Játékos nevelés – Testvérféltékenység

Kevés dolog idegesíti jobban a szülőket, mint amikor a gyerekeik között veszekedés van. Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyve a testvérféltékenység témával is foglalkozik. Az író szerint a játékos gyereknevelés elvei egynél több gyereknél ugyanúgy érvényesülnek. A testvérek közötti problémát játékosan is meg lehet oldani. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok. 

Játékkal a testvérféltékenység ellen

 

Amikor egynél több gyerekkel játszunk

Larry Cohen szerint mindegy, hogy egy, kettő, három vagy egy csapat gyerekkel játszunk, a lényeg mindig a kuncogás követése, a kapcsolat építése, és az önbizalom erősítése.

kép: Pixabay

 

A gyerekek játéka és vitái az élet része. A Játékos nevelés című könyvből megtudhatjuk, hogy ezekből a szituációkból sokat tanulhatnak. Szükségük van rá a gyerkőcöknek, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, hogy stratégiákat sajátítsanak el, hogy az erkölcs alapjait megtanulják. A szerző szerint szülőként sokszor túl hamar beszólunk ezekbe a vitákba. Túl hamar igyekszünk elrendezni a nézeteltérést, pedig így nem segítjük a fejlődést. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor a felnőtt közbeavatkozása elengedhetetlen. De minden apró-cseprő ügybe ne szóljunk bele.

Larry Cohen alapszabály így szól:

„Igyekszem megtalálni a kényes egyensúlyt a beavatkozás és a kívül maradás között, de ez néha nem könnyű. … Maradj kívül, de tartsd nyitva a szemed!” /Lawrence J. Cohen/

A Játékos nevelés című könyv Tizennegyedik fejezetében találhat az olvasó különböző példákat arra, hogy mikor és hogyan érdemes közbelépni, illetve hogyan tudjuk játékosan elejét venni a veszekedésnek.

Testvérféltékenység

A testvérek veszekedését nézni igazán idegőrlő és nyomasztó tud lenni. Hiszen minden szülő azt szeretné, ha a gyerekei szeretnék egymást. Larry Cohen könyvében kifejti nekünk, hogy a tipikus testvérféltékenységre jellemző viselkedés mintákat egykéknél is fel lehet fedezni. Vagyis ezek a jellemvonások mind gyerekben megvannak.

 „A testvérféltékenység valamennyi gyerek sajátja, nem csupán a valódi testvéreké.” /Lawrence J. Cohen/

A gyerekek közötti versengés lényegében egy harc a szűkös erőforrásokért, vagyis a szülők figyelméért, gondoskodásáért, és szeretetért folyik. Larry Cohen arra hív Bennünket, hogy a biztosítsuk gyerekeinket arról, hogy a szeretetből, figyelemből és gondoskodásból mindig mindenkinek jut. Ezt sokkal könnyebb mondani, mint véghezvinni a rohanós hétköznapokban. Viszont rengeteg példa van rá a könyvben, hogy milyen jelentős változásokon ment át azoknak a testvéreknek a kapcsolata, akiknél a szülők jobban odafigyeltek erre, vagy a közös játék és kapcsolódás segítségével elvették a konfliktusokat kiváltó okot.

kép: Pixabay

 

A fejezet további részében példákon keresztül kaphatunk tanácsot a szerzőtől az egyes szituációk megoldásáról, illetve azokról fontos elvekről, amiket tartsunk szem előtt, amikor közbeavatkozunk.

    • Kínáljunk nekik megoldást!
    • Bátorítsuk őket és erősítsük az önbizalmukat!
    • Árasszuk el a gyerekeket a szeretetünk megnyilvánulásaival!
    • Védjük őket!
    • Nyerjünk távlatot!
    • Igyekezzünk nyertes-nyertes helyzet felé terelni az eseményeket!
    • Legyünk játékosak!
    • Ne törekedjünk a tökéletes egyenlőségre!

Igazságosság, egyenlőség

„A tökéletes egyenlőségre való törekvés az általános elégedetlenség melegágya.” /Lawrence J. Cohen/

Sok szülő törekszik rá, hogy igazságos legyen a gyermekeivel, mindent egyenlően osszon el stb. Sajnos ez egyrészt lehetetlen küldetés, másrészt senki sem várja el. Larry Cohen szerint, ha minden gyerek megkapja a neki megfelelő szeretet és figyelmet, akkor sokkal kevésbé fogja méricskélni, hogy miből mennyit kapott a másik.

„A felnőttnek nem azt kell elérnie, hogy mindig minden teljesen igazságosan történjen, hanem az a dolga, hogy a kiáltó igazságtalanságokat kompenzálja.” /Lawrence J. Cohen/

 

A játékos gyereknevelés elméletét megismertük már. Az utolsó fejezet következik a könyvben. Tarts velem, és meg tudhatod, hogy milyen módszerekkel érhetjük el, hogy mi magunk jó játszótársak legyünk! Hiszen a szülők töltődése és igényei nagyon fontosak ahhoz, hogy ezt a fajta nevelési módszert alkalmazni tudjuk a hétköznapokban.

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy neked milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak a testvérféltékenységgel kapcsolatosan! Szívesen tanulunk egymástól! Szóval ha van egy jó ötleted vagy történeted, akkor az örömmel fogadjuk!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Tizennegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?