Kamaszokra hangolva – Testi érintés

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyvét. A könyvben olvasható életpéldák szerint sok családban hozott pozitív változást a szeretetnyelvek ismerete és gyakorlása a kamaszgyerekeknél. Az elismerő szavak után most a testi érintés szeretetnyelvéről lesz szó. Itt találod a könyvről szóló korábbi írásokat. 

Második szeretetnyelv: Testi érintés

 

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatása során már foglalkoztunk a testi érintéssel, így most csak a kamaszokra jellemző vonásokról írok Nektek. Általánosságban pedig a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok az öt szeretetnyelvről.

A testi érintés fontossága

Minden gyermek számára fontos a babusgatás, a puszi és az ölelés. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a kamaszkorban ez megváltozik, mert a tinédzser elutasítja az ilyen irányú közeledésünket. Ettől még igen is szüksége van rá, és nagy érzelmi jelentősége lehet számára a szeretetteljes fizikai kontaktusnak, emeli ki a szerző.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman szerint arra kell odafigyelni, hogy nem mindegy, hogy hol, mikor és hogyan érintjük meg kamasz gyermekünket.

„A kamasz már nem kisgyerek, ezért nem érinthetjük meg ugyanúgy, mint néhány éve.” /Gary Chapman/

Testi érintés, mint elsődleges szeretetnyelv

„Minden kamasznak szüksége van arra, hogy a testi érintés által is megtapasztalja szülei szeretetét. Némelyik számára azonban ez a szeretetnyelv mindennél fontosabb.” /Gary Chapman/

Az előző bejegyzésben már írtam róla, hogy ha gyermekünknek kisebb korában a testi érintés volt az elsődleges szeretetnyelve, akkor ez nagy eséllyel kamaszkorában sem fog megváltozni. Viszont fontos, hogy a szülők megtanulják új nyelvjárásban kommunikálni.

„A testi érintés esetében tehát különösen is körültekintően kell megválasztanunk az alkalmas helyet és időt, ha azt akarjuk, hogy valóban szeretetünket fejezze ki.” /Gary Chapman/

A tinédzserek megérintésének meg van az alkalmas ideje, helye és módja. A Kamaszokra hangolva című könyvben ezzel kapcsolatosan olvashatunk el tanácsokat. Hiszen a korábban megismert főmotívumokban: az önállósodás és az identitáskeresés törekvéseibe könnyen megsérthetjük őt.

Gary Chapman arra buzdítja a szülőket, hogy a sok negatív tapasztalat és elutasítás ne vegye el a kedvüket. Tudatosítsák magukban, hogy serdülő gyermeküknek égető szüksége van rá, hogy érezze szülei szeretetét. Lehet, hogy ehhez új érintési formákra van szükség, ami a tinédzser számára még beleférnek.

kép: Pixabay

 

A következő részben a minőségi időről írok majd Nektek! Tartsatok velem, hogy a harmadik szeretetnyelv bemutatásakor!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy nálatok milyen érintési formák váltak be a kamaszgyerekeknél!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?