kapcsolat meg van, akkor az együttműködés is könnyebb.

„A játékosság azonban nem a jutalmazásról és büntetésről szól, hanem a hiányzó hozzávaló, a kapcsolódás pótlásáról, mivel már eredetileg is ennek hiánya okozta a problémát. Sokkal hatékonyabban át tudjuk adni értékeinket, és jóval több együttműködést fogunk tapasztalni a szabályok betartásában, ha játékosak vagyunk, mint ha szigorúak.” /Lawrence J. Cohen/

A fegyelmezéssel kapcsolatosan hasonló elveket vallanak az általam már korábban bemutatott könyvek: Beszélj úgy, hogy érdekelje …, Pozitív fegyelmezés, Melegszívű fegyelmezés, Kell a gyereknek a korlát. Érdemes ezeket is elolvasni!

 

A könyv további részében a testvérféltékenységről ír a szerző. Lawrence J. Cohen szerint ezeket a szituációkat is megoldhatjuk játékosan. Tarts velem legközelebb is!

Ha megfogott téged ez a fenti téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a gondolataidat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Kilencedi, Tizenkettedik és Tizenharmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?