Kérdések és válaszok az altatásról – Újszülöttek

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük a legkisebbekre jellemző vonásokkal.

Kezdeti tudnivalók

 

A magzat alvásmintázata

Tudományosan bizonyítható, hogy a kisbabáknak már a születésük előtt is meg van a maguk alvásmintázatai. A méhen belüli viselkedés kutatásakor kiderült, hogy a magzatra négyféle alvás-ébrenlét állapot jellemző:

    • mély alvás
    • felületes alvás
    • aktív ébrenlét
    • nyugodt ébrenlét

A magzati kor biológiájáról és a négy állapotról bővebben olvashattok a könyv Első fejezetében.

Az újszülött alvási ciklusai

„Az összes emlős közül az ember jön a világra a legkevésbé fejletten, a felnőtt agyméretének alig egynegyedével. … Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy a magzati lét csak jóval a szülés után fog véget érni.” /Marcie és Sandy Jones/

A szülés után a kisbabák annyira magatehetetlenek, hogy sok törődést igényelnek. A Kérdések és a válaszok az altatásról című könyvben elolvashatjuk, hogy ebben az időszakban az alvási ritmust főleg az éhség szabályozza.

Ebből kifolyólag van még egy nagyon fontos tény, ami meghatározza az újszülöttek alvási ciklusait, mégpedig az, hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplálják őket, emeli ki a szerzőpáros. Innentől kezdve pedig már komoly eltérések lehetnek a kisbabák között, vagyis egymáshoz hasonlítani őket nemcsak szükségtelen, de értelmetlen is.

Mi történik a baba alvása alatt?

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben megismerhetjük a felnőttekre és a kisbabákra jellemző alvás biológiáját. Ezek a tudományos információk nem fölösleges adatok, hanem hasznos tudással szolgálhatnak nekünk arra nézve, hogy megértsük gyermekünk alvási szokásait, így pedig tudhatjuk, hogy mire számíthatunk tőle.

„A kutatók az újszülöttek alvását két fő alvási szakaszra, felületes, illetve aktív (REM) alvásra tagolják.” /Marcie és Sandy Jones/

kép: Pixabay

Hol aludjon a baba?

„Még mielőtt hazavisszük a babát a kórházból meg kell hoznunk helyette a nagy döntést arról, hogy hol fog aludni. … Minden módozatnak megvan az előnye és a hátránya, kapcsolatunk a gyerkőccel pedig nem az alapján épül fel vagy omlik össze, hogy hol altatjuk.” /Marcie és Sandy Jones/

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyv Harmadik fejezetében a következő helyszínekről olvashatunk bővebben:

    • együttalvás a szülői ágyban
    • együttalvás oldalkocsis kiságyban
    • rácsoságy egy szobában a szülőkkel
    • rácsoságy külön szobában
    • függőágy
    • utazóágy

A szerzőpáros véleménye szerint nem a hely a legfontosabb kérdés, hanem a biztonság. Könyvükben készítettek nekünk egy táblázatot az egyes „helyszínek” biztonsági problémáiról és azokról a tényezőkről, amikre fontos odafigyelnünk. Nagyon hasznos gyűjtemény. Érdemes átnézni szerintem.

kép: Pixabay

 

A helyszínen kívül a babaszoba többi berendezésével kapcsolatosan is kifejtik a véleményüket a szerzők. Marcie és Sandy Jones álláspontja szerint sok fölösleges kütyüt szerzünk be gyermekünknek. Az általuk készített lista sokat segíthet az újdonsült szülőknek.

 

Legközelebb a hatodik héttől a hatodik hónapig tartó időszakról írok majd Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy téged mi fogott meg a legjobban a fent leírtakból!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyv Első, Második és Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?