Kamaszokra hangolva – Minőségi idő

Haladunk tovább Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az öt szeretetnyelv közül az elismerő szavakkal és a testi érintéssel már megismerkedtünk, most a minőségi idő következik.

 

Harmadik szeretetnyelv: Minőségi idő

 

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatása során már foglalkoztunk a minőségi idővel, így most csak a kamaszokra jellemző vonásokról írok Nektek. Általánosságban pedig a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok az öt szeretetnyelvről.

A minőségi idő fontossága

„A minőségi idővel serdülőnknek ajándékozzuk életünk egy darabkáját, és kizárólag neki szenteljük figyelmünket. Ilyenkor semmi más nem számít. Az így együtt töltött idő a szeretet egyik legmeggyőzőbb bizonyítéka.” /Gary Chapman/

A Kamaszokra hangolva című könyvből kiderül, hogy ez a szeretetnyelv sokkal több energia befektetéssel jár, mint amikor a gyermek még kisebb volt. Az előző kettő szeretetnyelvhez (elismerő szavak és testi érintés) képest pedig sokkal több idő kell hozzá.

Gary Chapman arra biztatja a szülőket, hogy ne lássák a kamaszgyermekükkel töltött minőségi időt lehetetlen küldetésnek. Ne fogják a rohanó világra, hogy nincs idejük rá, hiszen ezek vissza nem térő alkalmak. A tinédzser számára ezek a pillanatok nagyon fontosak és szeretetünkről tanúskodnak.

kép: Pixabay

 

Minőségi idő, mint elsődleges szeretetnyelv

„Ha azonban kamasz gyermekünknek ez az elsődleges szeretetnyelve, csak akkor győződik meg szeretetünkről, ha időt szánunk rá, és maradéktalan figyelmünkben részesítjük.” /Gary Chapman/

A kamaszkorban bekövetkező változásokból úgy tűnhet, hogy a serdülő gyermek már nem szívesen van a családjával. A kortárs barátságok és bandázások száma megnő. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tinédzsernek már nincs szüksége a szüleire. Az anyukáknak és apukáknak be kell vetniük kreativitásukat és szervező képességüket, hogy időt teremtsenek a minőségi együttléteknek.

Gary Chapman szerint a minőségi időben többről szól, minthogy időt szakítunk gyermekünkre:

    • az összetartozás élményét élhetjük át,
    • meghitt beszélgetésekre ad lehetőséget,
    • megőrzi a kapcsolatot,
    • maradandó emlékeket adhat.

A könyvben ezekről bővebben is olvashattok. A fejezet végén pedig azokról a különleges alkalmakról esik szó, amikor valamilyen külön programot szervezünk a tinédzser gyermekünkkel kettesben. Ezek remek alkalmak lehetnek arra, hogy közelebb kerüljünk hozzá és éreztessük vele, hogy fontos nekünk. Gary Chapman arra biztatja az olvasókat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel rendszeresen.

kép: Pixabay

Kommunikációs stílusváltás

Gary Chapman kiemeli, hogy a kamaszgyermekkel folytatott beszélgetések során fontos, hogy megtanuljanak a szülők más stílusban kommunikálni, mint korábban, ha azt szeretnék, hogy gyermekük rendszeresen megnyíljon előttük.

„Ennek során a szülő és kamasz őszintén, barátságosan és elfogadó légkörben megosztja egymással élményeit, tapasztalatait, gondolatait, érzéseit és vágyait.” /Gary Chapman/

Ez a gondolat nagyon szépen hangzik és jó lenne, ha rendszeresen megvalósulna. Sok szülő tapasztalja, hogy gyermeke a kamaszkorban, mintha megnémulna. Egyre kevesebb dolgot mond el, egyre kevesebbszer tudja a szülő, hogy éppen hol és kivel van.

Vannak bizonyos praktikák és technikák, amiket ha elsajátítanak a szülők, akkor könnyebb lehet ez a fajta kommunikáció. A Kamaszokra hangolva című könyvben ezekről olvashatunk részletesebben.

„Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy meg kell tanulnunk olyan módon érvényt szerezni tekintélyüknek, hogy az építse, ne rombolja a kamasszal való kapcsolatunkat.” /Gary Chapman/

 

A következőkben a szívességekről írok Nektek részletesebben! Tartsatok velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok hogyan sikerül a kamaszgyerekkel minőségi időt együtt tölteni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?