F. Várkonyi Zsuzsa: Már 100x megmondtam

Kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2021248 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Nyitott Akadémia – Már 100x megmondtam

 

A könyv a Nyitott Akadémia honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő fontos információ:

Életműsorozat

 

Fülszöveg

„Már százszor megmondtam…” − hangzik el nap mint nap sok-sok családban. Vajon mi az oka, hogy a „megoldással” akkor is újra és újra próbálkozunk, ha nyilvánvalóan hasztalan?

Ennek megértéséhez segít hozzá az a sok tapasztalat, mely a világ különböző tájain dolgozó pszichológusok megfigyeléseiből épül lassacskán rendszerré. Ezekből tudjuk, közléseinknek fontos háttérüzenete lehet: szándékot, indulatot, érzelmet rejtenek, s ezt a másik fél − már a kisgyerek is − pontosan érzékeli. Csakhogy mindaddig ő is ilyen kendőzött formában reagál, míg nem kap szavakba öntött eligazítást − éspedig nem a tennivalóiról, hanem a másik érzéseiről, igényeiről.

A pszichológusi tapasztalat szerint minden ép értelmű, egészséges személyiségű ember megtanítható saját, eddig nem vállalt érzelmei felismerésére és megfogalmazására. Ehhez kíván gyakorlati segítséget nyújtani a szerző a kommunikációkutatás, a tranzakcióelemzés és a szociálpszichológia sok fontos eredményének bemutatásával

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Újra egy magyar szerzőtől hoztam Nektek egy könyvet, hogy bemutassam részletesebben. F. Várkonyi Zsuzsa író és pszichológus. Több könyve is kapható a könyvesboltokban.

Legújabban megjelent könyveit Életműsorozat jeligével adja ki a Kulcslyuk Kiadó. Számomra ez azt jelenti, hogy több éves munkájának tiszteletére új köntösbe, új kiadásként jelentetik meg a szerző régebbi könyveit, illetve teljesen új könyvek is érkeznek, amik bizonyos témákban összefoglalják F. Várkonyi Zsuzsa mondanivalóját.

F. Várkonyi Zsuzsa – kép: www.fvarkonyizsuzsa.hu

 

Amikor végig böngésztem a szerző honlapját hamar felismertem, hogy F. Várkonyi Zsuzsa egy nagyon képzett és széles témakörrel foglalkozó pszichológus, akinek a munkája valóban elismerésreméltó és sokat lehet tőle tanulni.

Hogyan találkoztam a könyvvel?

F. Várkonyi Zsuzsa Életműsorozatának első kötete 2020-ban jelent meg, Tanulom magam címmel. Szeretem az önismereti könyveket és szívesen olvasok magyar szerzőtől, így hamar beszereztem, és már el is kezdtem olvasni. Az eddigiek alapján igazán értékes olvasmánynak tartom. Ezenkívül az Otthonról hoztuk című könyvben is találkoztam már a szerzőnő írásával.

Amikor észrevettem, hogy a Tanulom magam című könyv egy sorozatnak a része, eldöntöttem, hogy beszerzem a többi kötetet is. Ekkor még nem sejtettem, hogy az idén megjelenő második rész gyereknevelésről fog szólni. Mikor megkaptam a hírlevelet és megvettem a Már 100x megmondtam című könyvet, azonnal beírtam a Várható könyve közé a listán jó előre. Nagyon kíváncsi voltam rá és szerettem volna hamar bemutatni Nektek.

Személyes vélemény

A Már 100x megmondtam című könyv nem most jelent meg először. Ez számomra csak akkor derült ki, amikor az előszóban elolvastam, hogy 1986-ban volt az első kiadás. F. Várkonyi Zsuzsa saját bevallása szerint nem sokat változtatott az eredeti szövegen, hiszen tapasztalata szerint sok minden megváltozott az elmúlt években, „de a könyv tartalmát adó pszichológiai jelenségek, családi helyzetek ma is pontosan olyanok, mint akkor voltak.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

„Ami szerencsére változott az elmúlt évtizedekben, az az önismeret iránti egyre nagyobb igény.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

Amikor a Tanulom magam című könyvet elkezdtem olvasni, akkor is az volt a benyomásom, hogy F. Várkonyi Zsuzsa hatalmas tapasztalattal rendelkezik és bölcs meglátásai által közelebb kerülök ahhoz, hogy megértsem magamat. Ezek után nagy érdeklődéssel vágtam bele a Már 100x megmondtam című könyvbe.

Egyáltalán nem csalódtam. Sőt! F. Várkonyi Zsuzsa olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmemet, amik által igazán sokat tanultam. Az tetszett nekem a legjobban, hogy az egész pszichológia családdal, gyerekneveléssel, párkapcsolattal kapcsolatos meglátásait egy összefüggő és érthető rendszerként mutatja be számunkra a szerző.

Érhetően és rendszerezetten

A Már 100x megmondtam című könyv olyan elméletek és híres gondolkodók tudását adja át számunkra, amik segítségével mi is megfigyelhetjük a gyermekünkre és saját magunkra jellemző mintákat. A legjobb az egészben az, hogy F. Várkonyi Zsuzsa továbbgondolta őket és úgy adja át nekünk ezeket az információkat, hogy teljesen közérthető, de mégis szakmai.

Azt gondolom, hogy a mondanivaló teljes háttérirodalma hatalmas lehet, de sikerült a szerzőnek egyszerűen, de mégis teljes egészében leírni azokat a gondolatokat, amikre szülőként, férj-feleségként szükségünk lehet.

A Már 100x megmondtam című könyvben a következő híres emberek gondolatairól olvashatunk:

    • Eric Berne
    • H. Chapman
    • Thomas Gordon
    • Sigmund Freud
    • Carl Rogers

F. Várkonyi Zsuzsa írásában hagyatkozik a fenti férfiak megfigyeléseire, és igyekszik ezekből kiszűrni azokat az információkat, amik kifejezetten a családtagok közötti kapcsolatokról szólnak.

Valószínűleg sok olvasó számára nem újdonság Thomas Gordon-féle értő figyelem vagy Sigmund Freud ösztön-én, én, felettes-én hármas tagolása. Ettől függetlenül szerintem sokat tanulhatunk ebből a könyvből.

Ezzel összefüggésben fontosnak tartom kiemelni, hogy a Már 100x megmondtam című könyv nemcsak gyereknevelésről szól. Lehet, hogy a cím azt sugallja, hogy csakis fegyelmezési módszerek és technikák vannak benne, de a könyv második fele a szülők játszmáiról, párkapcsolatáról, a válás következményeiről és pszichológusi munka bemutatásáról szól.

Miért van ez így? A szerző véleménye szerint egy családban a kapcsolatok minősége kihatással van a többi szereplőre, ezért nem lehet ezeket különválasztani. Sőt! Ha az egészet egy rendszerként vizsgáljuk meg, akkor tudunk megfelelő megállapításokat tenni és megoldásokat találni.

„Bármely családtag problémája, tünete összefügg a többiekével.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

Ajánlás

A Már 100x megmondtam című könyvet minden érdeklődő szülőnek ajánlom. Hiszen akinek van igénye megérteni gyermeke (és saját maga) viselkedése és kimutatott érzelemi mögött megbújó motivációkat, számára ez a könyv sokat adhat.

F. Várkonyi Zsuzsa Életműsorozatának második kötetének fő célja bemutatnia a gyerekkori játszmatípusokokat. Ehhez pedig Eric Berne játszma elméletét és A. H. Chapman gyerekjátszmák-gyűjteményét használja alapul a szerző.

Mit értünk játszma alatt? A játszma szó magában foglalja a játékosságot és akár a megjátszást is. Viszont itt nem erről van szó. A játszmaelmélet szerint vannak olyan szituációk, amik egy emberi kapcsolatban visszatérő motívumok és tudatalatti összefüggések generálják. Fő céljuk az, hogy valamilyen érzelmi kielégülést okozzanak.

„Az emberi kapcsolatokat átszövik az olyan tranzakciók, melyek a résztvevők tudattalan érzelmi igényeit elégítik ki, és lefutásuk megjósolható.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

A Már 100x megmondtam című könyvben nyolc gyerekjátszmáról és azok leépítéséről van szó. A könyv második felében pedig a felnőttkori örömtiltójátszmákra, illetve a válások kiváltó okaira és következményeire tér át a szerző. Azt gondolom, hogy ha kellő nyitottsággal olvassuk, akkor nagyon tanulságos és bölcs gondolatokat kaphatunk F. Várkonyi Zsuzsától.

„A játszma: személynek szóló üzenet; oka és célja van.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

Véleményem szerint érdemes lassan haladni a könyvben és mélyebben átgondolni az olvasottakat. Hiszen olyan kérdéseket vett fel, amikkel érdemes szembenéznünk.

„A játszma attól játszma, hogy az ellenjátékos is elfogadja a játékszabályt.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

Külön szeretném kiemelni, hogy F. Várkonyi Zsuzsa stílusa nem könnyű, de nem is bonyolult. Értő olvasást vár el tőlünk, hiszen az általa leírt gondolatívek néhol messzebbre mutatnak. Viszont, ha sikerül összerakni az összefüggéseket, akkor hamar rájövünk, hogy a szerző tapasztalatáról és bölcsességéről árulkodni.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Pszichológiai szempontból azonban tyúk-tojás kérdésnek tűnik. Hiszen bármelyikük kezdi is a játszmát, az, aki évekig folytatja és mélyíti, ugyanúgy érdekelt saját szerepe eljátszásában, végigélésében, mint a kezdőjátékos.” /F. Várkonyi Zsuzsa/

 

A gyerekkori játszmákról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

F. Várkonyi Zsuzsa: Már 100x megmondtam című könyvről írt bejegyzések

GyerekjátszmákZsákutcák és kivezető utak
Felnőttjátszmák