Kell a gyereknek a korlát – Határkijelölések 2. rész

Jan-Uwe Rogge rendszeresen tart előadásokat, szemináriumokat és továbbképzéseket szülőknek-nevelőknek, Németországban és külföldön egyaránt. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok gondolatát és történetét szeretné az olvasóval megosztani Kell a gyereknek a korlát című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Az előző írásban már átnéztük egy pár gyerekneveléssel kapcsolatos területet, ahol jól jön, ha kialakítunk szabályokat és azokhoz következetesen tartjuk magunkat. Most a televízió, számítógép, mobiltelefon, zsebpénz, házi feladat témakörök következnek.

 

További határkijelölések

 

A tévé mint elektronikus nevelő

A Kell a gyereknek a korlát című könyvből meg tudhatjuk, hogy Jan-Uwe Rogge egyáltalán nem annyira negatív a televízióval kapcsolatosan, mint amennyire démonizálják ezt a témát sokan. Szerinte el kell fogadnunk, hogy a világ fejlődik, és a gyereket érdeklik a tévében látható műsorok. A szerző leírja könyvében, hogy nem a mennyiségi szempontok a fontosak, hanem, hogy miért választja a gyermek a médiát. Egyik esetben a gyerkőc azért ül a tévé elé, mert éppen nincs más dolga, és amúgy rendes életet él, vannak barátai és programjai. Másik esetben pedig ez egy pótcselekvés, és ez tölti ki az életét, akkor ez egy segélykiáltás is lehet.

„Ha a médiafogyasztás megbízható barátságok és mozgalmas eleven tevékenységek keretébe illeszkedik, akkor kevésbé valószínű, hogy önálló tényezővé válik a kiskorú életében.” /Jan-Uwe Rogge/

kép: Pixabay

 

A szerző könyvében több olyan állítást megcáfol, amiket az ellenzők felhoznak a médiahasználat ellen. Érdemes elolvasni a gondolatait és érveit! Az előre megbeszélt és következetesen betartott szabályok a túlzott tévénézés esetében is segíthetnek. Jan-Uwe Rogge összeszedte azokat a szempontokat, amik segítségével szerinte okos tévénézőt nevelhetünk gyermekünkből. Érdekes olvasmány!

„A média sokféle formában és folyamatosan jelen van hétköznapjainkban, de ettől még nem dől össze a világ. … Fontos, hogy tudatosan kapcsolja be és ki a készüléket a gyerek.” /Jan-Uwe Rogge/

A számítógép és az internet

Jan-Uwe Rogge szerint a számítógép és az internet kapcsán sem az a cél, hogy mumusként állítsuk be őket, hanem hogy igényes komputerhasználó legyen gyermekünkből. Ezzel kapcsolatosan látja el hasznos tanácsokkal az olvasókat a Kell a gyereknek a korlát című könyvében. A korlátok kijelölése a számítógép- és internethasználat szempontjából elengedhetetlen, ahhoz a gyermek ne kerüljön bajba és ne töltsön túl sok időt a gép előtt.

„A számítógép mindenekelőtt egy eszköz, a felügyeletet mindenkor az ember gyakorolja fölötte.” /Jan-Uwe Rogge/

kép: Pixabay

Zsebpénz

A pénzzel való gazdálkodás elsajátítása egy nagyon fontos tudás. A szerző szerint érdemes már kisgyerekkorban elkezdeni ennek tanítását. Minden család maga dönti el, hogy mikortól és mennyi zsebpénz ad gyermekének. Jan-Uwe Rogge pár támpontot szeretne adni könyvében.

kép: Pixabay

 

Úgy alakult a világ, hogy a gyermekek igen fontos célközönsége a reklámoknak, illetve a kortársak nyomása is nagy. Szülőként sokszor nehéz a gyerkőc igényeinek megfelelni, viszont ha a gyerek megtanul bánni a saját pénzével, akkor a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a dolgok mennyibe kerülnek, és hogy mi az, amit érdemes megvenni és mi az, ami pár napon belül tönkre megy.

„A kevesebb néha több. … A kritikus fogyasztó tudatosan és örömmel vásárol, tudja, hogy igényeit nem mindig elégítheti ki azonnal. Ha a szülők ebben a szellemben mutatnak példát, akkor ugyan még nem ússzák meg a … sok-sok gyermeki kunyerálást, de a viták talán élvezhetőbbek lesznek.” /Jan-Uwe Rogge/

Érdemes tehát következetesen betartott szabályokat hozni ahhoz, hogy a gyermek megtanulhassa ezeket a nagyon fontos készségeket.

Mobiltelefon

A szerzőnek határozott véleménye van arról, hogy a szülőknek mikor kellene mobiltelefont adniuk a gyermeküknek, illetve a telefonhasználat feltételeivel kapcsolatosan is hasznos tanácsokkal látja el a szülőket.A meghúzott határok támogatnak Bennünket a nevelésben és a gyermeket pedig biztonságos környezetben tartják.

„Tíz éven aluli gyereknek csak kivételes esetben vegyünk mobiltelefont. Talán a tizenkét év a megfelelő korhatár, az is csak akkor, ha szülő és gyerek előre megbeszéli a használat feltételeit.” /Jan-Uwe Rogge/

kép: Pixabay

Házi feladat

Nagyon kényes kérdés az otthoni házi feladat megírása. Sok családban sajnos hatalmi harcok alakulnak ki a témában. Ezért Jan-Uwe Rogge összeszedett pár gondolatot ezzel kapcsolatosan. A Kell a gyereknek a korlát című könyvben elolvashatjuk a szerző ajánlását, hogy hogyan kellene szülőként hozzáállnunk ehhez a témához. Érdemes elolvasni!

kép: Pixabay

 

Jan-Uwe Rogge szerint a házi feladat írásnak is legyen meg a maga szertartása és szabályai. Így elejét vehetjük a folytonos veszekedésnek és nyaggatásnak.

„A házi feladat körüli vitákra ugyanaz vonatkozik, mint a nevelés egészére: a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem meg kell oldani őket, úgy, hogy közben kölcsönösen tiszteletben tartsuk egymást.” /Jan-Uwe Rogge/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A szerző filozófiájából már sok mindent megismertünk. A határkijelölések mesterfogásai és művészete. Ez lesz a utolsó témánk! Tarts velem, és megtudhatod milyen tanácsokat rejteget még Jan-Uwe Rogge könyvében!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a meglátásod a fenti gyerekneveléssel kapcsolatos szituációkról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek korlát című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?