Kim John Payne: Magunkat neveljük

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2021

257 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Nyitott Akadémia – Magunkat neveljük

 

A könyv a Nyitott Akadémia honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja?

 

Fülszöveg

Minden nevelés önnevelés. A gyerekre nem az hat legerősebben, amit mondunk neki, hanem ahogy mondjuk, ahogy valójában érezzük, és főként: ahogy mi élünk. Ha tehát eredménytelenül igyekszünk változtatni problémás viselkedésén, elsőként saját reakcióinkat érdemes felülvizsgálnunk és módosítanunk.

Az Egyszerűbb gyermekkor és a Melegszívű fegyelmezés világhírű gyermekpszichológus szerzője ebben a könyvében szülői és pedagógusi önnevelésünkhöz nyújt értékes segítséget. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb és legkiborítóbb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor a gyerek épp az érzékeny pontunkra tapint rá, és kezdünk kijönni a sodrunkból?

Payne olyan szemléletmóddal ismertet meg minket, amely segít abban, hogy minél ritkábban kelljen utólag megbánnunk szavainkat és tetteinket. A lehető legjobb formánkat tudjuk nyújtani, amikor a gyerek épp a legrosszabb arcát mutatja. Ha ez sikerül, az a gyerek viselkedését is szükségszerűen megváltoztatja, és nem csupán az egyes problémás helyzetek, hanem az egész kapcsolat javulását eredményezi. Kiléphetünk az unalomig ismert, régi forgatókönyvből, és a sehova sem vezető ordibálások, fenyegetések és büntetések helyett hatékonyabb és kedvesebb módon oldhatjuk meg konfliktusainkat. Automatikus reakciók helyett tudatosan adhatunk megfelelőbb válaszokat a gyerek problémás viselkedésére. Hozzá intézett szavaink tisztább és együtt érzőbb forrásból fakadnak majd, ezért egészen más eredményhez vezetnek.

A szakember nagy hangsúlyt helyez a tudatos jelenlét állapotának elérésére, melyet egy speciális vizualizációs technika, az együttérző reakciók gyakorlatának bemutatásával segít

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Kim John Payne világszerte népszerű pszichológus. Saját tapasztalatom szerint a magyar szülők körében sokan szeretik az írásait. Az Egyszerűbb gyermekkor és Melegszívű fegyelmezés című könyveit már bemutattam Nektek. Mindkettő közismert, szeretett és tanulságos könyv, és teljes meggyőződéssel jelenthetem ki, hogy általuk jobb szülőkké válhatunk.

Kim John Payne stílusa nagyon nyugodt, magával ragadó és bölcs. Nem árulók el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ő az egyik kedvenc szerzőm a gyereknevelésről írók közül.

Kim John Payne – kép: Simplicity Parenting

Hogyan találkoztam a könyvvel?

Hírlevélben értesültem róla, hogy hamarosan megjelenik Kim John Payne új könyve. Azonnal megrendeltem és nagy várakozással teli örömmel fogtam a kezembe, amikor megérkezett. A Magunkat neveljük című könyvnek már a címét és rövid leírását is érdekesnek találtam.

Én kifejezetten szeretem az önismereti könyveket és szeretek tanulni az okosabbaktól a gyereknevelésről. Kim John Payne eddigi könyveit mindenképpen alapműnek tekintem, szóval az önnevelésről szóló könyve is kitüntet helyett kapott a polcomon. Bár még várnai kellett a sorára.

Végül annyira kíváncsi voltam a Magunkat neveljük című könyvre, hogy felborítottam az Anyacipő című blog Várható könyvek listáját és rögtön az elejére írtam. Így elég hamar sorra kerülhetett és elkészülhetett ez az ajánló.

Ajánlás

Kim John Payne: Magunkat neveljük című könyve egy olyan írás, ami tele van szeretettel, bölcsességgel és tanulsággal. Azt gondolom, hogy a szerző mondanivalója minden édesanyának és édesapának szól. Mindenkinek nagy szeretettel tudom ajánlani, hiszen egy olyan belső utazásra invitál, amit érdemes végigjárni.

„Ez a szokatlan gyereknevelési könyv nem a gyerekekre fókuszál, helyette a mi felnőtt érzelmi önszabályozásunk családi életet érintő vonatkozásait tárja fel. Teret nyit számunkra egy olyan belső utazáshoz, amilyet nem gyakran engedünk meg magunknak.” /Kim John Payne/

Kim John Payne szerint vannak olyan örökölt mintáink és érzékeny pontjaink, amik megnehezítik azt, hogy olyan szülőkké váljunk, amilyenek szeretnénk lenni. A Magunkat neveljük című könyvében bemutatja nekünk ezeknek a vakfoltoknak felismerését és kezelésért.

„Mi lenne, ha ki lehetne törni ebből az ördögi körből? Ha felül tudnánk emelkedni azon az elviselhetetlen irritáción, amit a gyerekünk olyan tévedhetetlen biztonsággal képes felébreszteni bennünk? Nem volna-e megkönnyebbülés a tudat, hogy abban a percben, amint nőni kezd a feszültség, szilárd alapokon állva, a magunk hangján szólalhatunk meg, nem pedig a saját előtörténetünk feloldatlan konfliktusait játsszuk majd újra?” /Kim John Payne/

A cél nem az, hogy megszabaduljunk tőlük, hiszen az majdnem lehetetlen, hanem hogy megtanuljuk „együtt élni és dolgozni” velük, úgyhogy ne irányítsanak bennünket. Kim John Payne könyvében olyan módszert mutat be számunka, ami segítségével elérhetjük ezt.

„Azt nem lehet előre megmondani, hogy miféle szülői kihívások találnak meg minket – de azt kontrollálhatjuk, hogy miként és mikor nézzük szembe velük.” /Kim John Payne/

A Magunkat neveljük című könyvben több család élettörténetét ismerhetjük meg, akiknek segített a szerző együttérző reakciók gyakorlata. Ettől lesz ez a módszer még hitelesebb.

Az önismeretről

Én hiszek abban, hogy az életünk fontos pillanataiban megkapjuk a megfelelő üzeneteket vagy embereket, amik/akik által többek leszünk. Ezt gondolkodom az önismeretről is. Szükség van hozzá kellő befogadókészségre. Az önismereti könyvekben az a jó, hogy ha többször elővesszük őket, akkor mindig tudnak valami újat adni. Véleményem szerint, ha elég nyitottak vagyunk, akkor megkaphatjuk belőlük azt az üzenetet, amire szükségük van.

A Magunkat neveljük című könyvben szereplő tanácsok olyan problémákra adják meg a megoldási lehetőségeket, amikkel minden szülő küszködik. Kim John Payne ezt szülői hullámvasútnak nevezi, ahol vannak jobb és rosszabb pillanatok, és egy idő után azt érezzük, hogy minden nap ugyanazt csináljuk és minden napot csak túl szeretnénk élni.

„Bár ez elsőre talán különösnek tűnhet, de ott kell kezdenünk, hogy megismerkedünk és megbarátkozunk a tulajdon szülői tiggerpontjainkkal, a frusztráció és az alkalmatlanság zavaró, elkeserítő érzéseivel.” /Kim John Payne/

Kim John Payne szerint képesek vagyunk megtörni a saját rögzült mintázatainkat és olyan kapcsolatot kialakítani gyermekünkkel, ami nem lesz konfliktusmentes, de érzelmileg stabil és biztonságos lehet.

„A „legjobb formánk” arra kell, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és megteremtsük azt a biztos pontot a gyerekünk és saját magunk számára, ahol a nehéz helyzetekben megpihenhetünk, és megkereshetjük a helyes irányt.” /Kim John Payne/

Személyes vélemény

A Magunkat neveljük című könyvet pont akkor olvastam, amikor nagy szükségem volt rá. Sokat adott nekem és igyekszem beépíteni a mindennapjaimba a szerző által bemutatott módszert. Sőt szeretném férjemnek is megmutatni és közösen elindulni a változás útján. Hiszen együtt könnyebb.

Mi a módszer lényege? Kim John Payne által kigondolt és felépített együttérző reakció gyakorlata egy naponta elvégezhető vizuális gyakorlat, ami segíthet a sikereket megünnepelni és a hibákat elfogadni. Azt gondolom, hogy nem mindenkihez áll közel az elcsendesedés és a befelé figyelés, de mindenkinek hasznos lehet kipróbálni és a tudatos jelenlét állapotában szemlélni a mindennapok eseményeit (sikereket, kudarcokat egyaránt).

„Kulcsfontosságú, hogy eltaláljuk a megfelelő egyensúlyt a nehézségeinkkel való szembenézés és a sikereink ünneplése közt. Mint már leszögeztük, a lényeg az, hogy ne tagadjuk meg, és ne taszítsuk el magunktól önmagunk azon részeit se, amelyek még nem működnek úgy, ahogy szeretnénk – és azt se tévesszük szem elől, hogy gyakran jól csináljuk.” /Kim John Payne/

A szerző stílusa annyira magával ragadó, bölcs és szeretettel teli, hogy az ember tényleg elhiszi, hogy a módszer működik és szülőként van lehetőségünk van leadni a régi mintákat és fejlődni. Kim John Payne által kínált megoldás egy hatékony és kedves technika a konfliktusok kezelésére, ami az eddigi folyton ismétlődő és eredménytelen problémamegoldási módszerünk helyére léphet. Kell ennél több?

„Ehelyett kínálnak jobb megoldást a könyvben olvasható technikák, amelyekkel hamar le tudjuk csillapítani magunkat. Segítenek abban, hogy kezeljük a frusztrációnkat, elérjük gondoskodó, kiegyensúlyozott énünket, és főleg hamar rendbe tegyük a dolgot a gyerekünkkel, visszazökkentve a napot és a kapcsolatunkat is a rendes kerékvágásba.” /Kim John Payne/

A könyv felépítése

A Magunkat neveljük című könyv három nagy részből áll:

    • A probléma
    • A kulcs
    • Az átváltozás

Az első részben azokról az akadályokról van szó, amíg meggátolnak bennünket abban, hogy olyan szülők legyünk, amilyenek lenni szeretnénk. A szerző szerint ezek a jöhetnek a múltból, a jelenből és a jövőből is.

A második részben megismerhetjük az együttérző reakció gyakorlat lépéseit részletesen, lépésekre lebontva.

A harmadik részben pedig az eredményekről van szó. Azokról az értékekről, amiket a fenti gyakorlat segítségével sikerülhet képviselnünk a családi életünkben és amiket átadhatunk gyermekünknek közben.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az, hogy javítsunk a hozzáállásunkon és a kapcsolatainkon, a mi befolyási körünkbe tartozik. Senki sem akadályoz meg minket abba, hogy feldolgozzuk és megfelelően kezeljük aggodalmainkat, szorongásainkat és nehézségeinket. Akármilyen rázós legyen is a helyzet, mindig kamatoztathatjuk ötletességünket, összeszedettségünket, kompetenciánkat. Csendben és hatékonyan. /Kim John Payne/

 

A múltbeli, jelenlegi és jövőbeli kisiklások írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem és bemutatom Nektek Kim John Payne gondolatait a személyes akadályokról!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kim John Payne: Magunkat neveljük című könyvről írt bejegyzések

KisiklásainkKövetkezmények
Együttérző  reakció gyakorlata